Οδηγείται στη Βουλή η μεταρρύθμιση της ΤΑ την ερχόμενη εβδομάδα

Ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος και ακολουθεί η έγκριση του Υπουργικού

Μετά από χρόνια αναμονής αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση των δήμων και κοινοτήτων, αφού έχει ολοκληρωθεί η νομοτεχνική τους επεξεργασία. Τα τελευταία νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση χρονολογούνται από το 2015, ενώ από το 2017 αναμένεται η καταχώριση των νέων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επομένως, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή, η οποία θα ακολουθήσει τις δικές της διαδικασίες. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της επιτροπής, η συζήτηση – διαβούλευση και ψήφιση των νομοσχεδίων θα ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, στο νομοσχέδιο για τους δήμους δίνεται σωρεία εξουσιών με τους ανάλογους πόρους. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δημιουργία δημοτικής αστυνομίας και τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς τη σημερινή γραφειοκρατία, η οποία προϋποθέτει έγκριση από το Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, οι δήμοι θα ετοιμάζουν τα σχέδια διαχείρισης παραλιών σε συνεννόηση με τις τοπικές επιτροπές παραλιών, ενώ θα τίθενται υπό την έγκριση του Υφυπουργείου Τουρισμού. Η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών θα καταργηθεί.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει τις εκλογές για το 2024, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κόλλημα, ωστόσο αναμένεται και η γραπτή τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Μεταβατικό στάδιο

Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την ανάγκη ύπαρξης μεταβατικής περιόδου, καθώς σχετικά με τις σχολικές εφορείες σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο θα καταγράφεται η πολιτική για την περίληψή τους υπό την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο θα εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου.

Σχετικά με το θέμα των πολεοδομικών Αρχών, ο κ. Νουρής είπε πως οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι, που μέχρι σήμερα ήταν πολεοδομικές Αρχές, θα παραμείνουν ως τέτοιοι. Οι υπόλοιποι όμως, που δεν είχαν ποτέ την εμπειρία στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, η πρόταση είναι να υπάρξει μεταβατικό διάστημα, ώστε να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι και να στελεχωθούν οι δήμοι.

Επίσης, είπε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων στις 14 Φεβρουαρίου και με την Ένωση Δήμων στη συνέχεια.

Προτάσσονται εξοικονομήσεις

Στη συζήτηση που διεξάχθηκε ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να προτάξει τις εξοικονομήσεις που θα επιτευχθούν, σημειώνοντας ότι με τα νέα δεδομένα θα υπάρξει μείωση του κατά κεφαλήν κόστους ανά πολίτη. Όπως είπε, οι πολίτες σήμερα σε έναν μικρό δήμο ανά κεφαλή χρεώνονται για κόστος υπηρεσίας 1.143 ευρώ κατ’ έτος, τονίζοντας πως σε ένα μεγαλύτερο σχήμα μπορεί να μειωθεί στα 245 ευρώ.

Πρόσθεσε ότι εισάγονται και υποχρεώσεις στις Τοπικές Αρχές, με την πιο σημαντική να αφορά την υποχρέωσή τους να παρουσιάζουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς με συνέπειες, αν αυτό δεν γίνεται. Επίσης, περιορίζεται το κόστος στις δαπάνες προσωπικού των δήμων στο 40 με 45% του συνολικού προϋπολογισμού, σε αντίθεση με κάποιες περιπτώσεις σήμερα που ξεπερνούσαν το 65%.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy