ΜΟΕ για να σπρώξουν σε προοπτική λύσης…

Η κα Λουτ βλέπει και τους δύο ηγέτες χωριστά την ερχόμενη Δευτέρα

Τέλος της βδομάδας επιστρέφει στην Κύπρο για νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους δύο ηγέτες η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Οι χωριστές συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες αναμένεται να γίνουν και οι δύο τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και στόχος είναι η αναζήτηση «κοινού εδάφους» για να συγκληθεί η πενταμερής διάσκεψη και να δώσει προοπτική στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση των, μέχρι το Κραν Μοντανά, συμφωνηθέντων, περιλαμβανομένου του πλαισίου Γκουτέρες και όλων των συγκλίσεων.

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών δημοσιοποίησε ότι ο Πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ προτείνοντας μια σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία στοχεύουν να «ενισχύσουν και να σπρώχνουν θετικά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης ΔΔΟ». Ο κ. Χριστοδουλίδης απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει τι είδους μέτρα είναι αυτά ούτε αν αγγίζουν τα Βαρώσια ή τα ζητήματα της ΑΟΖ, στα οποία η Τουρκία «έβαλε» χέρι. Ο «γρίφος» των «μαγικών ΜΟΕ» γίνεται ακόμα πιο δύσκολος καθώς ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε με έμφαση στην εφημερίδα μας ότι αυτά δεν στοχεύουν στην «ομαλοποίηση του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών», αλλά στο να σπρώξουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού… Η αναφορά και μόνο στη ΔΔΟ είναι αξιοσημείωτη καθώς αυτή απουσίαζε από τη ρητορική του Προέδρου και στις επιστολές που απηύθυνε μέχρι τώρα ο Πρόεδρος στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Τα μέτρα θα κριθούν βέβαια εκ του αποτελέσματος της Πενταμερούς που τοποθετείται στο 1ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Δηλαδή αν είναι ικανά να αποτρέψουν την Τουρκία να θέσει στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών… Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόταση με την οποία από τη μια προτείνονται συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να είναι πειστικός ο Πρόεδρος για τη δήλωση και βούλησή του να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών από κει που έμειναν. Ένα έμπρακτο βήμα είναι η αποδοχή της πολιτικής ισότητας (αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ στη λήψη αποφάσεων) και ως εκ τούτου η διαφύλαξη του συνόλου των συγκλίσεων…

Το 2ο σκέλος της πρότασης ΑΚΕΛ αφορά τους υδρογονάνθρακες και τις θαλάσσιες ζώνες με την οποία δίνονται κίνητρα στους Τ/κ για να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι με αυτή την πρόταση, και αν ακόμα δεν πεισθεί η Τουρκία για να επιστρέψει στο τραπέζι, θα πεισθεί η διεθνής κοινότητα για την ειλικρινή βούληση της ε/κ πλευράς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Στο μεταξύ, η ανοικτή συνεδρίαση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα λάβει χώρα στις 28 τρέχοντος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στη Ν. Υόρκη, τα μέλη θα ενημερωθούν στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων στις 19 Ιανουαρίου από την ειδική αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα επιδοθεί στα μέλη στις 8 Ιανουαρίου.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy