Μαγευτικά Χριστούγεννα με σπάνια πανσέληνο

Δύο σπάνια αστρονομικά φαινόμενα, ένας αστεροειδής την παραμονή των Χριστουγέννων και μια πανσέληνος στις 25 Δεκεμβρίου, θα είναι το φετινό `δώρο` που θα μας χαρίσει το σύμπαν αυτά τα Χριστούγεννα.

Η τελευταία Χριστουγεννιάτικη πανσέληνος χωρίς ανθρώπινη παρουσία;

Η πανσέληνος το βράδυ των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι μαγευτική και πολύ λαμπερή. Η τελευταία φορά που είχαμε χριστουγεννιάτικη πανσέληνο ήταν το 1977 και σύμφωνα με την ΝΑΣΑ η επόμενη φορά θα είναι το 2034.

Καθώς η ΝΑΣΑ υπολογίζει ότι σε λίγα χρόνια το Φεγγάρι θα φιλοξενεί διαστημικές βάσεις αστροναυτών, κοιτάξτε το Φεγγάρι τα Χριστούγεννα γιατί ίσως είναι η τελευταία φορά που θα βλέπουμε τη χριστουγεννιάτικη πανσέληνο χωρίς ίχνος ανθρώπινης ζωής.

Αυτή η τελευταία πανσέληνος του έτους ονομάζεται και Κρύα Πανσέληνος ή Πανσέληνος των Μεγάλων Νυχτών, γιατί εμφανίζεται στην αρχή του χειμώνα όταν οι νύχτες είναι μακρές.

“Το φεγγάρι και η Γη έχουν μια κοινή γεωλογική ιστορία. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Χωρίς το φεγγάρι ο πλανήτης μας δεν θα ήταν το ίδιος” είπε ο Τζον Κέλλερ της ΝΑΣΑ και υπενθύμισε τα σχέδια της ΝΑΣΑ για ίδρυση αποικίας στη σελήνη.
Αστεροειδής την παραμονή των Χριστουγέννων

Παράλληλα, την παραμονή των Χριστουγέννων ένας αρκετά μεγάλος αστεροειδής (2003 SD220) μήκους δύο χιλιομέτρων θα βρίσκεται στην κοντινότερή του απόσταση από τη Γη.

Ο αστεροειδής θα βρίσκεται 11 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, δηλαδή 28 φορές η απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης και θα ταξιδεύει με ταχύτητα 27 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Περιφέρεται γύρω από τον εαυτό του σε μια εβδομάδα.

Θα επισκεφθεί ξανά τη διαστημική μας γειτονιά το 2018.

Αν και δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, εντούτοις, επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα τον μελετήσουν εκτεταμένα καθώς η ΝΑΣΑ θεωρεί ότι ο αστεροειδής αυτός, που ανακαλύφθηκε μόλις το 2003, είναι αρκετά μεγάλος ούτως ώστε στο μέλλον να δεχθεί επίσκεψη από επανδρωμένη αποστολή.

“Κάθε φορά που παρατηρούμε κάτι στο διάστημα, ξέρουμε ότι το βλέπουμε για πρώτη φορά και αυτό είναι εντυπωσιακό” δήλωσε ένας εκ των ερευνητών που θα παρατηρήσουν τον αστεροειδή.

Και νέος κομήτης στις αρχές του 2016

Εξάλλου, ένας νέος κομήτης, που ανακαλύφθηκε μόλις πριν δύο χρόνια, κάνει ήδη την εμφάνισή του στο νυχτερινό ουρανό και θεωρείται ότι θα είναι το πρώτο διαστημικό γεγονός για το 2016.

Στις 17 Ιανουαρίου 2016 ο κομήτης αυτός θα βρίσκεται στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη, στα 108.4 εκατ. χιλιόμετρα και θα είναι ορατός – αν και με δυσκολία – με γυμνό μάτι υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν εμπόδια όπως σύννεφα ή τεχνητό φως.
Η ουρά του κομήτη φθάνει σήμερα τις 800,000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, ο κομήτης αυτός θα επισκεφθεί ξανά τη Γη σε 450 χρόνια.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για το νέο αυτό ουράνιο σώμα ήταν ότι επρόκειτο για έναν αστεροειδή. Όμως, ύστερα από εκτεταμένες παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κομήτη με τροχιά γύρω από τον Ηλιο μας.

Με το κιτρινομπλέ του χρώμα, ο κομήτης Καταλίνα, πλησίασε τον Ηλιο στις 15 Νοεμβρίου σε απόσταση 123 εκατ. χιλιόμετρα και τώρα κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας.

Κάθε μέρα που περνά η ορατότητα του κομήτη βελτιώνεται. Αυτή την περίοδο μπορεί να εντοπιστεί ανατολικά του αστερισμού της Παρθένου.

Οι κομήτες αποτελούνται από τον πυρήνα, ο οποίος είναι το λαμπρότερο τμήμα του και έχει όψη αστέρος, την κόμη, η οποία έχει νεφελώδη όψη και περιβάλλει τον πυρήνα, και την ουρά, η οποία και αποτελεί επιμήκη προέκταση της κόμης.

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα τεράστιων διαστάσεων. Μόνο η κεφαλή τους έχει συνήθως το μέγεθος της Γης ή είναι κατά 10 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Όταν οι κομήτες φαίνονται καθαρά με γυμνό οφθαλμό, έχουν συνήθως μήκος ουράς από 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα και άνω.

Περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο μας και αποτελούν μέρος του ηλιακού μας συστήματος.

Οι κομήτες προέρχονται από το Νέφος του Οορτ, έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ουράνια σώματα του νέφους του Οορτ δημιουργήθηκαν μαζί με τους πλανήτες και τα υπόλοιπα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το νέφος Οορτ έχει μήκος ένα έτος φωτός ή 9,461,000,000,000 χιλιόμετρα.
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy