Κεντρική Τράπεζα: Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη

Σημαντική αβεβαιότητα λόγω μεταλλάξεων και μόνιμων απωλειών στο ΑΕΠ

Η Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομία, λόγω του αντίκτυπου των περιοριστικών μέτρων (lockdown) που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο και Απρίλιο.

Στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Ιουνίου, οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η ΚΤ αναθεώρησε την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2021 στο 3,8%, σε σύγκριση με 4,1% που προνοούσαν οι αντίστοιχες προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Επίσης αναθεώρησε τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης το 2022 και 2023 στο 3,1% και 2,3% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 3,4% και 2,7% που προνοούσαν οι αντίστοιχες προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται, η αναθεώρηση των προβλέψεων σχετίζεται με το «αποτέλεσμα των δύο αυστηρών σειρών περιοριστικών μέτρων διακίνησης (lockdown) που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο και Απρίλιο αυτού του έτους». Σημειώνεται επίσης ότι «η αβεβαιότητα, αν και με τάσεις περιορισμού, εξακολουθεί να είναι  σημαντική και σχετίζεται με ενδεχόμενες μεταλλάξεις του ιού και το εύρος ενδεχόμενων μόνιμων απωλειών στο επίπεδο του ΑΕΠ».

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η ΚΤ σημειώνει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των πρόσφατων μέτρων είναι σημαντικά μικρότερος την αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της προσαρμογής των καταναλωτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα (adaptation effects). Αναφέρεται επίσης ότι οι πιθανότητες απόκλισης από το βασικό σενάριο των προβλέψεων τείνουν να είναι ελαφρώς προς τα πάνω, τόσο για το ΑΕΠ όσο και για τον πληθωρισμό, για τους ακόλουθους τρεις λόγους: Πρώτο τη δυνατότητα που υπάρχει για μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και  Ανθεκτικότητας, δεύτερο την ενδεχόμενη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη χρήση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και τρίτο την ενδεχόμενη πιο γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού.

Εν τω μεταξύ, η ΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο το 2021 και θα ανέλθει στο 1,1%, από -1,1% το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και σε μικρότερο βαθμό στις τιμές των υπηρεσιών. Αναφέρεται επίσης ότι το 2022 και 2023 οι αυξήσεις στις τιμές αναμένονται να είναι ανοδικές αλλά υποτονικές, με τον πληθωρισμό να εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,7% το 2022 και να ανέλθει στο 1% το 2023, επηρεαζόμενος κυρίως από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ και των μισθών, καθώς και την άνοδο των τιμών των υπηρεσιών, στο πλαίσιο σταδιακής ανάκαμψης του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι στις νέες προβλέψεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για την ανεργία. Όπως αναφέρεται, η ΚΤ θα επανέλθει τις επόμενες μέρες με εκτενέστερη ανάλυση των προβλέψεων για όλα τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη.

Προβλέψεις Υπουργείου Οικονομικών

Σημειώνεται ότι οι νέες προβλέψεις της ΚΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας παρουσιάζουν μικρή απόκλιση από τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι φέτος η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% (ΚΤ: 3.8%), το 2022 με 3,8% (ΚΤ:3,1%) και το 2023 με 3,2% (ΚΤ: 2,3%).

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.