Κορωνοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς στην Κύπρο – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα του εμβoλίου της Pfizer-BioNTech αναμένεται να παραδοθεί στις 26 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με το πλάνο, οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου.


Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας χαιρετίζει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κυκλοφορία του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer-BioNTech στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Διευκρινίζεται πως με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από την παρασκευάστρια εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εμβόλια θα παραδίδονται τμηματικά σε εβδομαδιαία βάση και υπολογίζεται ότι η Κύπρος θα λάβει κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 περίπου το 28% της συνολικής ποσότητας που έχει παραγγείλει και το 86% της αναμενόμενης ποσότητας εμβολίων, όπως είχε υποδειχθεί από την Επιτροπή στη βάση της συμφωνίας για το υπό αναφορά τρίμηνο.

Δεδομένης της ιεράρχησης των ομάδων πληθυσμού με προτεραιότητα για εμβολιασμό, με τις πρώτες παρτίδες εμβολίων θα εμβολιαστούν περίπου 8,000 άτομα με προτεραιότητα το προσωπικό και τους διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας καθώς και τους επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς.


Υπάρχει συνεχής ροή αιτημάτων για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού από οίκους ευγηρίας ανέφερε η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, υπενθυμίζοντας ότι οι εμβολιασμοί ξεκινούν κανονικά την Κυριακή.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ η Όλγα Καλακούτα είπε ότι εκκρεμούν από αριθμό στεγών ευγηρίας οι αιτήσεις για τον εμβολιασμό, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αποκλειστεί οποιοδήποτε γηροκομείο.

Επίσης είπε ότι υπάρχει πρόθεση εμβολιασμών και από το προσωπικό των οίκων ευγηρίας. Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι στιγμής υπάρχει προγραμματισμός για εμβολιασμό για τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα. Η Όλγα Καλακούτα είπε ότι ίσως υπάρξουν δυο ή τρία συνεργεία προκειμένου να εμβολιαστούν όσον το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε όλες τις πόλεις.


Παράλληλα, η κ. Καλακούτα σημείωσε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη στο να εμβολιαστεί άτομο που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Όπως είπε, αν κάποιος είναι θετικός αλλά έχει συμπτώματα δε θα μπορεί να εμβολιαστεί, ενώ αν είναι ασυμπτωματικός θα μπορεί να εμβολιαστεί. Επίσης είπε ότι πριν από κάθε εμβολιασμό θα ελέγχεται ένα άτομο κατά πόσο έχει συμπτώματα.

Πηγή: Άστρα

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.