Ο.ΠΑ.Κ.: Διακρίσεις εναντίον ατόμων με αναπηρίες από Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων

Φωτο Αρχείου

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.) με επιστολή της στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και στον Γενικό Εισαγγελέα, καταγγέλλει τα μέλη της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι αδειοδοτούν στάδια ή επιτρέπουν τη λειτουργία τους, για διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς αυτά να είναι προσβάσιμα ή κατάλληλα προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Σημειώνεται ότι η έκδοση αδειών λειτουργίας σταδίων είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, όπως αυτό προνοείται από τον “περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμο του 2008 [Ν. 48(Ι)/2018].»

Επανειλημμένως, αναφέρεται στην επιστολή, έχουμε αποταθεί στην Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων χωρίς αποτέλεσμα.

Η Οργάνωση καταγγέλλει ότι τα περισσότερα στάδια στη χώρα μας στα οποία διεξάγονται αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, δεν έχουν χώρο για να φιλοξενούν άτομα με αναπηρίες σε τροχοκάθισμα και στις δύο κερκίδες οπαδών με αποτέλεσμα να αναγκάζουν οπαδούς αντίπαλης ομάδας να φιλοξενούνται στην ίδια κερκίδα κάτι που εμπεριέχει κινδύνους και είναι εξευτελιστικό.
 
Η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, ως η Αρμόδια Αρχή αδειοδότησης της λειτουργίας αθλητικών χώρων, καθώς και έκδοσης πιστοποιητικών ασφαλείας για τους χώρους αυτούς εξέδωσε Πιστοποιητικό Ασφαλείας, ημερ. 29/09/2016 για νέο γήπεδο της ΑΕΚ με τον όρο ότι “οι υφιστάμενες θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες δεν εγκρίνονται και να μην χρησιμοποιούνται μέχρι η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων (Α.Α.Σ.) μελετήσει και λάβει τελική απόφαση”. Στις 30/12/2016, αναφέρεται, η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, εξέδωσε νέο Πιστοποιητικό Ασφαλείας και πάλι όμως υπό τον ίδιο όρο ότι “οι υφιστάμενες θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες δεν εγκρίνονται και να μην χρησιμοποιούνται μέχρι η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων (Α.Α.Σ.) μελετήσει και λάβει τελική απόφαση.
 
“Θεωρούμε ότι η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων έχει επισημοποιήσει με τον χειρότερο τρόπο διάκριση εναντίον ατόμων με αναπηρίες αφού αντί να μην εκδώσει πιστοποιητικό ασφάλειας για το συγκεκριμένο στάδιο εφόσον δεν μπορούσε να φιλοξενήσει με ασφάλεια όλους τους οπαδούς, έκδωσε πιστοποιητικό με το οποίο απέκλειε τα άτομα με αναπηρίες, παραβιάζοντας εθνικούς νόμους και διεθνείς συμβάσεις”, προστίθεται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.