Μ. Χατζηπαντέλα: Αρχίζει τον επόμενο μήνα η εφαρμογή πλάνου του Υπ. Υγείας για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Αρχίζει από τον επόμενο μήνα η εφαρμογή του πλάνου του Υπουργείου Υγείας αναφορικά στους τρόπους διόρθωσης και βελτίωσης των καταχρήσεων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος διεμήνυσε πως το ΓεΣΥ δεν καταρρέει, αλλά ενισχύεται, με προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στους Κύπριους πολίτες και ασθενείς.

Σε δηλώσεις του, μετά από την προγραμματισμένη σύσκεψη που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, ενώπιον του οποίου έθεσε το συγκεκριμένο πλάνο, ο Υπουργός Υγείας είπε τα μέλη του Συμβουλίου «είδαν με θετικό φακό τις εισηγήσεις αυτές», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα τις εφαρμόσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα υγείας.

Ανέφερε εκ νέου πως το ΓεΣΥ έχει προβλήματα και πως πρέπει να διορθωθούν άμεσα, ενώ σημείωσε ότι οι εισηγήσεις του Υπουργείου του αφορούν σε όλα τα προβλήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Εξήγησε πως «εάν έχουμε βελτιώσεις θα έχουμε και εξοικονομήσεις, που θα χρησιμοποιηθούν για περισσότερα φάρμακα και θεραπείες, για το καλό των ασθενών».

Σε ερώτηση ποιους τομείς αφορούν οι εισηγήσεις, είπε πως η μια εκ των εισηγήσεων αφορά στον τρόπο επίλυσης του θέματος της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ συμπλήρωσε πως μια άλλη εισήγηση αφορά στον τρόπο επίλυσης του προβλήματος φοροδιαφυγής μερίδας γιατρών και νοσηλευτηρίων.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως μια άλλη εισήγηση αφορά στη βελτίωση του τρόπου αμοιβής των προσωπικών ιατρών.

«Κάποιες από τις εισηγήσεις», ανέφερε, «θα εφαρμοστούν τον επόμενο μήνα, κάποιες σε δύο ή τρεις μήνες. Είναι ένα μεγάλος αριθμός εισηγήσεων. Κάποιες άλλες θα τις επεξεργαστεί η διευθυντική ομάδα και θα με ενημερώσουν όταν θα ξανασυναντηθούμε σε περίοδο δύο με τριών εβδομάδων».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα βάσει αυτών των βελτιώσεων θα ωφεληθούν οι ασθενείς από τις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, χαρακτήρισε την παρουσίαση του πλάνου από τον Υπουργό «ολοκληρωμένη και σφαιρική», διαβεβαιώνοντας ότι ο Οργανισμός παραμένει αφοσιωμένος στο νόμο και στα ιδανικά του.

Όπως είπε τα αποτελέσματα αυτής της αφοσίωσης είναι ότι ο Κύπριος πολίτης έχει το σύστημα υγείας που δικαιούται να έχει, συμπληρώνοντας ότι «πάντα λέγαμε ότι με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος θα υπήρχαν προβλήματα, όπως και έχει».

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε ότι υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα επίπεδα από προσωπικούς ιατρούς μέχρι το σύστημα πληροφορικής. Όμως, σε συνεχή βάση είμαστε εδώ, ώστε να τα διορθώνουμε με καλή πίστη σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας. Τονίζω ότι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο νόμο μας και τα ιδανικά του», είπε ο κ. Αντωνίου.

Ερωτηθείς για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να αποκόψει κονδύλι πέραν των €150 εκ. για το ΓεΣΥ, καθώς και για τις έντονες τοποθετήσεις που έγιναν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την περασμένη εβδομάδα, στην οποία παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της Ετήσιας Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΑΥ και τη λειτουργία του ΓεΣΥ, ο κ. Αντωνίου είπε πως «είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις», για να προσθέσει πως «δεν είναι ανάγκη να μειώνουμε τους άλλους και να τους αποδομούμε όταν διαφωνούμε».

«Υπάρχουν διεργασίες και αυτή είναι η Δημοκρατία να βρίσκουμε λύσεις με καλή πίστη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι δεν έλυσαν όλα τα προβλήματα, για να σημειώσει ότι υπάρχει και το θέμα των 150 εκ., με τη θέση του ΟΑΥ να εξακολουθεί να είναι η ίδια.

Τη επόμενη εβδομάδα σύσκεψη στον ΟΑΥ με Υπουργό Οικονομικών

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε πως ο Υπουργός Οικονομικών με δική του πρωτοβουλία έχει προγραμματίσει συνεδρία την επόμενη εβδομάδα στον ΟΑΥ, για επίλυση του θέματος.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία του ίδιου, του Υπουργού Οικονομικών, του ΔΣ του ΟΑΥ και του Γενικού Ελεγκτή.

Κληθείς να αναφερθεί στην επιστολή που έλαβε από το ΚΕΒΕ, το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΑΥ για τον τρόπο διαχείρισης του ΓεΣΥ και στην οποία αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν από το ΔΣ του ΟΑΥ, ο Υπουργός Υγείας είπε πως θεωρεί ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με επιστολές.

«Σίγουρα θα συναντηθώ με το ΚΕΒΕ. Έχουμε επικοινωνία για όλα τα θέματα. Έχω ενημερωθεί ότι δύο μέλη του ΚΕΒΕ έχουν παραιτηθεί, γι’ αυτό δεν προσήλθαν σήμερα στη συνεδρία», είπε.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε ότι όλα τα σημεία που τίθενται στην επιστολή του ΚΕΒΕ τα έχουν απαντήσει την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Ελέγχου «και όχι μόνο».

Πρόσθεσε πως ο ΟΑΥ είναι στη διάθεση του ΚΕΒΕ και όλων των θεσμών να συζητήσουν με ήπιους τόνους το κάθε σημείο με συγκεκριμένο τρόπο και να δώσουν εξηγήσεις.

«Αν δεν είναι ικανοποιημένοι μπορούν να μας καταγγείλουν. Εμείς σεβόμαστε όλους τους θεσμούς και το ΚΕΒΕ και τον Γενικό Ελεγκτή και τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και όλους. Απαιτούμε και εμείς τον ίδιο σεβασμό», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy