Μεγάλοι χαμένοι οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας

Μείωση των εργαζομένων αλλά και αντικατάσταση των μόνιμων με έκτακτους

Ενώ η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τη δήθεν επιστροφή στις παλιές πρακτικές και ο Υπουργός Οικονομικών χύνει κροκοδείλια δάκρυα για δήθεν «αφόρητες πιέσεις» που δέχεται, η κοινωνία μετρά τις πληγές που άφησαν στο σώμα της οι πολιτικές επιλογές της ίδιας της κυβέρνησης και ασφυκτιά από την «πίεση» των μισθών και της ανεργίας…

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεχνά τις αυξήσεις που μόλις προχθές ενέκρινε η κυβέρνηση για μέλη του ΔΣ ή τις αυξήσεις που ο ίδιος έσπευσε να χαρίσει στους υψηλόμισθους.

Το πλήγμα που δέχεται η κοινωνία από την πίεση της λιτότητας αντανακλάται στην κατάρρευση των Υπηρεσιών Υγείας αλλά και στο πισωγύρισμα που βιώνουν το δημόσιο σχολείο και η Παιδεία γενικότερα.

Πιέσεις δέχονται οι ασθενείς, οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι, το κράτος πρόνοιας και όχι ο Υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη μείωση μισθών στην ΕΕ, τη μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά την εισοδηματική ανισότητα, έχει πολύ υψηλή μακροχρόνια ανεργία, μία μεγάλη μερίδα των νέων φεύγουν μετανάστες κ.τ.λ.

Ολα τα κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση. Η πιο συγκλονιστική αντίφαση των κυβερνώντων που οδύρονται για «πιέσεις και επιστροφή σε παλιές πρακτικές» ήταν η ενίσχυση των μεγαλοϊδιοκτητών με την απαλλαγή τους από το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά στους νέους διορισμούς και την κατάσταση στο δημόσιο τομέα τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο και ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και μαζική αντικατάσταση των μόνιμων με έκτακτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 3.560 άτομα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2016 το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης ανήλθε στα 48.369 πρόσωπα σε σύγκριση με 51.929 τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Μάλιστα οι μόνιμοι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 5.244 άτομα (από 41.866 σε 36.622), ενώ οι έκτακτοι αυξήθηκαν κατά 1.684 άτομα (από 10.427 σε 11.747). Η αύξηση των έκτακτων σε βάρος των μόνιμων είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης για περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσω των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Οι τομείς με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Υγεία και η Παιδεία. Ο αριθμός των εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία (στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια για απόκτηση ειδικότητας), μειώθηκε κατά 1.730 άτομα (από 18.879 το 2012 σε 17.149 το 2016).

Μάλιστα οι μόνιμοι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 2.260 άτομα (από 14.169 σε 1.1921 [-15,9%]), ενώ οι έκτακτοι αυξήθηκαν κατά 530 άτομα (από 4.710 σε 5.240). Επίσης ο αριθμός των εργαζομένων στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία μειώθηκε κατά 504 άτομα (από 13.217 σε 12.723). Και σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες σε θέσεις εργασίας αφορούσαν τους μόνιμους εργαζομένους, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 948 άτομα (από 11.248 σε 10.280 [-8,6%]), ενώ οι έκτακτοι αυξήθηκαν κατά 474 άτομα (από 1.399 σε 2.443).

Ο αριθμός των εργαζομένων στις Δυνάμεις Ασφαλείας μειώθηκε κατά 414 άτομα (από 10.077 σε 9.663). Και σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες σε θέσεις εργασίας αφορούσαν τους μόνιμους εργαζομένους οι οποίοι μειώθηκαν κατά 1.081 άτομα (από 8.476 σε 7.395), ενώ οι έκτακτοι αυξήθηκαν κατά 667 άτομα (από 1.601 σε 2.268).

Επίσης ο αριθμός του ωρομίσθιου προσωπικού μειώθηκε κατά 922 άτομα (από 9.756 σε 8.834). Ο αριθμός των μόνιμων μειώθηκε κατά 935 (από 7.973 σε 7.038), ενώ ο αριθμός των έκτακτων αυξήθηκε κατά 13 άτομα (από 1.783 σε 1.796).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

ΑΚΕΛ: Επαναφορά όσων χάθηκαν αλλά και στήριξη νέων δικαιολογημένων αιτημάτων

Το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία χάθηκαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, αλλά και νέα δικαιολογημένα αιτήματα, έστειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας, Αντρος Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχολίαζε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ότι η ικανοποίηση αιτημάτων για προσλήψεις και μισθολογικές αυξήσεις κατά αλόγιστο τρόπο θα σήμαινε επιστροφή σε ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος και θα οδηγούσε στις πολιτικές των ελλειμμάτων και της επιβολής νέων φόρων.

Οπως υπέδειξε ο Α. Κυπριανού, η κυβέρνηση είναι αυτή που θριαμβολογούμε για την έξοδο από το μνημόνιο και δημιουργούσε κλίμα ευφορίας.

Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι με επιλεκτικό τρόπο επιχειρεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα αιτήματα ενόψει και εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ σε άλλα αιτήματα κωφεύει και έφερε ως παράδειγμα τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Το ΑΚΕΛ, όπως υπέδειξε, θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα για αποκατάσταση όλων αυτών που χάθηκαν αλλά και νέα δικαιολογημένα αιτήματα.

Ο Χ. Γεωργιάδης σε δύο συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Πολίτης» και «Αλήθεια» ανέφερε ότι δέχεται αφόρητες πιέσεις για προσλήψεις και μισθολογικές αυξήσεις, πέραν των δυνατοτήτων της χώρας.

Οι πιέσεις αυτές, προσέθεσε, προέρχονται από οργανωμένα σύνολα, κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και ενδοκυβερνητικά.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy