Οχι σε αποζημιώσεις σωματείων από μεταγραφές ερασιτεχνών παιδιών

Δεν μπορεί να ζητείται αποζημίωση για τη μεταγραφή ανήλικου παιδιού που αγωνίζεται ως ερασιτέχνης σε ένα σωματείο και επιλέγει να πάει ως ερασιτέχνης σε άλλο σωματείο, τονίζει σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Με αφορμή έκθεσή της σχετικά με την πρακτική που εφαρμόστηκε από δύο ποδοσφαιρικά σωματεία για καταβολή χρηματικού ποσού από γονείς παιδιών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών για την παραχώρηση ελευθέρας μεταγραφής τους, η κ. Κουρσουμπά ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ζητείται από τις οικογένειες των παιδιών χρήματα, σημειώνοντας πως η μόνη περίπτωση για καταβολή αποζημίωσης από σωματείο προς σωματείο αφορά περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται επαγγελματικό συμβόλαιο σε κάποιο παιδί.

Η Επίτροπος επέκρινε το ρόλο της ΚΟΠ στο συγκεκριμένο περιστατικό καθώς έδωσε κάλυψη στα σωματεία, αλλά και το ρόλο του ΚΟΑ, ο οποίος απεκδύθηκε της ευθύνης και παρέπεμψε τους γονείς στα δικαστικά όργανα της ΚΟΠ. Τόνισε πως το περιστατικό και η έκθεση της αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ για να διορθώσουν κακές πρακτικές που ακολουθούνται από τα ποδοσφαιρικά σωματεία εις βάρος των δικαιωμάτων των παιδιών.

Στη συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η κ. Κουρσουμπά είπε αρχικά πως αυτή η έκθεση έχει να κάνει με δύο συγκεκριμένα παράπονα που έλαβε από γονείς δύο παιδιών, ενός 15χρονου και ενός 16χρονου, σε σχέση με χρηματική απαίτηση δύο ποδοσφαιρικών σωματείων στα οποία αθλούνταν ως ερασιτέχνες τα παιδιά, για παραχώρηση της μεταγραφής τους. Όπως είπε, οι λόγοι που ήθελαν τα παιδιά τη μεταγραφή τους ήταν πολύ συγκεκριμένοι και ουσιαστικοί. Το ένα παιδί ένιωθε ότι η Διοίκηση του σωματείου έπαιρνε αποφάσεις που αφορούσαν το μέλλον του και τον τρόπο που θα αθλείτο χωρίς να ακούγεται η δική του άποψη, και το άλλο είχε να κάνει με την αλλαγή του τόπου προπόνησης της ομάδας, το ωράριο των προπονήσεων, καθώς και τη συμπεριφορά των προπονητών.

Οι γονείς, ως εκ τούτου, ζήτησαν ελευθέρα μεταγραφή, με τα σωματεία από την πλευρά τους να ζητούν, στη μια περίπτωση, 5 χιλιάδες ευρώ, και στην άλλη 10 χιλιάδες. Στην πρώτη περίπτωση καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό, ενώ στη δεύτερη υπήρξε κατάληξη μετά από συζήτηση με τους γονείς, στις 2 χιλιάδες ευρώ.

Ερωτηθείσα αν αυτό είναι παράνομο, η κ. Κουρσουμπά είπε πως δεν επιτρέπεται από τους Κανονισμούς της ΚΟΠ και του ΚΟΑ, οι οποίοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας. Όπως είπε, ζητήθηκε η θέση των δύο οργανισμών στα δύο περιστατικά, με τον ΚΟΑ να δηλώνει αρχικά πως είναι πολύ σοβαρά τα δύο περιστατικά και πρέπει να διερευνηθούν αμέσως και την ΚΟΠ να προχωρά στη διερεύνηση.

Η ΚΟΠ απάντησε πίσω ότι αυτό που ζητήθηκε από τους γονείς δεν ήταν χρηματικό ποσό, αλλά αποζημίωση για εκπαίδευση των δύο νεαρών ποδοσφαιριστών, κάτι το οποίο δεν ισχύει, όπως είπε η κ. Κουρσουμπά. “Οι κανονισμοί της ΚΟΠ που ρυθμίζουν το θέμα, οι οποίοι σωστά ενσωματώνουν και αυτούς της ΦΙΦΑ, σαφέστατα λένε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αποζημίωση σε περίπτωση ερασιτέχνη, που επιλέγει να πάει ως ερασιτέχνης σε άλλο σωματείο”, σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε αυτές τις ηλικίες, είπε πως επαγγελματίες μπορούν να γίνονται από 15 χρόνων και άνω, όμως, στις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις ήταν σαφέστατα ερασιτέχνες, που θα μεταγράφονταν σε άλλο σωματείο ως ερασιτέχνες, κάτι που δεν αμφισβητήθηκε από κανένα. “Ακόμα και στην περίπτωση επαγγελματιών, που επαναλαμβάνω δεν είναι εδώ, οι πρόνοιες στον Κανονισμό και της ΚΟΠ αλλά και της ΦΙΦΑ είναι ότι μπορεί να καταβληθεί αποζημίωση αλλά από σωματείο σε σωματείο, όχι από τον αθλητή ή την οικογένεια του”, είπε.

Η κ. Κουρσουμπά είπε πως η ΚΟΠ, ενώ δήλωσε ότι έκανε έρευνα, παραποίησε τους Κανονισμούς υποστηρίζοντας πως ζητήθηκε από τα σωματεία αποζημίωση για εκπαίδευση, “γεγονός πάρα πολύ λυπηρό”. Όπως είπε, ανέμενε από την ΚΟΠ να εκλάβει την παρέμβαση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ως μια ευκαιρία να εξετάσει το πώς τα σωματεία εφαρμόζουν τους Κανονισμούς. Αντί αυτού, συνέχισε, εξέδωσε μια ερμηνεία που βγάζει μάτια ότι δεν στέκει, επικαλούμενη μάλιστα τη ΦΙΦΑ.

Κληθείσα να απαντήσει κατά πόσον αυτό αποτελεί κάλυψη της ΚΟΠ προς τα σωματεία, η κ. Κουρσουμπά απάντησε θετικά, επαναλαμβάνοντας πως ήταν μια ευκαιρία για την ΚΟΠ να συνετίσει τα σωματεία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του ΚΟΑ, η κ. Κουρσουμπά την χαρακτήρισε άκρως απογοητευτική γιατί, όπως είπε, ενώ αρχικά είχε τοποθετηθεί και είχε πει πως είναι σοβαρό και πρέπει να ερευνηθεί τάχιστα το συγκεκριμένο θέμα, όταν έλαβε την απάντηση της ΚΟΠ ξέχασε τα πάντα, απεκδύθηκε οποιωνδήποτε δικών του ευθυνών, δεν ένιωσε ότι έπρεπε ο ίδιος ο Οργανισμός να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποτιμήσει το τι έπρεπε να γίνει.

Επίσης, φαίνεται να μην αναγνωρίζει την παρανομία και αυτό είναι ακόμα πιο λυπηρό γιατί ο ΚΟΑ, σύμφωνα με το Νόμο που τον έχει συστήσει, είναι ο Οργανισμός που εκπροσωπεί το κράτος σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τον αθλητισμό και τα παιδιά. “Ο ΚΟΑ είναι εκείνος ο φορέας του κράτους που έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τον εξωσχολικό αθλητισμό στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι, στο πλαίσιο της αθλητικής δεοντολογίας, και εδώ είναι κατάφωρα μια περίπτωση που η απόφαση αυτών των σωματείων παραβίασε τρία πάρα πολύ βασικά δικαιώματα των παιδιών”, είπε.

Ο καθένας που ασχολείται με παιδιά είτε ως γονιός είτε ως εκπαιδευτικός, προπονητής κ.λπ., είπε απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, έχει υποχρέωση πρώτον να διασφαλίζει αυτό που λέγεται συμφέρον του παιδιού, δεύτερον έχει υποχρέωση να ακούει την άποψη του παιδιού και να τη λαμβάνει υπόψη ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του και τρίτον, έχει υποχρέωση να προστατεύει το παιδί από οποιαδήποτε εκμετάλλευση, οικονομική ή άλλη. Τόνισε πως η ουσία είναι η διασφάλιση αυτών των τριών δικαιωμάτων, ενώ στην προκειμένη περίπτωση επικράτησε η διασφάλιση του συμφέροντος και μάλιστα του οικονομικού των σωματείων.

Ο ΚΟΑ, είπε στη συνέχεια η κ. Κουρσουμπά, απάντησε πως οι γονείς μπορούν να προσβάλουν τις αποφάσεις των σωματείων στα δευτεροβάθμια όργανα αν δεν έχει παρέλθει ένα τακτό χρονικό διάστημα. “Δεν είναι αυτός ο ρόλος του ΚΟΑ, αλλά έχει αρμοδιότητες κάτω από Νόμο του κράτους, παίρνει χρηματοδότηση από το κράτος για να χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων τα σωματεία για να παρέχουν εξωσχολικό αθλητισμό, έχει αρμοδιότητα να ελέγχει τα σωματεία και ένα από τα θέματα που πρέπει να ελέγχει είναι αν κάνουν αυτή τη δουλειά τους σε σχέση με τα παιδιά σωστά”, είπε.

Σε ερώτηση τι θα συμβούλευε για τους γονείς, η κ. Κουρσουμπά είπε πως πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοικτά και να γνωρίζουν τους κανονισμούς πριν υπογράψουν για να γραφτεί το παιδί τους σε ένα σωματείο. Επίσης, πρέπει να παρακολουθούν τι γίνεται σε σχέση με το παιδί τους και να διεκδικούν διασφάλιση των δικαιωμάτων τους σε όλα τα στάδια. Πρόσθεσε πως υπάρχουν θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά των προπονητών, θέμα στο οποίο θα επανέλθει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο οι γονείς να μην καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά για να μην περιθωριοποιηθούν τα παιδιά τους από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει κάλυψη των σωματείων από την ΚΟΠ, η κ. Κουρσουμπά είπε πως υπήρχαν και τέτοιες καταγγελίες, και κάλεσε την ΚΟΠ και τον ΚΟΑ να αδράξουν την ευκαιρία, μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης, και να συνετίσουν τα σωματεία προς τους Κανονισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση με τα δύο παιδιά, όπως είπε, αυτό που προέχει είναι να αποκατασταθούν οι σχέσεις των παιδιών με τα σωματεία και τον αθλητισμό και να επιστραφεί η αποζημίωση.

Σε δεύτερο στάδιο, η ΚΟΠ πρέπει να αναθεωρήσει το ρόλο της, να κατανοήσει πως έχει υποχρέωση να εξετάζει όλες τις περιπτώσεις με στόχο να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των σωματείων και όχι να τα καλύψει. Επιπρόσθετα, καλώ και την ΚΟΠ και τον ΚΟΑ να επανεξετάσουν όλους τους κανονισμούς που διέπουν τα αθλήματα και να γίνουν σαφέστεροι ώστε να είναι ξεκάθαρο σε όλους τι γράφουν και πως πρέπει να ερμηνεύονται”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy