Οι αντιδράσεις εταίρων και το «μεγάλο κοινωνικό ρεύμα»

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Η κυβέρνηση αποκάλυψε τις προτεραιότητές της. Σε μια περίοδο που τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ και τα αυτοκίνητα ξεκινούν φορτωμένα από τις πόλεις για τα βουνά και τα παράλια, έβαλε μπροστά από τις ανάγκες της κοινωνίας τη δικαιολογία της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, τη στιγμή που τα δημοσιονομικά πλεονάσματα αυξάνονται λόγω ακρίβειας. Η κυβέρνηση έβαλε τέλος στην επιδότηση σε ρεύμα και καύσιμα. Θα ήταν βοηθητικά τα οκτώ σεντ που θα πληρώναμε ανά λίτρο μέχρι την Παρασκευή τα μεσάνυχτα; Προσωπικά δεν μπορώ να δώσω απάντηση στον Υπουργό Ενέργειας, καθώς η καθημερινή διαδρομή περιορίζεται από το Δάλι στη Λευκωσία. Σπουδαία τα λάχανα, θα έλεγε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ! Πιο αντιπροσωπευτική θα ήταν η απάντηση ενός φθαρτέμπορα ή ενός επαγγελματία που θα ξεκινήσουν το διπλοκάμπινο, ή ημιφορτηγό, ή φορτηγό τους από την ορεινή Λευκωσίας, Λάρνακας ή Λεμεσού για να κατέβουν στην πόλη για να τροφοδοτήσουν την αγορά με εμπόρευμα. Αυτοί όλοι είναι μέρος του περιβόητου μεγάλου κοινωνικού ρεύματος που ευαγγελιζόταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όταν όργωνε την Κύπρο από τη Δερύνεια μέχρι την Πάφο και από τη Σολέα ως την Πιτσιλιά.

Ας αφήσουμε όμως τα βουνά κι ας πάμε στα γραφεία των συνεταίρων της κυβερνητικής κοινοπραξίας. Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ την περασμένη βδομάδα, o βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, επανέλαβε ότι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να διατηρηθεί ακόμα ένα τρίμηνο η επιδότηση στο ρεύμα και ο μειωμένος συντελεστής κατανάλωσης στα καύσιμα.

Τόνισε ότι η ΔΗΠΑ θα συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι η Δημοκρατική Παράταξη ζητά από κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει και να φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ΑΠΕ.

Ακόμη κι ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ, ο κ. Χρήστος Ορφανίδης, με ανάρτησή του σημειώνει πως μπαίνοντας στην πιο καλοκαιρινή περίοδο η κυβέρνηση αποφάσισε να πει «όχι» στην παράταση του μέτρου για μειωμένη φορολογία στα καύσιμα και υποστηρίζει πως θα μπορούσε το μέτρο να συνεχιστεί στηρίζοντας όλους τους πολίτες. Τελικά, ποιους άκουσε η κυβέρνηση πριν πάρει τις αποφάσεις της όταν συνεταίροι της κοινοπραξίας έχουν παράπονα; Συνδιαβουλεύτηκε με τους επηρεαζόμενους κλάδους της οικονομίας; Συντονίστηκε με τα κόμματα που τη στηρίζουν; Ποιο ήταν αυτό το πελώριο δημοσιονομικό κόστος που φοβήθηκε για να τραβήξει πίσω τα δύο μέτρα που έδωσαν κάποια ανακούφιση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Ένα είναι δεδομένο. Το περιβόητο κοινωνικό ρεύμα που στήριξε την κυβέρνηση δεν θα είναι «κοτσιανιασμένο» επ’ άπειρον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy