«Ντόκτορ Τσέχωφ» από το Θέατρο Σκάλα

Παγκύπρια πρεμιέρα το Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022

 

Ενάντια στην επικρατούσα κανονικότητα
Ο λόγος που αρθρώνεται είναι μια απελπισμένη κραυγή ενάντια στο κατεστημένο και στις επικρατούσες κανονικότητες, μέσα φυσικά από μια χιουμοριστική διάθεση μιας ανεστραμμένης πραγματικότητας. Στο έργο αυτό συνομιλούν δύο εποχές, δύο συγγραφείς, δύο αιώνες, δύο χώρες.

 

Το Θέατρο Σκάλα συνεχίζει τη θεατρική περίοδο 2021/22 με ακόμα μια παγκύπρια πρεμιέρα, με τη σπονδυλωτή, πνευματώδη και επίκαιρη κωμωδία του Νιλ Σάιμον, «Ντόκτορ Τσέχωφ» (The good doctor), η οποία θα δοθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 – ώρα 08:30 μ.μ., στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα.

Στη σπονδυλωτή κωμωδία «Ντόκτορ Τσέχωφ» ο Νιλ Σάιμον διασκευάζει μερικές από τις σύντομες χιουμοριστικές ιστορίες του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα, Άντον Τσέχωφ, οι οποίες είναι εξαιρετικά πνευματώδεις, υπερβολικά αστείες και απίστευτα επίκαιρες. Οι μικρές αυτές αυτοτελείς ιστορίες χαρακτηρίζονται από φαρσικά στοιχεία, ενδιαφέροντα δραματικά πρόσωπα, που φτάνουν στα όρια της καρικατούρας, αλλά και από έντονη κοινωνική κριτική, κατά την οποία καταδεικνύονται η διαφθορά της αριστοκρατίας, ο μόχθος, τα βάσανα και ο αγώνας του απλού λαού, τα αδιέξοδα της γραφειοκρατίας, η ματαιότητα τού να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματά σου.

Ο λόγος που αρθρώνεται είναι μια απελπισμένη κραυγή ενάντια στο κατεστημένο και στις επικρατούσες κανονικότητες, μέσα φυσικά από μια χιουμοριστική διάθεση μιας ανεστραμμένης πραγματικότητας. Στο έργο αυτό συνομιλούν δύο εποχές, δύο συγγραφείς, δύο αιώνες, δύο χώρες. Μολαταύτα, ο Σάιμον δεν συνομιλεί με τον Τσέχωφ του Γλάρου, του Θείου Βάνια και του Βυσσινόκηπου, αλλά με τον άνθρωπο που έγραψε, στα πρώτα του συγγραφικά βήματα, χιουμοριστικά άρθρα για τις εφημερίδες της εποχής του. Οι συγγραφικές διάνοιες του Άντον Τσέχωφ από τη Ρωσία του 19ου αιώνα και του Νιλ Σάιμον από την Αμερική του 20ού αιώνα έχουν υφάνει ένα έξοχο κωμικό κομψοτέχνημα, τόσο άρτια πλεγμένο που δεν μπορούν να εντοπιστούν οι ιδιαιτερότητες του καθενός ξεχωριστά, καθώς η σατιρική διάθεση του Τσέχωφ αποτελεί για τον Σάιμον τη βάση για να χτίσει το ιδιαίτερο αμερικανικό χιούμορ του.

Παραστάσεις: Πρεμιέρα, Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 – Ώρα 8.30 μ.μ.

Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή ώρα 8.30 μ.μ. (μέχρι 17 Απριλίου) στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα και Λευκωσία, Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Απριλίου – ώρα 8.30 μ.μ. στο Θέατρο Δέντρο.

Πληροφορίες: 24652800 και 99490102

Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy / ACS Courier

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy