Μ.Πετρίδης: Τι θα εξετάσει η Ελεγκτική Υπηρεσία για εισφορές σε κόμματα (ηχητικό)

Έλεγχο όλων των ιδιωτικών εισφορών προς τα πολιτικά κόμματα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 2016 ως την 31η Δεκεμβρίου του 2021, ανακοίνωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, με επιστολή της προς τα κόμματα.

Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στις εισφορές που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η Επιτροπή Ελέγχου, ενώ στην επιστολή αναφέρεται ότι στη συνέχεια ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα.

Ο Γενικός Ελεγκτής, ζητά από τα κόμματα να υποβάλουν το μητρώο εισφορών που είναι υποχρεωμένα να τηρούν για τις εισφορές που έλαβαν για την εν λόγω περίοδο, το αργότερο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του ΑΚΕΛ για μεγάλες εισφορές στο ΔΗΣΥ, ατόμων που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες, το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε σήμερα πως θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης οποιασδήποτε εισφοράς από άτομα και εταιρείες προς τα κόμματα.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κάλεσε τον ΔΗΣΥ να στηρίξει την πρόταση που το κόμμα της είχε καταθέσει εδώ και χρόνια με το ίδιο περιεχόμενο και εάν επιθυμούν να την συνυπογράψουν. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο ζήτημα των εισφορών ο ΔΗΣΥ έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, έκανε μάλιστα λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το ΔΗΣΥ.

Μάριος Πετρίδης: Δεν θα ελεγχθεί απλά η κατάθεση της εισφοράς στο λογαριασμό ενός κόμματος

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα θα έχει ευρεία έννοια και δεν θα ελεγχθεί απλά η κατάθεση της εισφοράς στο λογαριασμό ενός κόμματος.

Μιλώντας στην Μεσημβρινή Έκδοση τόνισε ότι θα εξεταστεί κατά πόσον πολιτογραφήθηκε ορθά κάποιος που έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα και συνεισέφερε σε κάποιο κόμμα και εάν πληρούσε ή όχι τα κριτήρια.

Τόνισε επίσης ότι έχει σημασία το κατά πόσον επωφελήθηκε του μειωμένου ΦΠΑ πριν δώσει την εισφορά του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy