Κίνητρα… αλλά και αντικίνητρα και αδικίες από τα νέα σχέδια

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Τα δύο από τα πέντε νέα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων απευθύνονται κυρίως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στους παρεμφερείς κλάδους που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Το τρίτο σχέδιο απευθύνεται σε μια ομάδα επιχειρήσεων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ο κύκλος εργασιών τους παραμένει μειωμένος πέραν του 45% και 35% για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου, αντίστοιχα. Το τέταρτο σχέδιο αφορά στις επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν με βάση τα υπουργικά διατάγματα να βρίσκονται σε πλήρη αναστολή των εργασιών τους. Το πέμπτο σχέδιο αφορά στη στήριξη των ανέργων και εδώ υπάρχει μια αδικία, αφού περίπου 6.000 άνερχοι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πάρουν μόνο ειδικό επίδομα €360.

Τα τέσσερα από τα έξι σχέδια καλύπτουν τους επόμενους δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Τα άλλα δύο που αφορούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία επεκτείνονται μέχρι και τον Οκτώβριο και η κυβέρνηση θεωρεί ότι αποτελούν κίνητρο για επαναλειτουργία των ξενοδοχείων. Ωστόσο το περιεχόμενο των σχεδίων αυτών ίσως να συμφέρει στους ξενοδόχους να μη λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία τους. Για παράδειγμα, επιδοτείται μέχρι και το 80% του προσωπικού των ξενοδοχείων που δεν θα λειτουργήσουν, ενώ για εκείνα που θα λειτουργήσουν η επιδότηση μετά τον Αύγουστο είναι 50%. Ποιο είναι το κίνητρο για να λειτουργήσει, αν λάβουμε υπόψη και το τεράστιο κόστος των λειτουργικών εξόδων; Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα μεγάλος αριθμός τουριστικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης, με τα πέντε νέα σχέδια γεννιούνται και πολλές αδικίες για πολλές κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, δεν έχουν ενταχθεί στα νέα σχέδια. Μιλάμε για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές και ο κύκλος εργασιών τους εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό. Η ίδια βέβαια κατηγορία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μη τουριστικές περιοχές σε μεγάλο βαθμό έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και σωστά δεν συμπεριλαμβάνεται στα νέα σχέδια. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει αυτός ο διαχωρισμός, τουριστικών και μη τουριστικών περιοχών. Εκείνες που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές θα έπρεπε να ενταχθούν σε ειδικό ξεχωριστό σχέδιο, αφού αυτές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα με τα ενοίκια, τα οποία παραμένουν αβάσταχτα.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy