Κούρεψαν τους συνταξιούχους για ένα πείσμα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Οι ίδιοι που κλήθηκαν να εφαρμόσουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν κατανόησαν επαρκώς την πολύπλοκη νομοθεσία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, χρειάστηκαν να γίνουν «αρκετές νομοθετικές τροποποιήσεις και έκδοση πολλών εγκυκλίων από τη Διοίκηση του Υπουργείου ή από την Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) για τον καθορισμό διαδικασιών ή κατευθυντήριων γραμμών για την επίλυση αριθμού ζητημάτων πρακτικής ή άλλης φύσεως που προέκυπταν διαχρονικά».

Πώς ανέμεναν από τους χαμηλοσυνταξιούχους να κατανοήσουν τη νομοθεσία και να υποβάλουν αίτηση, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη μικρή επιταγή; Ποιος σκέφτηκε να βάλει χρονικό όριο μέχρι πότε δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση οι χαμηλοσυνταξιούχοι;

Αλλά και τι έχουν να πούνε αυτοί που ψήφισαν το ΕΕΕ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ) στους 25 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έχασαν τη μικρή επιταγή, αλλά και όσοι καταψήφισαν την πρόταση του ΑΚΕΛ το 2015 για παραχώρηση του γενικού δικαιώματος σε χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση;

Τώρα που κατεβαίνουν σε διάφορες περιοδείες σε πόλεις και χωριά ελέω των εκλογών, τώρα που εξ ανάγκης επισκέπτονται χαμηλοσυνταξιούχους, πώς δικαιολογούν τη στάση τους η κυβέρνηση και κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ; Πώς απαντούν στο ερώτημα γιατί έκοψαν τη μικρή επιταγή από 25 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, για ένα πείσμα να μην τους επιτρέψουν να υποβάλουν αίτηση;

Πρόσφατα η Υπουργός Εργασίας κατά την επίσκεψή της στη Βουλή για παρουσίαση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας για το 2018 δέχτηκε και πάλι εισήγηση από το ΑΚΕΛ να δοθεί η δυνατότητα σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν υπέβαλαν αίτηση, αλλά πληρούν τα κριτήρια, να το πράξουν τώρα.

Ωστόσο η Ζέτα Αιμιλιανίδου το απέρριψε κατηγορηματικά, αφήνοντας στους χαμηλοσυνταξιούχους μόνο την επιλογή να υποβάλουν ένσταση.

Μα οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ζητούν ελεημοσύνη! Γιατί πρέπει το κράτος να τους υποχρεώσει σε τέτοια ταπείνωση για να τους δώσει μερικά ψυχούλα; Όσο για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν έγιναν περικοπές από τις κοινωνικές παροχές, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Το 2012 το σύνολο των κοινωνικών παροχών ήταν 331,5 εκατ. ευρώ, το 2013 μειώθηκαν στα 250,9 εκατ. ευρώ, το 2014 στα 253,6 εκατ. ευρώ, το 2015 στα 281,2 εκατ. ευρώ και το 2016 στα 307 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή συνολικά περικόπηκαν 233,4 εκατ. ευρώ (εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε ποτέ η χώρα). Επίσης το 2012 το σύνολο των βοηθημάτων στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν 128,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 ανήλθε μόλις στα 48 εκατ. ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy