Λίστες… χωρίς τέλος στα νοσοκομεία

•Χιλιάδες ασθενείς περιμένουν μήνες ακόμη και για την πιο απλή ιατρική εξέταση

•Νοικοκύρεμα υπόσχεται το Υπουργείο Υγείας. Εξετάζει με πάσα σοβαρότητα τις εισηγήσεις των συντεχνιών των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Ασθενείς που περιμένουν με αγωνία να εξεταστούν, έστω και μετά από μήνες σε δημόσιο νοσοκομείο. Λίστες αναμονής που μακραίνουν επικίνδυνα, την ίδια ώρα που η υποστελέχωση -ο κυριότερος «ένοχος» για την πολύμηνη ή πολύχρονη αναμονή των ασθενών- κτυπά κόκκινο. Η αυστηρή λιτότητα στην Υγεία έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία στο μαρασμό με τα μεγαλύτερα θύματα της κατάστασης να είναι οι ασθενείς.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια η λίστα αναμονής ασθενών για… ΜRI. Από το 2012 αναμένουν οι ασθενείς στη λίστα με τον αριθμό τους να έχει ξεπεράσει τις 13.000. Τα τελευταία δύο χρόνια, με τον προϋπολογισμό της Υγείας να μειώνεται περισσότερο από 10 εκ. ευρώ, η κατάσταση γενικότερα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και οι λίστες αναμονής γίνονται απειλητικές, πολλές φορές θανάσιμες για τη δημόσια υγεία. Μέτρα προς απάμβλυνση του προβλήματος προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Στο τραπέζι τοποθετούνται εισηγήσεις γιατρών και νοσηλευτών και λίαν συντόμως οι δύο πλευρές θα αρχίσουν ένα νέο κύκλο διαλόγου για το μεγαλύτερο, ίσως, «καρκίνωμα» των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Της Μαρίνας Κουμάστα

Η οικονομική κρίση που στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση και οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι λίστες αναμονής. Τα προβλήματα, όμως, που δημιουργούνται από τις λίστες αναμονής για τους ασθενείς είναι ανυπολόγιστα, καθώς κανείς δεν καταγράφει τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να έχει η καθυστέρηση της ιατρικής εξέτασης ή η πολύμηνη αναμονή για μια χειρουργική επέμβαση… Ενώπιον των λειτουργών παραπόνων των ασθενών φθάνουν γραπτώς πολλά και σοβαρά παράπονα από τους ίδιους τους παθόντες που αφορούν κυρίως την πολύμηνη αναμονή για τις ιατρικές εξετάσεις. Οι ασθενείς εκφράζουν, επίσης, πολύ έντονα παράπονα για την αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων, είτε λόγω έλλειψης κλινών είτε λόγω έλλειψης αναλωσίμων. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση ενός ασθενούς, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο και δη στο νευροχειρουργικό τμήμα πέντε φορές, για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση, ωστόσο, αναβαλλόταν συνεχώς λόγω έλλειψης αναλωσίμων!

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Χ» οι λίστες αναμονής τα τελευταία χρόνια έχουν μεγαλώσει επικίνδυνα. Συγκεκριμένα, έχουν ως εξής:

•Oφθαλμολογική κλινική. Τα ραντεβού δίδονται μετά από ένα χρόνο.

•Oρθοπεδική κλινική: Ραντεβού ύστερα από οκτώ μήνες για εξέταση και μετά από δύο χρόνια για χειρουργική επέμβαση.

•Ηλεκτρομυογραφήματα: Αναμονή έξι μηνών.

•ΜRI: Ραντεβού μετά από 2,5 χρόνια.

•Νευροχειρουργική κλινική: Ραντεβού κλείνονται έως και οκτώ μήνες μετά.

•Χειρουργικές επεμβάσεις: Στη χειρουργική κλινική η αναμονή αγγίζει τους 18-24 μήνες για ψυχρά (μη επείγοντα) περιστατικά.

•Στην ορθοπεδική κλινική πέραν των 8 μηνών η αναμονή.

•Εξέταση για μέτρηση οστικής μάζας: Ραντεβού μετά από έξι μήνες.

•Γαστρεντερολογική κλινική: Αναμονή που ξεπερνά τους έξι μήνες. Μακρά λίστα αναμονής για γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση.

•Νευρολογική κλινική: Τα ραντεβού κλείνονται εννέα μήνες μετά.

•Θάλιουμ. Εξέταση μετά από έξι μήνες.

Ο «ένοχος» του προβλήματος

Ποια, όμως, είναι η αιτία που οι λίστες αναμονής έχουν φτάσει να απειλούν ανθρώπινες ζωές; Γιατροί και νοσηλευτές έχουν πολλές φορές σημειώσει ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στην υποστελέχωση των κλινικών. Ολόκληρα τμήματα βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος, την ίδια ώρα που το «πάγωμα» προσλήψεων έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα. Οι συντεχνίες των γιατρών και δη η ΠΑΣΥΚΙ και οι συντεχνίες των νοσηλευτών έχουν πολλάκις θέσει το θέμα των προσλήψεων στα νοσοκομεία, καθότι με την υπολειτουργία των κλινικών οι ασθενείς δεν εξυπηρετούνται κανονικά και οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν. Στον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, η ΠΑΣΥΚΙ επανέφερε την επανέναρξη των «πιλοτικών προγραμμάτων υπερωριακής εργασίας» με στόχο φυσικά να μειωθούν οι λίστες αναμονής. Με την υπερωριακή εργασία, εκτός από τη μείωση των λιστών αναμονής, μειώνεται και το κόστος για το κράτος, λέει η ΠΑΣΥΚΙ και παράλληλα αξιοποιούνται πλήρως όλες οι υποδομές και οι εξοπλισμοί των κρατικών νοσηλευτηρίων.


Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι;

Η επανέναρξη των πιλοτικών προγραμμάτων υπερωριακής εργασίας, η επέκταση δηλαδή του ωραρίου των γιατρών μέχρι αργά το απόγευμα στα τμήματα όπου υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής, αντικρίζεται θετικά από τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος, όπως δήλωσε στη «Χ», θα τεθεί στο τραπέζι προς συζήτηση. Ο κ. Παμπορίδης βλέπει αυτή την εισήγηση των γιατρών ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των λιστών αναμονής. Παράλληλα, αναφέρει, εκεί και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα το Υπουργείο θα αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό, ωστόσο, που πρώτιστα πρέπει να γίνει, προσθέτει, είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία και ο εξοπλισμός τους.


Λύσεις με… κουπόνια!

Μετά τα κουπόνια στα καρδιοχειρουργικά περιστατικά έρχονται και τα… κουπόνια για εξέταση ΜRI! Στο κουπόνι αναγράφεται η χαμηλότερη προσφερθείσα συμφωνημένη τιμή μεταξύ Υπουργείου και ιατρικού κέντρου, ωστόσο ο ασθενής μπορεί να επιλέξει άλλο νοσηλευτήριο της Κύπρου ή του εξωτερικού καταβάλλοντας τη διαφορά στην τιμή!

Ο θεσμός των κουπονιών στα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 και μέχρι σήμερα το 81% από το σύνολο των περιστατικών που παρουσιάστηκαν (105) έχουν σταλθεί στον ιδιωτικό τομέα με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στην εξέταση μαγνητικής τομογραφίας, η κα Γιαννάκη εξήγγειλε την αγορά υπηρεσιών διαγνωστικών εξετάσεων από τον ιδιωτικό τομέα ύψους 1,6 εκ ευρώ, μέτρο το οποίο τέθηκε ήδη σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου.

Να σημειώσουμε ότι στο σχέδιο αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν 9 από τα 11 διαγνωστικά κέντρα που διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο. Σύμφωνα με την κα Γιαννάκη οι ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής θα παίρνουν ένα ειδικό έντυπο με τα έξοδα να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Υγείας. Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο αριθμός των μαγνητικών εξετάσεων.

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκαλεί η παραδοχή της κας Γιαννάκη ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, τα οποία να ακολουθούν οι γιατροί πριν παραπέμψουν ασθενείς για μαγνητική τομογραφία!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy