Λεμεσός: Έδωσαν άδεια για κτίρια 12 και πλέον ορόφων στην ιστορική οδό Γλάδστωνος

 

Πολυώροφα εκτρώματα και στο κέντρο της Λεμεσού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για κτίρια 12 και πλέον ορόφων στην
ιστορική οδό Γλάδστωνος

Το τσιμεντένιο έκτρωμα που δημιουργείται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού με την ανέγερση των πύργων και των άλλων ψηλών κτιρίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δίνοντας μια πρώτη γεύση για την απογοητευτική εικόνα και την ασχήμια που θα παρουσιάζει η πόλη μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Οι αντιδράσεις που οργανωμένα είχαν εκφραστεί από τους κατοίκους για την οικοδομική ανάπτυξη και διαμόρφωση που επιχειρείται να δοθεί στην πόλη τους, στο βωμό της εξυπηρέτησης κάποιων οικονομικών συμφερόντων, αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά έχει ευαισθητοποιήσει ή τουλάχιστον προβληματίσει τους δημοτικούς άρχοντες της Λεμεσού. Αντίθετα, ο εφιάλτης των ψηλών κτιρίων φαίνεται ότι θα καλύψει ακόμα και περιοχές του κέντρου της πόλης, με τη συναίνεση και τις ευλογίες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε αίτημα για πολεοδομική άδεια που υποβλήθηκε από εταιρεία ανάπτυξης γης και αφορά την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου στην οδό Γλάδστωνος, η οποία αποτελεί μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης. Στα πλαίσια της συζήτησης τέθηκαν διαφορετικές εισηγήσεις για να περάσει τελικά κατά πλειοψηφία η εισήγηση με την οποία δίνεται το πράσινο φως για την ανέγερση κτιρίων που θα φτάνουν σε ύψος τα 50 μέτρα, με 12 ή και περισσότερους ορόφους. Απόφαση η οποία αναμένεται ότι θα προκαλέσει εκ νέου δυναμικές αντιδράσεις εκ μέρους φορέων και πολιτών.

Ειδικότερα, κατατέθηκαν τρεις εισηγήσεις, με την εισήγηση της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ να είναι η πιο ξεκάθαρη και κάθετα αντίθετη στην ανέγερση ψηλών κτιρίων στην οδό Γλάδστωνος. Συγκεκριμένα, η Ομάδα του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι η οδός Γλάδστωνος αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Λεμεσού, που είχε έναν κοσμικό χαρακτήρα για τους Λεμεσιανούς (σ’ αυτό το δρόμο υπήρχαν θέατρα, σινεμά, αθλητικά σωματεία και ιστορικά καφενεία που μέχρι και σήμερα κάποια από αυτά υπάρχουν), και υποδεικνύοντας ότι με την πολιτική που θα καθοριστεί θα πρέπει να αναδεικνύεται αυτός ο χαρακτήρας, εισηγήθηκε την αποφυγή αδειοδότησης μεγάλων και υπέρογκων αναπτύξεων. Πιο συγκεκριμένα, και με γνώμονα Τοπικό Σχέδιο, κατατέθηκε εισήγηση για περιορισμό του ύψους των κτιρίων στα 13 περίπου μέτρα, με ανώτατο όριο τους 4 ορόφους.

«Η όποια ανάπτυξη στην περιοχή θα πρέπει να συνάδει αισθητικά με το χαρακτήρα και το ύφος της περιοχής, αφού θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η οδός Γλάδστωνος εφάπτεται με την Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα», αναφέρεται στην εισήγηση και εκφράζεται η πεποίθηση ότι οι μεγάλες αναπτύξεις με τη χρήση κινήτρων θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την παρουσία αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί με γνώμονα τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας.

Στην εισήγησή της η Ομάδα του ΑΚΕΛ υποδεικνύει επίσης ότι η κάθε νέα ανάπτυξη θα αποτελεί και προηγούμενο και «οφείλουμε να προστατεύσουμε την περιοχή του κέντρου γενικότερα από την ανεξέλεγκτη δόμηση που αλλοιώνει το χαρακτήρα, το ύφος και την ιστορία της πόλης».

Μια δεύτερη εισήγηση, που κατατέθηκε και αναφερόταν σε εφαρμογή μέτρων και κινήτρων για προσέλκυση επιθυμητών αναπτύξεων (π.χ. φοιτητικές εστίες και αστικά ξενοδοχεία), αφορούσε την αδειοδότηση για κτίρια με ύψος μέχρι και τα 50 μέτρα, ενώ υπήρξε και τρίτη εισήγηση για κτίρια που να μην υπερβαίνουν σε ύψος τα 32 μέτρα.

Υπερψηφίστηκε τελικά το χειρότερο.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ της εισήγησης της Ομάδας του ΑΚΕΛ για αποφυγή αδειοδότησης μεγάλων και υπέρογκων αναπτύξεων στην οδό Γλάδστωνος τάχθηκαν, εκτός από τους τέσσερις παρόντες δημοτικούς συμβούλους του ΑΚΕΛ, και οι σύμβουλοι της ΕΔΕΚ Αδάμος Κόμπος και Ανδρέας Νεοφύτου.
Υπέρ της εισήγησης για κτίρια μέχρι 50 μέτρα ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ: Νίκος Σύκας (Αντιδήμαρχος), Λουκάς Σπαθάρης, Αθηνά Σπύρου, Μιχάλης Βασιλείου, Χάρης Τρίκκης, Άριστος Αριστείδου, Μαρίνα Χατζημανώλη και Ανδρέας Νικολάου, καθώς και οι Φοίβος Αλκιβιάδης (ΕΛΑΜ, Νίκη Παντελίδου (Συμμαχία Πολιτών) και οι Θεόδοτος Ανθούσης και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης της Ομάδας του ΔΗΚΟ.
Τέλος, υπέρ της εισήγησης για ανέγερση κτιρίων που να μην υπερβαίνουν σε ύψος τα 32 μέτρα τάχθηκαν ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Γιάλλουρος (ΔΗΣΥ), Κρίστης Δημητρίου (ΔΗΚΟ), Ηλίας Ιωακείμ (Οικολόγοι) και Πρόδρομος Τοπουζής (Αλληλεγγύη).

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy