Οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δύο δεκαετιών για την Τουρκία

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Κυριακή οι Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο και Πρόεδρο, με την μάχη μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου να θεωρείται αμφίρροπη.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, η εκλογική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν δεν θεωρείται δεδομένη στις εκλογές της διπλής κάλπης της 14ης Μαΐου, οι οποίες προσελκύουν υψηλό ενδιαφέρον και χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Έρευνες προβλέπουν ότι θα υπάρξει συμμετοχή ρεκόρ με πάνω από 90% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Οι δυο βασικές συμμαχίες, οι οποίες θα αντιπαρατεθούν είναι η Εθνική Συμμαχία (Millet İttifakı) της αντιπολίτευσης από τη μια στην οποία συμμετέχουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti), το Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet), το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partı), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi). Από την άλλη είναι η Λαϊκή Συμμαχία (Cumhur İttifakı) στην οποία συμμετέχουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Κόμμα Εθνικής Δράση (MHP), το μικρό ισλαμιστικό BBP, το ακραία συντηρητικό κουρδικό HudaPar και το Yeniden Refah Partisi με ισλαμοκεντρικό προσανατολισμό (Milli Gorus).

Οι προεδρικοί υποψήφιοί των δύο συνασπισμών οδηγούν στο απόγειο τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Πρόκειται για μια ακραίας έντασης αντιπαράθεση, καθώς η κάθε πλευρά ασκεί μηδενιστική κριτική στον αντίπαλο, με ολοένα πιο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Στην ατζέντα της αντιπολίτευσης κυριάρχησε η κατάσταση της οικονομίας και της δημοκρατίας. Προεκλογικό σύνθημα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: “Υπόσχεση” / “Sana Soz”.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριάρχησε η οξεία κλιμάκωση της αντιδυτικής ρητορικής. Ο Ταγίπ Ερντογάν βοηθούμενος από το μπαράζ αρνητικών έως και επιθετικών δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ, ενίσχυσε το επιχείρημά τους ότι «η Δύση στηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να διασφαλίσει μια ενδοτική, επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα πολιτική αλλαγή και να φέρει στην Κυβέρνηση την αντιπολίτευση», η οποία άλλωστε «λαμβάνει ήδη την στήριξη των τρομοκρατών του PKK» .

Η αντιπολίτευση αναμένει σχέδιο χάους

Από την άλλη τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευση προειδοποιούν ότι «το  Παλάτι (σσ: το Προεδρικό Μέγαρο) ετοιμάζει σχέδιο χάους σε περίπτωση που χάσουν τις εκλογές. Θα κάνουν οτιδήποτε για να αποτραπεί η νίκη της αντιπολίτευσης και αν δεν τα καταφέρουν, τότε θα αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα». Ο βουλευτής του CHP Μουχαρέμ Ερκέκ κατήγγειλε ότι «έχει δημιουργηθεί παράλληλη δομή στο Υπουργείο Εσωτερικών, ένα σύστημα παρακολούθησης των εκλογών παράλληλο με αυτό του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) το οποίο θα φορτώνει τα εκλογικά αποτελέσματα στο σύστημα του Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας και Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (GAMER)», θέτοντας το ερώτημα «αν πρόκειται για προετοιμασίες στο πλαίσιο απόπειρας πραξικοπήματος όταν η κυβέρνηση χάσει τις εκλογές».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας του CHP Σελίν Σαγιέκ Μποκέ ενημέρωσε ότι από την πλευρά της Εθνικής Συμμαχίας «έχουν προετοιμαστεί σχέδια δράσης για όλα τα σενάρια την ημέρα των εκλογών, προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενη απόπειρα νοθείας».

Έκκληση Κιλιτσντάρογλου

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης «αν κερδίσουμε τις εκλογές, να μην βγουν στους δρόμους», διότι «υπάρχει κίνδυνος προβοκάτσιας και εμφάνισης ένοπλων ομάδων». Απαντώντας, ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ κατήγγειλε ότι, παρά τον φαινομενικό ειρηνισμό της, η έκκληση Κιλιτσντάρογλου συνιστά «κεκαλυμμένη πρόκληση». Αλλά και η αντιπολίτευση από την πλευρά της σχολίασε ως πρόκληση τους περί πολιτικού πραξικοπήματος σχεδιαζόμενου από τη Δύση ισχυρισμούς του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, καταγγέλλοντας σχέδιο εκφοβισμού των ψηφοφόρων της.

Ενδεικτικός της συγκεκριμένης τροπής που έλαβε η προεκλογική υπήρξε το επεισόδιο στο Ερζουρούμ, με στόχο τον δημοφιλή Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος φυγαδεύτηκε τελικά από προεκλογική συγκέντρωση όπου δέχθηκε επίθεση με πέτρες.

Απαντώντας άμεσα, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επρόκειτο στην πραγματικότητα για «προβοκάτσια της αντιπολίτευσης», που «ήδη ψάχνει δικαιολογίες για την ταπείνωση που θα υποστεί στις εκλογές».

Επιθέσεις και βανδαλισμοί

Παράλληλα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να καταγγέλλονται σποραδικά αλλά τακτικά περιστατικά επιθέσεων και βανδαλισμών σε εκλογικά κέντρα, όπως πυροβολισμοί εναντίον εκλογικού κέντρου στην Şanlıurfa, βανδαλισμός προεκλογικού υλικού στη Σμύρνη, ενώ το HDP καταγγέλλει εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και συλλήψεις μελών του στο Ντιγιάρμπακιρ και αλλού. Ωστόσο, περιστατικά προεκλογικής βίας αναφέρει και το AKP, όπως επίθεση με πέτρες σε υποψήφιο του κόμματος στη Σμύρνη από ομάδα υποστηρικτών του PKK, ενώ σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ ένοπλη επίθεση από επώνυμα μέλη του CHP δέχτηκε εκλογικό κέντρο του AKP στο Γκαζιάντεπ.

 Εντωμεταξύ, η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για τους Τούρκους αποδήμους (περίπου 5,5% του εκλογικού σώματος) σημαδεύτηκε ήδη από επεισόδια βίαιης αντιπαράθεσης στη Μασσαλία και το Άμστερνταμ.

Μάχη για βουλευτικές έδρες

Η μάχη για την ανάδειξη των 600 βουλευτών της νέας τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 87 εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας εξελίσσεται στη σκιά της αντιπαράθεσης για την Προεδρία της χώρας. Η συμμετοχή των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές γίνεται με βάση ένα μικτό σύστημα συγκρότησης ψηφοδελτίων από τα κόμματα των Συμμαχιών. Ως εκ τούτου, ο υπολογισμός των εκλογικών ποσοστών των Συμμαχιών και, κυρίως, η τελική σύνθεση της νέας τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα είναι αποτέλεσμα μιας περίπλοκης συνάρτησης. Η κατάκτηση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο είναι εξίσου κρίσιμη με τις προεδρικές εκλογές. διότι αλλιώς το Κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει Νόμους που μπορούν να εμποδίσουν την εκτελεστική εξουσία του Προέδρου.

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν αυτήν τη στιγμή ότι κανένας από τους δύο συνασπισμούς δεν κατορθώνει να πετύχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να «συγκατοικήσουν» με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Απαγορεύονται τα έξιτ πολ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK), την ημέρα των εκλογών απαγορεύεται να γίνονται προβλέψεις και σχόλια για τις εκλογές και τα αποτελέσματά τους στα ΜΜΕ μέχρι τις 18:00. Ειδήσεις και ανακοινώσεις σχετικά με τις εκλογές θα μεταδίδονται μόνο από την YSK μεταξύ 18.00 και 21.00. Μετά τις 21:00, όλες οι μεταδόσεις θα είναι ελεύθερες, ενώ η YSK μπορεί να μεταφέρει και νωρίτερα το συγκεκριμένο χρονικό όριο.

 Η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών αναμένεται έως τις 00:59 την ημέρα των εκλογών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy