Λουκαΐδης: Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι μεθοδεύσεις της διοίκησης και της διεύθυνσης της Αγγλικής Σχολής

Απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τις μεθοδεύσεις της διοίκησης και της διεύθυνσης της Αγγλικής Σχολής  μετά την έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Ειδικότερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης και της διεύθυνσης της Σχολής να οδηγήσει σε απόλυση τρεις συνδικαλίστριες που ηγούνται της συντεχνίας της εκπαιδευτικών, επειδή τόλμησαν και αυτό είναι το «αμάρτημα» τους, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των συναδέλφων τους, είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Αναλυτικά τα όσα είπε: 

«Πρόκειται για εκδικητικές ενέργειες, που στερούνται οποιασδήποτε νομιμοποιητικής βάσης και οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Μιλάμε για προειλημμένες αποφάσεις που έχει λάβει η διοίκηση και η διεύθυνση της Σχολής και που μεθοδεύουν μέχρι τέλους την υλοποίηση τους. Είμαστε στο στάδιο όπου υπάρχει εισήγηση για απόλυση των τριών συνδικαλιστριών και αναμένεται η λήψη της απόφασης από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου».

Πρέπει να πω ότι σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο αρνήθηκε να παραστεί στη συνεδρία, με επιστολή που έχει αποστείλει στην Επιτροπή Παιδείας. Να υπομνήσω ότι ήδη συμφωνήσαμε στην Επιτροπή να αποσταλεί επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής, με την οποία να ενημερώνεται ότι άρνηση των μελών του να παραστούν σε συνεδρία της Επιτροπής με βάση τη νομοθεσία 21/1985 προβλέπει την επιβολή φυλάκισης ή και προστίμου. Μιλάμε για ποινικό αδίκημα. Είναι απαράδεκτη η άρνηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής να παραστεί στη σημερινή συνεδρία. Προειδοποιείται δε, ότι αν πράξουν το ανάλογο σε επόμενη φορά που θα κληθούν ενώπιον της Βουλής τότε θα ενεργοποιηθούν και οι διαδικασίες για ποινική δίωξη.

Τέλος και αυτό είναι το πιο σημαντικό, επειδή βρισκόμαστε όντως προ ειλημμένων αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο και απλώς μεθοδεύονται με ένα απαράδεκτο τρόπο, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανή αυταρχισμό  από πλευράς διοίκησης και διεύθυνσης της Αγγλικής Σχολής, επειδή δυστυχώς, ήδη με τις ενέργειες τους, διοίκηση και διεύθυνση, δεν οδηγούν σε θυματοποίηση μόνο τις συνδικαλίστριες εκπαιδευτικούς, αλλά οδηγούν σε θυματοποίηση και το σχολείο και τα παιδιά της Αγγλικής Σχολής, έχουμε απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, ώστε να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες από πλευράς της διεύθυνσης και της διοίκησης, να τερματιστεί η προσπάθεια και η απόπειρα απόλυσης τους και γενικότερα να τερματιστούν όλα τα μέτρα, ώστε τα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο για το καλό και της Αγγλικής Σχολής και των παιδιών, που είναι το πρώτιστο που μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει ασφαλώς και η διασφάλιση του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στον 21ο αιώνα να υπάρχουν και να υλοποιούνται πρακτικές οι οποίες ουσιαστικά ποινικοποιούν το αναφαίρετο δικαίωμα στον συνδικαλισμό.

Ερωτηθείς κατά πόσον τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει η σχολή με όλα αυτά που συμβαίνουν, ο Γιώργος Λουκαΐδης απάντησε:

Εμείς θέλουμε να ανοίξει η Αγγλική Σχολή και γι’ αυτό ζητήσαμε σύγκληση της Επιτροπής Παιδείας και θέλω να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τον πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά και τα μέλη της που ήταν σήμερα εδώ, ακριβώς για να αποφύγουμε εξελίξεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και τελικά πολύ αρνητικές παρενέργειες στους μαθητές. Για να μπορέσουμε, όμως, να επιτύχουμε αυτό το στόχο και να μην οδηγηθούμε σε αντιδράσεις, που είναι αναμενόμενες αν ολοκληρωθεί αυτή η μεθόδευση με την απόλυση των συνδικαλιστριών εκπαιδευτικών, θα πρέπει να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί δεν βλέπουμε πώς αλλιώς θα διαφοροποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και θα κάνει δεύτερες σκέψεις ως προς ειλημμένες αποφάσεις που έχει πάρει.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργου Κάρουλα για προσπάθεια πολιτικοποίησης του ζητήματος, ο Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε:

Ο κ. Κάρουλας προφανώς έχει επιλέξει λάθος πλευρά. Επιλέγει να στηρίζει τις ενέργειες της διεύθυνσης και της διοίκησης, όπως και η παράταξη του. Και αυτό είναι κακό, γιατί υποθάλπει τις ακρότητες, τις απαράδεκτες, ακραίες ενέργειες από πλευράς διοίκησης και διεύθυνσης. Θα θέλαμε στο σύνολο της η Επιτροπή ομόφωνα, να ενεργούσε όπως ενήργησε η πλειοψηφία. Δυστυχώς, κάποιοι ενεργούν εσφαλμένα, στέλνουν λανθασμένα μηνύματα για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο προφανώς δεν είναι κομματικό, αλλά την ίδια ώρα έχει πολιτική χροιά, γιατί μιλάμε για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, για σχολείο, για γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές. Και η Βουλή έχει υποχρέωση να εγκύπτει σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση στην χώρα μας, είτε αυτά αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση, πρωτίστως και κυρίως, αλλά και όταν αφορούν ζητήματα που προκύπτουν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η απάντηση μου με δυο λόγια είναι: προφάσεις εν αμαρτίαις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy