Μέτρα για την ανεξέλεγκτη ανέγερση ψηλών κτιρίων ζητά η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών

Ζητά πάγωμα αδειοδοτήσεων μέχρι την εκπόνηση Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου και Στρατηγικής Μελέτης.

 

 

Το πάγωμα της διαδικασίας αδειοδότησης ψηλών κτιρίων μέχρι την εκπόνηση Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου και την εκπόνηση και αξιολόγηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ψηλά κτίρια, ζητά η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών σε ανακοίνωση-παρέμβαση για τα ψηλά κτίρια. Ανάμεσα σε άλλα εκφράζουν προβληματισμό από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και ανέγερση μεγάλου αριθμού ψηλών κτιρίων στις πόλεις μας και κυρίως στην πόλη της Λεμεσού. Αναλύοντας εκτενώς τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τις επιπτώσεις των ψηλών κτιρίων στο περιβάλλον και στο τοπίο, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην αειφόρο ανάπτυξη της πόλης, προχωρούν σε σειρά διαπιστώσεων για θέματα όπως αδειοδότηση, τοπικό σχέδιο, χωροθέτηση, θέα της θάλασσας, περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις, πυρασφάλεια και συντήρηση κτιρίων.

Oλόκληρη η ανάλυση της Πρωτοβουλίας είναι αναρτημένη στο www.facebook.com/groups/1862284174047978/

Πέρα από το πάγωμα της διαδικασίας ψηλών κτιρίων η Πρωτοβουλία ζητά επίσης:

• Άμεση επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ψηλών κτιρίων με ενσωμάτωση πολιτικών που να στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη, στο δημόσιο συμφέρον και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

• Η δημόσια διαβούλευση να συμπεριλαμβάνεται στη διαδικασία αδειοδότησης σε όλες τις περιπτώσεις και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν οι απόψεις των περιοίκων.

• Τα Τοπικά Σχέδια να τηρούνται αυστηρά και να μην αλλάζουν παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και με αυστηρό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.

• Η διακριτική ευχέρεια του διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η οποία μπορεί να είναι υποκειμενική και να τύχει επηρεασμού, να περιοριστεί στο ελάχιστον δυνατόν.

• Λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν ότι ψηλά κτίρια στο στάδιο της ανέγερσης δεν θα παραμείνουν ημιτελή.

• Σεβασμό στο περιβάλλον και στο τοπίο, στην πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά, στα ιστορικά κέντρα και στις διατηρητέες περιοχές, στο χαρακτήρα και στη γραφικότητα των πόλεων.

• Σεβασμό στις ανέσεις των περιοίκων και όπου αυτές επηρεάζονται δυσμενώς να παρέχονται αντισταθμιστικά μέτρα.

• Ουσιαστική επιτήρηση των έργων υπό ανέγερση και επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των όρων έγκρισης.

• Προώθηση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς με βάση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τις ευρωπαϊκές πολιτικές με αξιοποίηση των σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

• Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με στόχο την πυρασφάλεια των ψηλών κτιρίων. Το κόστος αναβάθμισης να το επωμίζονται οι επωφελούμενες επιχειρήσεις ανάπτυξης. Τα εσωτερικά μέσα πυρασφάλειας να επιθεωρούνται περιοδικά από εγκεκριμένες υπηρεσίες και να εκδίδεται πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

• Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των κοινόκτητων οικοδομών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy