Μένουν οι ρωσικές δυνάμεις, λέει η Λευκορωσία – Ρωσική μαύρη λίστα με Ουκρανούς, καταγγέλλουν οι ΗΠΑ

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους όταν προκύψει «αντικειμενική ανάγκη» για να το πράξουν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, που πραγματοποιούσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας με αυτές της Ρωσίας θα παραταθούν, με τις δυτικές δυνάμεις να ανησυχούν για την αύξηση της συγκέντρωσης των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σήμερα το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας επισήμανε ότι απόσυρση των στρατευμάτων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την απομάκρυνση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο Υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ επεσήμανε ότι το Κίεβο είχε προβλέψει πως τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από τη Λευκορωσία.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον ΟΗΕ για την ύπαρξη ενός «μαύρου» καταλόγου που έχει καταρτίσει η Μόσχα, στον οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα Ουκρανών που θα εξοντώσουν οι Ρώσοι σε περίπτωση εισβολής στη χώρα, όπως αναφέρεται σε επίσημη επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του AFP χθες Κυριακή.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που απευθύνεται στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, η Ουάσινγκτον διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταρτίσει κατάλογο με τους Ουκρανούς που θα σκοτώσουν ή θα στείλουν σε στρατόπεδα στην περίπτωση στρατιωτικής κατοχής» της Ουκρανίας.

Η επιστολή που υπογράφεται από τη Ματσέμπα Νελ Κρόκερ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, κάνει επίσης λόγο για «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με τη χρήση βίας, για «τη διάλυση ειρηνικών διαδηλώσεων» ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αντίστασης της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης προειδοποιεί επίσης ότι έπειτα από μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να ακολουθήσουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως απαγωγές ή βασανιστήρια, και πιθανόν να στοχοποιηθούν αντιφρονούντες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.