Μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας για ΑΤΑ έστειλαν οι εργαζόμενοι στην Πάφο

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Πάφο κατά την τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, λόγω του αδιεξόδου στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), στέλνοντας μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας.

Στην Πάφο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το οίκημα της Επαρχιακής Διοίκησης. Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «ΑΤΑ: Σεβασμό στα συμφωνηθέντα», «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ» και « ΑΤΑ για όλους» οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν δηλώνοντας πως η ΑΤΑ είναι το μόνο εργαλείο που τους προστατεύει από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Σε χαιρετισμό του ο Νεόφυτος Άσσος, Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ, ανέφερε πως «είμαστε σήμερα εδώ, ενωμένοι και αποφασισμένοι, διεκδικώντας τα αυτονόητα, αυτά που δικαιούμαστε», προσθέτοντας πως «διεκδικούμε για εμάς αλλά και για τους επόμενους, για αυτούς που λαμβάνουν σήμερα την ΑΤΑ αλλά και για τους εργαζόμενους που δεν λαμβάνουν ΑΤΑ». Δεν συμβιβαζόμαστε και δεν αποδεχόμαστε το αφήγημα όσων λένε ότι επειδή δεν παίρνουν ΑΤΑ όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να καταργηθεί, είπε και ζήτησε επέκταση της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους.

Ο Πέτρος Δημοσθένους, Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΚ Πάφου, ανέφερε πως η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους. «Δεν μας μέτρησαν σωστά, ούτε λογάριασαν τη δύναμη των εργαζομένων όταν νιώθουν την αδικία και την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων τους» είπε, λέγοντας πως η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν παζαρεύεται. Συνέχισε, λέγοντας πως «η αλαζονεία και η άτεγκτη στάση που επέδειξαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, σε συνάρτηση με την έλλειψη αποφασιστικότητας από την Κυβέρνηση για απόδοση και αποκατάσταση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της και στο πλαίσιο της Μεταβατικής Συμφωνίας, οδήγησαν την όλη διαδικασία σε ναυάγιο».

Ο Γιώργος Παναγή, Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Πάφου, είπε πως η ΟΕΛΜΕΚ συμμετέχει στον κοινό αγώνα με όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τόπου, προκειμένου «να πετύχουμε τους κοινούς στόχους» που είναι ΑΤΑ για όλους, με βάση τη φιλοσοφία της και σεβασμό στα συμφωνηθέντα. Διαχρονικά, συνέχισε, η ΟΕΛΜΕΚ έχει αποδείξει την διάθεση και την ετοιμότητά της για αγώνες και κινητοποιήσεις προκειμένου να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, τα εργασιακά δικαιώματα τους, αλλά και τις δημοκρατικές και αρχές και αξίες.

Σε χαιρετισμό της εκ μέρους της ΔΕΟΚ η Μελίνα Στεφάνου ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως το δικαίωμα της ΑΤΑ που διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών δεν τους χαρίστηκε «ούτε από τους εργοδότες, ούτε από τους πολιτικούς τους συμμάχους». Κερδήθηκε «με αγώνες και θυσίες σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας και αναλγησίας, σε εποχές που οι εργαζόμενοι θεωρούνταν δούλοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έδινε αγώνες για την διασφάλιση των πρώτων βασικών θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων τους» είπε.

Η Παρασκευή Κουπάρη εκ μέρους του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως η θέση των εργοδοτών υπήρξε «εντελώς άτεγκτη». «Χωρίς να επιδείξουν κανένα σεβασμό στα συμφωνηθέντα επέμεναν στην παραμονή μας στο σημερινό καθεστώς επιδεικνύοντας όλο αυτό το διάστημα μια παρελκυστική πολιτική» γιατί, όπως είπε, πρόδηλος στόχος τους ήταν και παραμένει «ο εκφυλισμός, η υπονόμευση και η πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ».

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΛΤΕΚ ο Μάριος Χρυσάνθου ανέφερε πως το διαχρονικά υπεύθυνο συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου απαιτεί το αυτονόητο, να υπάρχει «το αντιστάθμισμα και το αντίβαρο στη μεγάλη ακρίβεια και τον πληθωρισμό των ημερών μας». Σήμερα στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο αλληλέγγυοι και διεκδικούμε όλοι μαζί για όλους, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Γιώργος Γεωργιάδης, Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Πάφου, ανέφερε πως οι μελέτες έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις εν καιρώ πανδημίας και εν καιρώ κρίσης αύξησαν τα κέρδη τους «γιατί μεταφέρθηκαν όλα στον καταναλωτή και σε όλους εμάς». Η ΑΤΑ, συνέχισε, δεν είναι αύξηση μισθού, είναι αναπροσαρμογή στη βάση των τιμών των βασικών αγαθών ενώ ανέφερε ότι ο αγώνας δεν ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο Ανδρέας Χριστοδούλου, μέλος του Παγκύπριου συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ, ανέφερε πως «όσοι έχουν στο μυαλό ότι θα καταργήσουν ή θα κουτσουρέψουν την ΑΤΑ ένα να ξέρουν: Πως την απάντηση άρχισαν να την παίρνουν από σήμερα και πως θα έχει συνέχεια».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.