Όταν η ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες δεν θεωρείται έγκλημα

Η ανάγκη διάκρισης μεταξύ διακινητών ανθρώπων και ατόμων και ανθρωπιστικών οργανώσεων που βοηθούν παράτυπους μετανάστες θα συζητηθεί στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικοί φορείς που βοηθούν παράτυπους μετανάστες, επειδή σύμφωνα με την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν ποινικές κυρώσεις. Η οδηγία του 2002 για την «υποβοήθηση» (διευκόλυνση) προβλέπει ποινικές κυρώσεις για όσους «διευκολύνουν» την παράτυπη είσοδο, διέλευση ή διαμονή μεταναστών.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε ψήφισμα του ΕΚ που υιοθετήθηκε από την ολομέλεια τον περασμένο Ιούλιο, η ισχύουσα νομοθεσία δίνει επίσης στα κράτη μέλη την εξουσία να εξαιρέσουν την ανάληψη «ανθρωπιστικής» δράσης από τον κατάλογο εγκλημάτων. Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής λίγες χώρες της ΕΕ έχουν ενσωματώσει την εξαίρεση αυτή στις εθνικές τους νομοθεσίες.

Την Πέμπτη στις 3:30μμ (τοπική ώρα), οι ευρωβουλευτές θα ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) και της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας. Θα ακούσουν επίσης μαρτυρίες εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίοι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

Η ακρόαση θε λάβει χώρα αυτή την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 3:30μμ (τοπική ώρα) στην αίθουσα 3C050 στο κτίριο Paul Henri Spaak του ΕΚ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy