Μίλησε ο Ακιντζί, ξεσάλωσαν οι απορριπτικοί…

Είναι ως κάποιοι να προσεύχονται να μιλά κάθε μέρα ο Μουσταφά Ακιντζί. Κάποιοι περιμένουν αμάν – αμάν μια δήλωσή του για να συγκαλέσουν δημοσιογραφικές διασκέψεις, να εκδώσουν ανακοινώσεις Τύπου, μόνο και μόνο για να κατηγορήσουν και να επιτεθούν στον Ακιντζί και την ίδια ώρα να πουν σε όλους τους υπόλοιπους: «Δικαιωθήκαμε. Εμείς σας τα λέγαμε. Μια από τα ίδια κι αυτός. Νέος τοποτηρητής της κατοχής, εγκάθετος της Αγκυρας» και όλα τα γνωστά….
Δυο μέρες τώρα «πυροβολείται» ο Μουσταφά Ακιντζί για αυτά που είπε και για αυτά που δεν είπε. Και «πυροβολείται» από όλους αυτούς που αρνούνται να δουν, έστω και μια φορά, το ποτήρι μισογεμάτο. Πάντα μισοάδειο το βλέπουν, γιατί έτσι πιστεύουν ότι δικαιώνονται. Γιατί έτσι πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο για αυτούς, αλλά και το έδαφος είναι πιο πρόσφορο, ώστε να καλλιεργήσουν στο λαό τα φοβικά τους σύνδρομα για να τα επικαλεστούν μετά και να δικαιολογήσουν την άρνησή τους έναντι της λύσης. Μιας λύσης που ακόμα δεν είδαμε, μιας λύσης που, αν επικρατήσει η καλή θέληση και βούληση για τους αναγκαίους συμβιβασμούς, μπορεί να επιτευχθεί και ευχόμαστε να επιτευχθεί.
Γίνεται πολύς λόγος για το περιουσιακό και τα όσα έχουν συμφωνηθεί ή για όσα υπάρχουν συγκλίσεις. Και μας λένε οι ερμηνευτές των δηλώσεων Ακιντζί πως το περιουσιακό θα λυθεί κυρίως μέσω αποζημιώσεων και ότι ελάχιστοι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του αναγνωρισμένου -δήθεν- δικαιώματος ιδιοκτησίας.
Τα πράγματα στο περιουσιακό επανήλθαν εκεί που τα δρομολόγησαν οι Χριστόφας και Ταλάτ: Καθορίστηκαν κριτήρια, αξιολογικά και ιεραρχικά. Αναγνωρίστηκαν δικαιώματα ιδιοκτητών και χρηστών, όχι μέσα από συνθήκες και προϋποθέσεις ισοπέδωσης, αλλά κλιμακωτής διαχείρισης, αναλόγως και της κάθε περίπτωσης χωριστά. Ούτε τα παίρνουν όλα οι χρήστες, ούτε τα χάνουν όλα οι χρήστες. Ούτε οι ιδιοκτήτες θα χάσουν για πάντα τις περιουσίες τους, ούτε οι ιδιοκτήτες επιστρέφουν πανηγυρικά και τα παίρνουν όλα πίσω… Τώρα έχουμε τρεις τρόπους θεραπείας, ισοζυγισμένους, ιεραρχημένους και τοποθετημένους κατά σειρά προτεραιότητας, αναλόγως πάντα της κάθε περίπτωσης χωριστά. Δηλαδή, το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία καθίσταται καθολικά σεβαστό. Θεσμοθετούνται προς υλοποίηση – εφαρμογή τρεις επιλογές: α) της αποκατάστασης, β) της αποζημίωσης και γ) της ανταλλαγής. Καταρτίζονται κριτήρια στα οποία θα υπόκεινται αυτές οι επιλογές. Συντάσσεται κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών. Και τέλος συστήνεται ανεξάρτητη επιτροπή για τα θέματα των περιουσιών. Με το να σπέρνουμε το φόβο στο λαό ότι θα χάσει τα πάντα, τι κερδίζουμε; Με το να διαιωνίζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, ποια προοπτική δημιουργούμε για το μέλλον;
Και γιατί επιμένουν κάποιοι να ζητούν από τον Μουσταφά Ακιντζί να μιλά ως να είναι Ελληνας Κύπριος πολίτης. Κύπριος πολίτης είναι ο Ακιντζί. Και έχει χρέος και υποχρέωση και αυτός να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινότητάς του, όπως ακριβώς και ο ηγέτης της ε/κ κοινότητας. Ας μην του ζητούμε να κάνει ΤΗ ρήξη με την Τουρκία. Και ποιος μας λέει πως έστω και τότε θα γίνει αρεστός στους Ε/κ επικριτές του… Την έκανε τη ρήξη του με την Αγκυρα. Και είπε πολλές αλήθειες ο Ακιντζί. Αλήθειες που κανένας από τους Ε/κ επικριτές του δεν τολμά να πει και να παραδεχθεί σε ό,τι αφορά δικά μας λάθη και παραλείψεις…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy