Παντελή εγκατάλειψη από το κράτος των ευάλωτων ομάδων γυναικών θυμάτων βίας καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών

Την “παντελή εγκατάλειψη από το κράτος των ευάλωτων ομάδων γυναικών θυμάτων βίας όπως οι μονογονιοί”, έθεσε την περασμένη βδομάδα μεταξύ άλλων το ΔΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων στον Πρόεδρο του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών Άριστο Τσιάρτα, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συνδέσμου.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται περαιτέρω ότι ο κ. Τσιάρτας ενημέρωσε το ΔΣ για τη διαδικασία καταρτισμού Σχεδίου Δράσης του Συντονιστικού Φορέα και δεσμεύτηκε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο τη συμπερίληψη δράσεων με βάση τις απαιτήσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αργεντούλα Ιωάννου ενημέρωσε για τις ανεπάρκειες του συστήματος κοινωνικής προστασίας για απεγκλωβισμό γυναικών από τη βία, την αδυναμία των οικογενειακών δικαστηρίων να παράσχουν άμεση και αποτελεσματική προστασία στα θύματα βίας και τα κενά στον χειρισμό ποινικών καταγγελιών.

Προστίθεται ότι το ΔΣ σημείωσε επίσης, ότι η οικονομική βία που υπόκεινται οι πλείστες μονογονεϊκές οικογένειες αναπαράγεται λόγω έλλειψης επαρκούς προστασίας από τα οικογενειακά δικαστήρια, λόγω απόρριψης νομικών αρωγών και αποκλεισμού από τα αναγκαία διατάγματα για την λήψη των επιδομάτων, λόγω μη είσπραξης διατροφών αλλά και λόγω εκποιήσεων κατοικιών από δάνεια που λήφθηκαν από συζύγους με υποθήκες οικογενειακές κατοικίες κάτω από συνθήκες σωματικής, ψυχικής ή οικονομικής βίας σε βάρος της συζύγου.

Αναφέρεται ακόμα ότι το ΔΣ υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη εκσυγχρονισμού των πρωτοκόλλων της Αστυνομίας στην εξέταση υποθέσεων βίας  κατά των γυναικών αλλά και της επαρκούς στελέχωσης των γραφείων βίας με επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους κοινωνικούς λειτουργούς).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy