Μάθημα για το θηλασμό από την Προδημοτική

Ειδικό πρόγραμμα προωθεί η Εθνική Επιτροπή για το Μητρικό Θηλασμό

Προγράμματα που θα δίδουν έμφαση στην εμπέδωση θετικής στάσης απέναντι στο μητρικό θηλασμό προωθεί η Εθνική Επιτροπή για το Μητρικό Θηλασμό. Στην προσπάθεια ενίσχυσης του μητρικού θηλασμού, η Επιτροπή έθεσε ως στόχο την καθιέρωση διαδικασιών ενημέρωσης από τις πολύ μικρές ηλικίες, ακόμη και πριν την πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» και στο ραδιόφωνο του «Άστρα» η λειτουργός του Υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, Χρύσω Γρηγοριάδου, το πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια, αποσκοπεί όχι απλά στο να ενημερώσει αλλά να αλλάξει τις συμπεριφορές και στάσεις του πληθυσμού. «Το να αντιμετωπιστεί η συμπεριφορά είναι κάτι το οποίο πρέπει να αρχίσει από πολύ μικρές ηλικίες.

Ετοιμάζουμε πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών από την προδημοτική ηλικία, έτσι ώστε το παιδί να έρθει σε επαφή με την έννοια του μητρικού θηλασμού. Πρέπει να μάθει την αξία και μεγαλώνοντας να γνωρίζει τι είναι πραγματικά ο θηλασμός ως η φυσική διατροφή ενός βρέφους», σημείωσε η πρόεδρος της εθνικής Αρχής. Σημείωσε ότι θα ζητηθεί από τη Σχολιατρική Υπηρεσία να εντάξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Αγωγή Υγείας. Στην τελευταία του συνεδρία, το Υπουργικό ενέκρινε το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων μητρικού θηλασμού και φύλαξης μητρικού γάλακτος.

Στους σχετικούς κανονισμούς καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία χώρων στους οποίους οι εργαζόμενες θηλάζουσες θα μπορούν να θηλάζουν τα παιδιά τους με ασφάλεια τόσο για τις ίδιες όσο και για τα βρέφη τους.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, στους χώρους εργασίας θα πρέπει να διαμορφωθεί δωμάτιο εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης με εύκολη πρόσβαση, κλιματιζόμενο, με ικανοποιητικό φωτισμό και επαρκή εξαερισμό, ώστε να διαφυλάσσεται η υγεία του βρέφους και της μητέρας και η ιδιωτικότητά τους. Μιλώντας στον «Άστρα», η λειτουργός του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι με την έγκριση των κανονισμών, από τη μια δίδεται στους εργοδότες καθοδήγηση ως προς τις προδιαγραφές δημιουργίας τέτοιων χώρων και από την άλλη ενισχύεται η θέση της θηλάζουσας που διεκδικεί το δικαίωμα του θηλασμού στο χώρο εργασίας της. Με τους κανονισμούς δίδεται η επιλογή για δημιουργία νέου χώρου ή και χρήση μιας υφιστάμενης τραπεζαρίας ή κουζίνας ή ενός γραφείου αντιμετωπίζοντας το απαράδεκτο, όπως είπε η κ. Γρηγοριάδου, φαινόμενο χρήσης αποχωρητηρίων για σκοπούς θηλασμού.

«Ακούσαμε από πολλές κοπέλες ότι ελλείψει χώρου χρησιμοποιούσαν τις τουαλέτες επειδή δεν υπήρχε άλλος χώρος» υπέδειξε η κ. Γρηγοριάδου. Στο μεταξύ, σημαντικά στοιχεία για τα ποσοστά θηλασμού συνέλεξε η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας του 2018 φαίνεται ότι υπάρχει αυξητική τάση σε σχέση με την έναρξη του μητρικού θηλασμού τις πρώτες 48 ώρες.

Εννέα στα δέκα παιδιά, ποσοστό 90%, είχαν αρχίσει το θηλασμό τις πρώτες 48 ώρες ενώ το ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού, σύμφωνα με τη λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, φτάνει το 48%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, στην ηλικία από 0-6 μήνες, ο αποκλειστικός θηλασμός έφτασε μόλις το 18,7%. Με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η γνώση για τα οφέλη του θηλασμού, το περιβάλλον και η κουλτούρα μιας χώρας.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy