Ωμός εκβιασμός από τον ΥΠΟΙΚ για τον προϋπολογισμό  του 2021

Τον ωμό εκβιασμό ότι «χωρίς την ψήφιση του Προϋπολογισμού ούτε νέα στήριξη μπορεί να δοθεί στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις, ούτε κοινωνικές παροχές μπορεί να υπάρξουν, ούτε και να λειτουργήσει το σύστημα υγείας», πρόταξε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η διαδικασία των δωδεκατημορίων (σ.σ.: η οποία προνοείται από το Σύνταγμα σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού) συνιστά «ακρωτηριασμένη λειτουργία του κράτους» και «εμπεριέχει μεγάλες νομικές προκλήσεις, αφού δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο από τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Υποστήριξε επίσης ότι σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού «θα εισέλθουμε σε αχαρτογράφητα νερά και σε μια περίοδο έντονης αστάθειας με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες».

Σημειώνεται πάντως ότι ο Κ. Πετρίδης δήλωσε «αισιόδοξος ότι και αυτή τη φορά, όπως πάντα στο παρελθόν, θα υπερψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός», επιβεβαιώνοντας με έμμεσο τρόπο ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί παρασκηνιακές επαφές με τις ηγεσίες ή/και μεμονωμένα στελέχη συγκεκριμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών σχολίασε με έμμεσο τρόπο τα αιτήματα τα οποία κατατίθενται από διάφορες ομάδες, αναφέροντας ότι «οι πόροι του κράτους δεν είναι απεριόριστοι». Επικαλέστηκε επίσης τις αξιολογήσεις των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι αποτελούν βαρόμετρο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σε σχέση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις στις οποίες βασίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021, καθώς και ο τριετής δημοσιονομικός σχεδιασμός, ο Κ. Πετρίδης εκτίμησε ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 5,5% το 2020 και ότι το 2021 η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με ρυθμό 4,5%. Εκτίμησε επίσης ότι θα αποφευχθεί η εκτόξευση της ανεργίας, λόγω των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και ότι το 2021 και το 2022 θα μειωθεί στο 7% και 6% αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 115% του ΑΕΠ το 2020, σε σύγκριση με 95,5% το 2019, ενώ στη συνέχεια θα επανέλθει σε πτωτική πορεία από το 2021, όπου προβλέπεται να υποχωρήσει στο 111% το 2021, λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της οικονομίας και βελτίωσης των δημοσιονομικών δεικτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy