Καθάρισαν την παραλία της Λάρας ΝΕ.ΟΙ. και Legamliente

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης παρευρέθη σήμερα στον καθαρισμό που διοργάνωσε η Νεολαία Οικολόγων στην παραλία της Λάρας στην Πάφο στο πλαίσιο εκστρατείας «Clean Up The Med» για τον καθαρισμό της Μεσογείου με πρωτοβουλία της Ιταλικής Οργάνωσης «Legamliente» .

Η εκδήλωση περιλάμβανε και καθαρισμό της παραλίας και του βυθού της Λάρας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Περδίκης ανέφερε πως ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση της καθαριότητας και της καταγραφής των σκουπιδιών στην παραλία της Λάρας, η φετινή εκστρατεία της Νεολαίας Οικολόγων για καθαρές και ελεύθερες παραλίες.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως πολλές φορές έχει διατυπώσει τη θέση και είναι κατανοητό σε όλους ότι οι παραλίες είναι ένα εθνικό κεφάλαιο για την Κύπρο και ένας πόλος και πόρος αειφόρου ανάπτυξης.

Έστειλε επίσης το μήνυμα πως πρέπει να τις διατηρούμε καθαρές , να δημιουργούνται υποδομές για την ανάπτυξη και την υποδοχή των ξένων μας και γενικά – όπως είπε- να υπάρχει ένας ελκυστικός χώρος στις παραλίες της Κύπρου.

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως δεν είναι σίγουρος ότι αυτές οι παραλίες μπορούν να προσφέρουν την ωραία εικόνα ώστε ξένοι επισκέπτες να έχουν μια αξέχαστη εμπειρία και να μπορούν να επανέλθουν.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί χώρο ωοτοκίας των αυγών των χελωνών και καθίσταται επιτακτική ανάγκη η παραλία να παραμένει καθαρή για να μπορούν οι χελώνες να βγαίνουν στην στεριά και να αφήνουν τα αυγά τους.

Παρόλο που η παραλία ήταν σε άθλια κατάσταση, κάποιες χελώνες – όπως είπε- κατάφεραν να αφήσουν τα αυγά τους στην αμμουδιά, ενώ δυστυχώς κάποιες άλλες βγήκαν για ωοτοκία αλλά λόγω της βρόμας επέστρεψαν στο νερό και απέβαλαν τα αυγά τους.

Είναι ευθύνη μας συνέχισε, να προστατεύσουμε τα σπάνια είδη χελώνας που προτιμούν τις παραλίες μας για να γεννούν.

Ειδικότερα όσον αφορά τον Ακάμα, ο κ. Περδίκης είπε ότι για ακόμη μια φορά διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην κήρυξη της περιοχής σε εθνικό πάρκο, μια πολιτική πράξη πρόσθεσε, που θα έδινε πολλές θέσεις εργασίας για τους ντόπιους αλλά και μια διέξοδο για την ανάπτυξη της περιοχής.

Από την επίσκεψη του στην περιοχή του Ακάμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρατήρησε πως ο Ακάμας δεν προστατεύεται , σημειώνοντας πως “μια ανάπτυξη που επιτεύχθηκε με την ένταξη της περιοχής στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας της φύσης , για μας δεν είναι αρκετό”.

Είπε ακόμη “αυτή η κατάσταση που είδαμε σήμερα στην Λάρα με τα σκουπίδια και τις παράνομες κατασκευές καθ’ όλη την διαδρομή, την ανεξέλεγκτη είσοδο με χιλιάδες αυτοκίνητα και τετράτροχες μοτοσικλέτες έχει καταντήσει μάστιγα στην περιοχή του Ακάμα αυτό το φαινόμενο αφού η περιοχή ρυπαίνεται”.

Eμείς, συνέχισε, θέλουμε να μπει μια τάξη στον Ακάμα και όχι να καταστεί ένας αγριότοπος για να τον ρυπαίνουν οι διάφοροι επιτήδειοι.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε πως για τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές το θέμα του Ακάμα είναι πρώτα πολιτικό ζήτημα και θα το αναδείξουν και πάλι δυναμικά.

“Δυστυχώς περνάει ο καιρός, καταστρέφεται ο Ακάμας και Εθνικό Πάρκο στον Ακάμα δεν βλέπουμε” , κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.