Περισσότερη αστυνόμευση στους δρόμους ενόψει Χριστουγέννων

Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Αγίων Θεοφανίων και ιδιαίτερα μεταξύ των ημερομηνιών 23/12/2019- 6/1/2020, λόγω του ότι αναμένεται να παρατηρηθεί αυξημένη τροχαία κίνηση στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων, στους υπεραστικούς δρόμους, τους αυτοκινητόδρομους και στην ύπαιθρο, τα Τμήματα Τροχαίας, θα λάβουν αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης παγκύπρια, αφενός για τη διευκόλυνση του κοινού κατά τις μετακινήσεις του και αφετέρου για την πρόληψη των οδικών συγκρούσεων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν παγκύπριες μηχανοκίνητες περιπολίες και ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας κίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων που είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, η αλόγιστη, επικίνδυνη και αμελής οδήγηση, το επικίνδυνο προσπέρασμα και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας/προστατευτικού κράνους, αδικήματα για τα οποία θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή.

Κατά το πιο πάνω χρονικό διάστημα, θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ομαλή διακίνηση των οχημάτων και την ασφαλή διακίνηση του κοινού από και προς τον προορισμό του.

Τι καταδεικνύει έρευνα κοινής γνώμης σε δείγμα 1.000 ατόμων

Οι πολίτες θέλουν περισσότερη αστυνόμευση στο οδικό δίκτυο, σε περιοχές γύρω από τα σχολεία, στο κέντρο των πόλεων, στους χώρους διασκέδασης και σε πολυσύχναστους χώρους και πλατείες, καταδεικνύει έρευνα κοινής γνώμης από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την IMR, σε παγκύπρια βάση, την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, με δείγμα 1.000 ατόμων.

Η έρευνα είχε τίτλο «Η Αστυνομία σήμερα, το επίπεδο ασφάλειας που παρέχει, η αξιολόγηση του έργου και την υπηρεσιών της μέσα από τα μάτια των πολιτών».

Όπως αναφέρεται σε αστυνομική ανακοίνωση, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ανέλαβαν ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κωνσταντίνος Φελλάς, ο λέκτορας Νομικής Αντώνης Στυλιανού και η διευθύνουσα σύμβουλος της IMR Χριστίνα Κόκκαλου. Χαιρετισμό κατά την παρουσίαση απηύθυναν τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νίκος Καρτακούλλης.

Ο Αρχηγός εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση «για τη θετική αξιολόγηση των πολιτών για την Αστυνομία».

Σύμφωνα με τον Αρχηγό, τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν κίνητρο για τα μέλη της Αστυνομίας, γιατί, όπως είπε, αντανακλούν στις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους των αστυνομικών, για την προστασία και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία της έρευνας, όπως αναφέρονται στην αστυνομική ανακοίνωση, συνοψίζονται ως εξής:

Οι πολίτες αισθάνονται σε μεγάλο βαθμό πολύ ή αρκετά ασφαλείς (78%), ενώ λίγο ασφαλείς αισθάνονται το 16% και καθόλου το 6%.

Ένα σημαντικό ποσοστό 28% δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ασφάλειας στις περιοχές που διαμένουν. Τα προβλήματα που προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες αφορούν κυρίως κλοπές, διαρρήξεις, οχληρία και επικίνδυνη οδήγηση, την οποία εκφράζει το 20 – 30% περίπου των πολιτών. Σε σχέση με τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, οι ληστείες και οι κακόβουλες ζημιές, εκφράζει ανασφάλεια ένα ποσοστό 4 – 6% των πολιτών. Το πολύ σοβαρό έγκλημα, όπως είναι οι φόνοι, αποτελεί πηγή ανασφάλειας μόλις για το 1% των πολιτών. Αξιολογείται επίσης γενικά το επίπεδο αστυνόμευσης, που με βάση τα στοιχεία της έρευνας θεωρείται επαρκές σε ποσοστό 27%, όχι και τόσο σε ποσοστό 43% και καθόλου σε ποσοστό 30% των πολιτών. Η ανάγκη για περισσότερη αστυνόμευση γίνεται πιο συγκεκριμένη από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες σε εξειδικευμένα ερωτήματα. Αφορά κυρίως τις περιοχές γύρω από τα σχολεία, το κέντρο των πόλεων, τους χώρους διασκέδασης, πολυσύχναστους χώρους και πλατείες και στο οδικό δίκτυο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy