Κρυσταλλική µεθαµφεταµίνη: Η αύξηση της χρήσης στην Κύπρο και το «απόλυτο κακό»

Η Πολιτεία θα πρέπει να δει το ζήτηµα µε περισσότερη σοβαρότητα και ευαισθησία, αφού πρόκειται για κάτι καταστροφικό, στο οποίο µπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε

«∆εν θέλω ούτε να µιλώ γι’ αυτό. Είναι τόσο τροµακτικό το σκηνικό µε αυτή την αηδία, που θα έπρεπε να το εξαφανίσουν»

Του Κυριάκου Λοΐζου

Η κρυσταλλική µεθαµφεταµίνη (δηλ. η κρυσταλλική µορφή της µεθαµφεταµίνης) είναι ένα σχετικά καινούργιο ναρκωτικό σε ό,τι αφορά τη χρήση του στην Κύπρο, καθώς µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του 2010-2020 ήταν σχετικά άγνωστη ουσία.

Ωστόσο από το 2015 και µετά παρατηρείται µία αύξηση στη χρήση του crystal meth (όπως είναι ευρέως γνωστό), γεγονός που αποδεικνύουν οι κατασχέσεις που έγιναν από τις Αρχές τα τελευταία χρόνια. Είναι πλέον γνωστό ότι πρόκειται για ένα ναρκωτικό εξαιρετικά επικίνδυνο, το οποίο προκαλεί ταχεία «νόσο» τόσο σωµατικά όσο και ψυχικά.

Πώς, όµως, οι ίδιοι οι χρήστες βιώνουν ή οι πρώην χρήστες βίωσαν τη σχέση τους µε την κρυσταλλική µεθαµφεταµίνη;

Η αρχική ιδέα για το ρεπορτάζ ήταν να παρουσιαστούν αριθµοί και έρευνες σχετικά µε τη χρήση, την αύξησή της ή τη µείωση (θα γίνει ενδεικτική αναφορά), ωστόσο µέσα από τις ιστορίες το βιωµατικό υπερίσχυσε.

Τρεις άνθρωποι, δύο άντρες και µία γυναίκα, ανοίγουν την καρδιά τους στη «Χαραυγή» και αφηγούνται την εµπειρία τους, οι δύο ως πρώην χρήστες και ο ένας στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί από το «απόλυτο κακό», όπως το χαρακτήρισε.

Έχασα τα πάντα…

Η συνάντηση µε τον Ζαχαρία έγινε σε λημέρια γνώριµα σε αυτόν, εκεί που κάποτε περίµενε µε τις ώρες για να πάρει έστω έναν «κόκκο» κρύσταλ. «Για να βρίσκοµαι σε αυτό το µέρος και να µη µε ενοχλεί, πάει να πει ότι έγινε καλή δουλειά, ότι πραγµατικά απεξαρτήθηκα», είπε χαµογελώντας.

Ο Ζαχαρίας ήταν από εκείνους που τους αποκαλούν «πολυχρήστες», αφού, όπως ο ίδιος είπε, ό,τι κυκλοφορούσε στην Κύπρο το είχε δοκιµάσει. Ωστόσο µόνο µία ουσία τον τρόµαξε, µόνο ένα πράγµα τον έκανε να δει τα πράγµατα αλλιώς: το κρύσταλ.

«Σας λέω µε ειλικρίνεια ότι έχω πιει τα πάντα, από κοκαΐνη σε όλες τις µορφές µέχρι ηρωίνη και κεταµίνη. Όταν δοκίµασα την κρυσταλλική µεθαµφεταµίνη, κατάλαβα ότι θα εθιστώ “άγρια”, αλλά ήταν τόσο άµεση η δράση της και τόσο ανεβαστικό το αίσθηµα, που δεν µε απασχόλησε και πάρα πολύ».

Φθηνή και εύκολη στη χρήση, η κρυσταλλική µεθαµφεταµίνη είναι τόσο ισχυρή που πολλοί επιβεβαιώνουν ότι από τη στιγµή που τη δοκιµάζεις, είναι σχεδόν απίθανο να γυρίσεις σε άλλα ναρκωτικά, όσα χρόνια κι αν ήσουν χρήστης.

Ο Ζαχαρίας ήταν µια τέτοια περίπτωση, και µάλιστα από αυτές που η απεξάρτηση έµοιαζε µε θαύµα.

«Όταν έκανα χρήση κοκαΐνης ή ηρωίνης, είχα µπει τρεις φορές σε πρόγραµµα απεξάρτησης, δύο φορές σε κλειστό και µία φορά σε ανοιχτό. Αυτή ήταν η διαδροµή και πάντοτε έφευγα, ποτέ δεν ολοκλήρωνα το πρόγραµµα για διάφορους λόγους. Όταν ξεκίνησα το κρύσταλ και πέρασε ο καιρός, ήµουν πραγµατικά τελειωµένος, αφού τέτοια εµπειρία δεν είχα βιώσει ποτέ στο παρελθόν», τόνισε ο Ζαχαρίας, ο οποίος δεν είχε τη δύναµη να ζητήσει βοήθεια, όπως έκανε άλλες φορές µε άλλες ουσίες.

«Έπινα για δύο – τρία χρόνια κρύσταλ και η αλλαγή πάνω µου ήταν εντυπωσιακή… µε την κακή έννοια. Πέρα από αυτά που φαίνονταν, ένιωθα ότι δεν ήµουν εγώ. Οι τρόποι µε τους οποίους έκανα χρήση του κρύσταλ είναι πραγµατικά αηδιαστικοί, δεν θέλω καν να τους αναφέρω. Έχασα τα πάντα, λεφτά, φίλους, εµπιστοσύνη, γυναίκα. Μέχρι που έπαθα ένα ισχυρό επεισόδιο και έπρεπε να νοσηλευτώ για µερικές εβδοµάδες και µετά ξεκίνησε το πρόγραµµα απεξάρτησης, το οποίο κράτησε ένα χρόνο και κάτι. Εδώ και τρία χρόνια νιώθω ξανά άνθρωπος, αφού δεν κάνω χρήση, ούτε καν καπνίζω», εξοµολογήθηκε ανάµεσα σ’ άλλα ο Ζαχαρίας.

Οι πιθανότητες να ζούσα αυτή τη στιγµή είναι µηδαµινές

Η επόµενη συνάντηση ήταν µε τη Γιώτα, η οποία, όπως εκμυστηρεύτηκε στην πορεία, είχε τις επιφυλάξεις της για την κουβέντα, καθώς πλέον δεν ήθελε να µιλά γι’ αυτό το πράγµα. «Εντάξει, απλώς είναι τόσο τροµακτικό το σκηνικό µε αυτή την αηδία, που θα έπρεπε να το εξαφανίσουν, αλλά φοβάµαι πως πλέον δεν µπορούν», τόνισε.

Η Γιώτα, Ελληνίδα, βρέθηκε στην Κύπρο το 2013 για προσωπικούς λόγους και ξεκίνησε κατευθείαν να κάνει χρήση κρυσταλλικής µεθαµφεταµίνης, κάτι σχετικά σπάνιο, αφού οι περισσότεροι χρήστες έχουν εµπειρία από άλλα σκληρά ναρκωτικά πριν.

«Ευτυχώς πρόλαβα τη ζωή µου στο παρά πέντε, ενώ πριν ζούσα από τύχη. Η χρήση του κρύσταλ σε μεταλλάσσει χωρίς να το καταλάβεις. Από 65 κιλά περίπου έφτασα στα 40 µε όλα τα συνεπακόλουθα: νοσηλείες, φάρµακα, ψυχοφάρµακα… και ανάµεσα σε αυτά και χρήση κρύσταλ», ανέφερε η Γιώτα, η οποία έκανε παρέα µόνο µε άτοµα που έπιναν είτε ηρωίνη είτε κρύσταλ. Είναι, συνέχισε, ό,τι χειρότερο µπορεί να συµβεί σε έναν άνθρωπο και ιδίως σε νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

«Στο µυαλό µου δεν υπήρχε η ζωή, παρά µόνο το ναρκωτικό αυτό. Με 10 ευρώ είχα µια δόση µε την οποία ήµουν high για πάρα πολλές ώρες. Μετά, όµως, έρχεται η αρρώστια, η οποία είναι κανονικότατος εφιάλτης. Αν δεν είχα έναν συγκεκριµένο άνθρωπο που ενδιαφέρθηκε, οι πιθανότητες να ζούσα αυτή τη στιγµή είναι µηδαµινές», είπε η Γιώτα µε χαρακτηριστική ηρεµία.

Επικρατεί η εντύπωση ότι δεν θέλουν να καταπολεµήσουν το πρόβληµα

Ο Γιώργος βρίσκεται σε διαδικασία απεξάρτησης εδώ και αρκετό διάστηµα και βρίσκεται, όπως ο ίδιος είπε, σε πολύ καλό δρόµο, αφού σχεδόν έχει ολοκληρώσει και τυπικά το πρόγραµµα. «Νιώθω καλά αυτή τη στιγµή και ευτυχώς όπως πριν µερικά χρόνια, όταν ήµουν καθαρός. Το κρύσταλ είναι το απόλυτο κακό. Είχα την εντύπωση ότι το κρακ ή η ενέσιµη ηρωίνη είναι ό,τι χειρότερο, µέχρι που δοκίµασα το κρύσταλ», είπε.

Έκανε παράλληλα δραµατική έκκληση µε σκοπό να γίνει κάτι άµεσα: «Ακούω πολύ συχνά για συλλήψεις εµπόρων σκληρών ναρκωτικών, αλλά η εικόνα “κάτω” στην κοινωνία είναι πολύ διαφορετική, πολύ απογοητευτική και σου δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλουν να καταπολεμήσουν το πρόβληµα. «Όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν χρήση κρυσταλλικής µεθαµφεταµίνης, το έχω δει, το έχω ζήσει. Ας κάνουν κάτι δραστικό».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy