Νέες αυξήσεις στο Λιμάνι Λεμεσού: «Τώρα φωνάζουν όλοι, αλλά πλέον είναι αργά» τονίζει ο Κ. Κώστα

Τώρα φωνάζουν όλοι, αλλά πλέον είναι αργά επισήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα σχολιάζοντας τις νέες αυξήσεις στο λιμάνι της Λεμεσού. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει από την τσέπη του εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Ο κ. Κώστα υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια για τα σκάνδαλα αναφορικά με τη συνομολόγηση των συμφωνιών με τις ιδιωτικές εταιρείες. Αναφέρθηκε και στην έκθεση- καταπέλτη του Γενικού Ελεγκτή του 2017. Μεταξύ άλλων είπε στην έκθεση γίνεται αναφορά για εκατοντάδες παρεμβάσεις του τότε Υπουργού Μεταφορών. Ακόμα ανέφερε πως άλλα έλεγε ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα με διεθνείς προσφορές και ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του σημειώνει πως ένα αόρατο χέρι πριν την υπογραφή των συμβάσεων, άλλαξε τα πάντα. Επίσης ο κ. Κώστα τόνισε πως στην έκθεση αναφέρεται ότι επταπλασιάστηκαν το κόστος ανά επιβάτη κρουαζιεροπλοίου και το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο πρόσδεσης πλοίου στις προβλήτες.

Την ίδια ώρα, υπενθύμισε πως ομόφωνα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής τον Μάιο του 2018 αποφάσισε να στείλει στον Γενικό Εισαγγελέα την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, αλλά εδώ και 4 χρόνια δεν έγινε τίποτα. Σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, με τον Γιώργο Σαββίδη να του απαντά ότι δεν προκύπτει κάτι.

Προβληματισμό και ανησυχία για την πρόθεση των διαχειριστριών εταιρειών στο λιμάνι της Λεμεσού, να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις το 2023 εκφράζει το ΚΕΒΕ.

Ο ΓΓ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι αυτές οι αυξήσεις είναι υπερβολικές και δεν δικαιολογούνται. Την ίδια ώρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Πρόσθεσε πως σε περίπτωση επιβολής νέων αυξήσεων, θα επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούνται από το λιμάνι, οι οποίες θα αναγκαστούν να μεταφέρουν τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που πωλούν.

Ο κ. Τσιακκής σημείωσε πως το ΚΕΒΕ ζητά από το Υπουργείο Μεταφορών να συγκαλέσει κοινή συνάντηση, ώστε να συζητηθεί το ύψος των αυξήσεων που προτίθενται να επιβάλλουν οι εταιρείες αλλά και ο δείκτης τροποποίησης του υπολογισμού των αυξήσεων. Τόνισε πως είναι ευθύνη του κράτους που δέχθηκε τον υφιστάμενο δείκτη, ενώ ανέφερε πως το κράτος πρέπει να παρέμβει στοχευμένα και επιλεκτικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy