«Κόντρα» μεταξύ Γιολίτη – Δρουσιώτη και… «πυρά» για την πώληση Uniastrum

«Κόντρα» μεταξύ της πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Έμιλυς Γιολίτη και του Μακάριου Δρουσιώτη, ξέσπασε στο Twitter.

Όλα ξεκίνησαν από ένα σχόλιο της κ. Γιολίτη, η οποία άφησε αιχμές εναντίον του Μακάριου Δρουσιώτη και του πρώην Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη.

«Δεν θα με δείτε να γίνομαι ούτε αγνώμων σαν τον Μακάριο Δρουσιώτη, ούτε να οικειοποιούμαι τα κοινά σαν τον Γιώργο Παμπορίδη και με το δόγμα της επανάληψης να πειθώ σχεδόν πως είμαι ο δημιουργός του ΓεΣΥ», έγραψε χαρακτηριστικά η κ. Γιολίτη.

[yarpp]

Ο Μακάριος Δρουσιώτης απάντησε ρωτώντας την κ. Γιολίτη γιατί τον θεωρεί αγνώμων, με την πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης να απαντά πως «η ιστορία του καθενός μας είναι γνωστή. Έχετε μια τάση να γίνεστε δραστήριος και καταγγελτικός μετά που αποχωρίζεστε τους εργοδότες σας». 

Ο κ. Δρουσιώτης επανήλθε γράφοντας: «μήπως εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια; Δεν είστε εσείς που είπατε τον Νίκο Αναστασιάδη διεφθαρμένο μετά που αποφάσισε να σας διώξει; Ως υπουργός Δικαιοσύνης δεν ακούσατε τίποτα για την Οδηγία 2019/1937 της ΕΕ αφού ήταν και αρμοδιότητα σας η παράταξη της διαφθοράς;».

«Αφού επικαλείστε την Οδηγία και το Ευρωπαϊκό δίκαιο θα σας συνιστούσα να ψάξετε στα πόσα χρόνια υπηρεσίας γίνεστε αντί προστατευόμενος πληροφοριοδότης, συνυπεύθυνος των πρακτικών που «καταγγέλετε», ήταν η απάντηση της κ. Γιολίτη.

Ο Μακάριος Δρουσιώτης αντέστρεψε τα «πυρά», γράφοντας πως «αν κατάλαβα καλά με θεωρείτε συνυπεύθυνο της διαφθοράς επειδή εργάστηκα 18 μήνες στο Προεδρικό! Ακόμη λίγο θα μου καταλογίσετε ευθύνες και για την πώληση της Uniastrum που στοίχισε στην Τράπεζα Κύπρου 1 δις και την πώλησε 7 εκ. (Συμμορία σ. 208-210)».

Παρέθεσε μάλιστα υλικό από τη «Συμμορία» που αφορά την Έμιλυ Γιολίτη, σχετικά με την ανακοίνωση της πώλησης της Uniastrum στο Ρώσο τραπεζίτη Αρτέμ Αβετσιάν.

 

Η πώληση της Uniastrum σύμφωνα με τη «Συμμορία»

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μακάριος Δρουσιώτης στη «Συμμορία», «η πώληση της Uniastrum ανακοινώθηκε τελικά τον Ιούνιο του 2015, αλλά αντί στην Alfa Group, με την οποία διαπραγματευόταν επί μακρόν η Τράπεζα Κύπρου, πωλήθηκε στον Ρώσο τραπεζίτη Αρτέμ Αβετισιάν, ο οποίος θεωρείται έμπιστος του Πούτιν. Μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια στην ανακοίνωση για την πώληση της Uniastrum είναι ότι η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ότι «ο αγοραστής ήταν άγνωστος και μη συνδεδεμένος με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Τράπεζας Κύπρου».

Προστίθεται, ότι «εκ μέρους του αγοραστή, την ανακοίνωση της πώλησης έκανε η δικηγόρος Έμιλυ Πολίτη, εκ μέρους του οίκου Harneys Cyprus, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αβετισιάν».

Συνεχίζοντας, ο κ. Δρουσιώτης αναφέρει στη «Συμμορία» ότι «η Uniastrum πωλήθηκε μόλις €7 εκατομμύρια, ενώ είχε στοιχίσει στην Τράπεζα Κύπρου πέραν του ενός δισεκατομμυρίου. Η Τράπεζα Κύπρου είχε αγοράσει το 2008 το 80% της Uniastrum €371 εκατομμύρια και άφησε τη διοίκηση στα χέρια των πρώην ιδιοκτητών της, που διατήρησαν το 20%. Το 2013, όπως ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ευδόκιμος Ξενοφώντος, η Uniastrum χρωστούσε στη μητρική τράπεζα €700 εκατομμύρια, που είχαν χορηγηθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της. Η Τράπεζα Κύπρου πούλησε τελικά την Uniastrum μόλις €7 εκατομμύρια και απώλεσε όλα τα οφειλόμενα ποσά».

«Αυτά τα χρήματα που χάθηκαν ανήκουν στους κουρεμένους καταθέτες, στους κατόχους αξιογράφων και στους μετόχους που έχασαν την αξία των μετοχών τους. Το ένα και πλέον δισεκατομμύριο της Uniastrum ισούται με το ποσό της αύξησης κεφαλαίου του 2014. Ο Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας για την αύξηση κεφαλαίου, επένδυσε στην Τράπεζα Κύπρου προσδοκώντας σε γρήγορο κέρδος, στο πρότυπο ανάλογων επενδύσεων που είχε κάνει στον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αύξηση κεφαλαίου, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η πρόσβαση της μετοχής σε μια μεγάλη αγορά πρέπει να ήταν μέρος της συμφωνίας με τον Ρος, που είχε σκοπό τη μαζική εκποίηση μετά την προσδοκώμενη άνοδο της αξίας της μετοχής, όπως είχε κάνει και με την επένδυσή του στην Ιρλανδία. Τελικά το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε, διότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχασε μεγάλο μέρος της αξίας της, κι αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι η τραπεζα εξακολουθούσε, μετά το κούρεμα και την κεφαλαιοποίησή της, να είναι έρμαια των πολιτικό-οικονομικών συμφερόντων του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης.

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy