Μετά την απόλυση περιμένουν την πρόσβαση

Βελτίωση χρειάζονται οι μέσοι όροι των εξεταζόμενων μαθημάτων

Καλύτεροι από πέρσι είναι οι μέσοι όροι των βαθμολογιών των περισσότερων μαθημάτων στις προεισαγωγικές εξετάσεις, ωστόσο χρήζουν βελτίωσης, είναι η διαπίστωση του υπεύθυνου της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δημήτρη Χανδριώτη.

Ο μέσος όρος των βαθμολογιών στα Νέα Ελληνικά ήταν 9,57 από 9,05 που ήταν πέρσι. Στο μάθημα της Φυσικής, που υπήρξαν παράπονα για το περιεχόμενο του γραπτού, ο φετινός μέσος όρος του μαθήματος είναι 8,33 σε σχέση με 9,39 που ήταν πέρσι.

Στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού 8,85 σε σχέση με 7,89, στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης 9,56 σε σχέση με 9,4 πέρσι. Στο μάθημα της Ιστορίας ο μέσος όρος ανήλθε στο 9,22 σε σχέση με 7.82 που ήταν πέρσι.

Αδιάφοροι οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις μόνο για απόλυση

Ωστόσο ερωτηθείς σχετικά ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χανδριώτης, σημειώνει ότι οι μέσοι όροι όπως μεταφράζονται είναι παραπλανητικοί. Ενδεικτικά ανάφερε πως στο μάθημα των Νέων Ελληνικών παρακάθισαν και οι 7.295 μαθητές και μαθήτριες, αφού είναι υποχρεωτικό και για σκοπούς απόλυσης και για σκοπούς πρόσβασης. Ο μέσος όρος των 1.858 τελειόφοιτων που ήταν μόνο για σκοπούς απόλυσης έφθασε το 5,29, ενώ για τους 5.437 που το παρακάθισαν και για σκοπούς απόλυσης αλλά και πρόσβασης έφθασε το 11,03. Αυτό που συμβαίνει, εξήγησε, είναι ότι στις περιπτώσεις απόλυσης δεν υπάρχει ο στόχος και παρατηρείται το φαινόμενο να δίδουν οι τελειόφοιτοι λευκές κόλλες, 3 ή 5 βαθμολογία, ενώ στους σκοπούς πρόσβασης οι βαθμολογίες είναι σαφώς πιο ψηλές. Γενικότερα ο κ. Χανδριώτης είπε ότι οι βαθμολογίες φέτος ήταν καλύτερες σε σχέση με πέρσι στα περισσότερα μαθήματα, ωστόσο χρειάζονται βελτίωση. Αυτό είναι κοινά αποδεκτό, είπε ο κ. Χανδριώτης, και γι’ αυτό ομόφωνα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν αποφασίσει να αλλάξει η νομοθεσία και από τον Μάιο του 2022 οι εξετάσεις θα διαχωριστούν σε εξετάσεις απόλυσης και εξετάσεις πρόσβασης, γιατί ο σκοπός είναι διαφορετικός.

Μέχρι τις 20 Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν όπως είπε ο κ.Χανδριώτης και τα αποτελέσματα πρόσβασης των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές στην Ελλάδα και η Α κατανομή. Μετά από λίγες ημέρες θα εξαχθεί και ο γενικός βαθμός κατάταξης για τους υποψήφιους για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Θα ανακοινωθούν τα κέντρα συγκέντρωσης των αιτήσεων όπου οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για μια θέση στα πανεπιστήμια της Ελλάδας κάτι που χρονικά προσδιορίζεται στα τέλη Ιουλίου. Απ’ εκεί και πέρα εναπόκειται στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας πότε θα ανακοινώσει τις θέσεις, κάτι που επίσης προσδιορίζεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου όπως έγινε και πέρσι.

Το στοίχημα που κέρδισε η Υπηρεσία Εξετάσεων 

Πέρα όμως από μέσους όρους και βαθμολογίες ο Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εξετάσεων παραμένει στο ζήτημα ότι οι εξετάσεις έγιναν. Πρόκειται για ένα στοίχημα που έχει κερδιθεί όπως είπε αφού με την πανδημία του κορονοϊού τα πάντα ήταν ρευστά. Η Υπηρεσία Εξετάσεων και όλοι οι εμπλεκόμενοι πέρασαν δύσκοες στιγμές μέχρι να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας. Ο κ.Χανδριτώτης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους μαθητές, εκπαιδευτικούς, θεματοθέτες, λειτουργούς κλπ αφού όλοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι κάτι που όπως είπε αφήνει ικανοποιημένη την Υπηρεσία.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy