Πελεκάνος: Η Κύπρος μπορεί να εξετάσει μεταφορά όπλων στην Ουκρανία εάν αντικατασταθούν

Η Κύπρος «θα ήταν έτοιμη να εξετάσει» τη μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία εάν «αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό μηχανισμό ίσης ισχύος και ικανοτήτων” δήλωσε στην εφημερίδα “New York Times” ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος

Η Αμερικανική εφημερίδα με εκτενές ρεπορτάζ της για προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, κάνει αναφορά στην άρση του εμπάργκο στην Κύπρο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάτι που της επιτρέπει να αγοράσει αμερικανικά όπλα.

Μια κίνηση, αναφέρει το άρθρο, που ήταν αρκετά χρόνια σε εξέλιξη και είχε ως στόχο να απομακρύνει την Κύπρο από τη ρωσική επιρροή.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε στους ΝΥΤ ότι η Κύπρος είναι τώρα «μια πιθανή επιλογή» ως προμηθευτής στην Ουκρανία.

Η Κύπρος «θα ήταν έτοιμη να εξετάσει» τη μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία εάν «αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό μηχανισμό ίσης ισχύος και ικανοτήτων», δήλωσε ο κ. Πελεκάνος.

Η άρση του εμπάργκο αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Κάτι όμως που δε σημαίνει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να στείλει τα ρωσικά της όπλα στην Ουκρανία, υποστηρίζεται στο άρθρο.

«Δεδομένων των σοβαρών απειλών για την ασφάλεια που τίθενται σε καθημερινή βάση από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, η σημερινή αρχιτεκτονική ασφαλείας της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει ανέπαφη», είπε ο κ. Πελεκάνος στους ΝΥΤ.

Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι η Κύπρος βρισκόταν κάτω από ένα εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για 35 χρόνια, που επιβλήθηκε για να βοηθήσει στην εξομάλυνση των εντάσεων μετά τη σύγκρουση που χώρισε το νησί. Εκείνη την περίοδο, η Κύπρος στράφηκε στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια στη Ρωσία για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Σήμερα,υποστηρίζεται, το απόθεμά της με τουλάχιστον 10 πυραυλικά συστήματα Tor και Buk που μπορούν να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα μπόνους στον μαχόμενο ουκρανικό λαό.

Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, προστίθεται, έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει νέα και καλύτερα όπλα εις αντικατάσταση, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μια κούρσα εξοπλισμών στην ακόμη ανεπίλυτη σύγκρουση με την Τουρκία.

Ο Μπράντλεϊ Μπάουμαν, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και ανώτερος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο FDD δήλωσε στους ΝΥΤ ότι η άρση του εμπάργκο όπλων θα επιτρέψει επίσης σε άλλα δυτικά έθνη να μεταφέρουν γρήγορα τα αμερικανικής κατασκευής όπλα τους στην Κύπρο χωρίς να λάβουν πρώτα έγκριση από την Ουάσιγκτον.

Αυτό, υποστήριξε, θα μπορούσε να αναπληρώσει τα οπλοστάσια της Κύπρου με νεότερα, συμβατά με το ΝΑΤΟ συστήματα, εάν μεταφέρει τα μετασοβιετικά όπλα και πυρομαχικά της στην Ουκρανία.

«Αναμένεται ότι η Κύπρος θα καταργήσει σταδιακά τα σημερινά της όπλα με συστήματα που είναι συμβατά με το ΝΑΤΟ, έχοντας απομακρυνθεί από τη Ρωσία και τους κατασκευαστές σε άλλα αδίστακτα κράτη», αναφέρεται στο άρθρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy