Κυπριακό ώρα μηδέν

Του Αριστου Δαμιανού*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΔεν είναι λίγες οι φορές που λέχθηκε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Ωστόσο για δύο λόγους, πέραν από κρίσιμη, η παρούσα φάση είναι και καθοριστική.

Πρώτο, διότι μετά από μια ιδιαίτερα άγονη περίοδο ένεκα της στάσης και των θέσεων του κ. Ερογλου, σημειώθηκε κινητικότητα με θετικό απολογισμό. Σε αυτό συνέτεινε η εκλογή του κ. Ακιντζί ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η αξιοποίηση –έστω και αργά αλλά και με κόστος- από τον κ. Αναστασιάδη κάποιων από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ. Δυστυχώς, παλινδρομήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και πειραματισμοί άφησαν το αποτύπωμά τους σε επίσημα κείμενα όπως το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Ερογλου.

Δεύτερο, διότι η δυστοκία που παρατηρείται στην επίτευξη περαιτέρω συγκλίσεων στα κεφαλαιώδη ζητήματα του περιουσιακού και του εδαφικού, καθιστούν απομακρυσμένη –δυστυχώς- την προοπτική περάσματος σε μια επόμενη φάση, όπου η Τουρκία θα κληθεί να συζητήσει και επίσημα τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την κατάργηση εγγυητικών δικαιωμάτων, τη συνολική διευθέτηση του εποικισμού κ.ο.κ.

Η τουρκική στάση είναι δεδομένη και κατακριτέα. Οπως απαράδεκτη είναι η στάση κρατών-μελών και θεσμών της ΕΕ που θωπεύουν την τουρκική αδιαλλαξία. Ο τρόπος που χειρίζονται το προσφυγικό με τον πακτωλό χρημάτων προς την Τουρκία, αλλά και η προσπάθεια να δοθούν ανταλλάγματα στο Κυπριακό συνιστά πρόκληση. Και ο κ. Αναστασιάδης αλλά και ο Συναγερμός θα πρέπει να μάς απαντήσουν: πού πήγαν όλοι αυτοί οι σφιχτοί εναγκαλισμοί που βλέπαμε προεκλογικά με τους «φίλους μας»;

Ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε όπως το Κυπριακό αφεθεί μακριά από προεκλογικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Ο κ. Αναστασιάδης και οι Υπουργοί του εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν αφορμές στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Περί της εξαγγελίας για πρόσληψη χιλιάδων επαγγελματικών στελεχών στην Εθνική Φρουρά ο λόγος. Πώς πείθεις ότι εργάζεσαι για λύση (βασική συνιστώσα της οποίας για το ΑΚΕΛ παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση) προσλαμβάνοντας χιλιάδες επαγγελματικών στελεχών, ενώ συνομιλείς για λύση;

Η πορεία των συνομιλιών είναι δύσκολη ως έχει. Είναι προφανές ότι με τα σημερινά δεδομένα ο ορίζοντας της λύσης δεν φαίνεται. Μια λύση που για το ΑΚΕΛ, την Αριστερά, είναι πυξίδα δράσης και λόγος ύπαρξης. Μια λύση που θα οδηγεί σε ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση αλλά και συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων. Μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για το σύνολο του κυπριακού λαού. Μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά και θα επιτρέπει το σμίξιμο των ανθρώπων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ενα όραμα, για το οποίο θυσιάστηκαν σύντροφοι και συναγωνιστές μας, όπως ο Καβάζογλου και ο Μισιαούλης, τους οποίους τιμούμε σήμερα. Και που για να αποκτήσει νόημα η θυσία τους πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για τη λύση. Για να ξαναγίνουμε νοικοκύρηδες στον τόπο μας. Για να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας.

* Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.