Καμία καταγγελία στην Κύπρο για τα #PanamaPapers

Δεκάδες ονόματα νυν και πρώην αρχηγών κρατών από όλον τον κόσμο, υπουργών, βουλευτών, υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, συμβούλων αλλά και στενών συγγενών τους περιλαμβάνουν τα πρώτα στοιχεία που εξάγονται από τις διαρροές από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, τα λεγόμενα Panama Papers μέχρι στιγμής.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε το Wikileaks, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν μόνο 149 αποκαλυπτικά έγγραφα, ενώ ο συνολικός αριθμός των αρχείων της Mossack Fonseca που διέρρευσαν είναι περίπου 11,5 εκατομμύρια.

PANAMA PAPERS

Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και από αυτό το μικρό δείγμα φαίνεται ότι το σκάνδαλο αφορά όλον τον πλανήτη. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται προέρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου. Ξεχωρίζουν φυσικά ονόματα γνωστών ηγετών (Πούτιν, Άσαντ, Ποροσένκο, Μάτρι) αλλά και στελέχη των μεγάλων υπερεθνικών οργανισμών, όπως ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης της Κομισιόν (μέσω της συζύγου του) και ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν (μέσω του γιου του).

Ωστόσο ήδη το Διεθνές Κονσόρτιο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας που έλαβε, επεξεργάστηκε και δημοσιοποιεί τα έγγραφα δέχεται κριτική, καθώς στην πρώτη «φουρνιά» δεν περιλαμβάνεται κάποιος Αμερικανός αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τα έγγραφα εμπλέκουν 3636 εταιρείες εγγεγραμμένες στο νησί, καθώς και 109 πελάτες, 142 τελικούς δικαιούχους και 2011 μετόχους.

Μιλώντας στον Άστρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου Δώρος Ιωαννίδης ανέφερε ότι η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος και πρόσθεσε πως οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ αυστηροί ιδιαίτερα μετά το 2013. Διαβεβαίωσε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να αποφεύγεται το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, εφαρμόζοντας με μεγάλη προσοχή όλες τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε

Καμία καταγγελία ενώπιον της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ενώπιον της καταγγελία για εμπλοκή, με οποιονδήποτε τρόπο, σε παράνομες συναλλαγές κάποιας από τις 150 εταιρείες Διοικητικών Υπηρεσιών που εποπτεύει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, σχολιάζοντας τη έγγραφα, γνωστά ως Panama Papers, που έχουν διαρρεύσει από δικηγορική εταιρία υπεράκτιων συναλλαγών από τον Παναμά.

Αν προκύψει ότι κάποια ή κάποιες από τις περίπου 3.600 εταιρείες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα έχουν εγγραφεί από εποπτευόμενες εταιρείες της Επιτροπής ή είναι πελάτες των δικών μας εταιρειών, σίγουρα θα προβούμε στη δέουσα έρευνα και θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στην περίπτωση που δεν έχουν συμμορφωθεί με το νόμο που αφορά το ξέπλυμα χρήματος, τόνισε η κ. Καλογήρου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν διαφαίνεται, εκ πρώτης όψεως, από τα στοιχεία που έχουν δει τη δημοσιότητα να εμπλέκεται οποιαδήποτε από τις 150 εταιρείες Διοικητικών Υπηρεσιών που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

“Αν υπάρχουν συναλλαγές, οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί, σίγουρα αυτό είναι σοβαρό”, επισήμανε.

Εξήγησε ότι ο νόμος περί Διοικητικών Υπηρεσιών τέθηκε σε εφαρμογή μόλις το 2012 και ότι οι εταιρείες αυτές έχουν αρμοδιότητα να εγγράφουν στην Κύπρο άλλες εταιρείες.

Πρόσθεσε ότι πέρα των 150 εταιρειών που εποπτεύονται από την Επιτροπή, υπάρχουν και τα δικηγορικά γραφεία που προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες και τα οποία επιβλέπονται από το Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς και ελεγκτικές εταιρείες που παρέχουν μόνο διοικητικές υπηρεσίες και επιβλέπονται από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Ελεγκτών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Επιπλέον, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι κρίμα “να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας” από την άποψη ότι μόνοι εμείς εδώ στην Κύπρο προβάλλουμε το ότι η χώρα μας βρίσκεται στα Panama Papers.

Ανέφερε ότι πιο ψηλά στη λίστα από την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στην 6η θέση, σύμφωνα με δημοσίευμα, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλες χώρες και μόνο εμείς προβάλλουμε τα στοιχεία που αφορούν τον τόπο μας, ενώ τα δημοσιεύματα στις άλλες χώρες κάνουν λόγο για το τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες, αποφεύγοντας να αναφερθούν στη χώρα τους.

Η ΜΟΚΑΣ εξετάζει ύποπτες συναλλαγές εφόσον υποβληθούν καταγγελίες

Αρμοδιότητα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) είναι να εξετάσει συγκεκριμένες ύποπτες συναλλαγές, για πιθανή νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, οι οποίες ενδεχόμενα να προκύψουν μετά από έλεγχο από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές, καθώς και από τους εποπτευόμενους τους.

Αυτό ξεκαθαρίζει με σημερινή της ανακοίνωση η ΜΟΚΑΣ, σχολιάζοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το διεθνές σκάνδαλο φοροδιαφυγής που έχει αποκαλυφθεί από ομάδα ξένων δημοσιογράφων, στο οποίο αναφέρεται και εμπλοκή της Κύπρου, μέσω εταιρειών και/ή Τραπεζών.

“Οι εν λόγω ύποπτες συναλλαγές, αφού εντοπιστούν, υποβάλλονται στη ΜΟΚΑΣ για ανάλυση και εξέταση σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΣΕΛΚ: Αυστηρό νομικό και θεσμικό πλαίσιο για εταιρείες διοικητικών υπηρεσιών

Στην Κύπρο υπάρχει ένα αρκετά αυστηρό νομικό και θεσμικό περιβάλλον, το οποίο διέπει τις εργασίες των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες, τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ) Κυριάκος Ιορδάνου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για το διεθνές σκάνδαλο φοροδιαφυγής και την εμπλοκή της Κύπρου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιορδάνου είπε η Κύπρος δεν έχει τόσο μεγάλο θέμα όσο έγινε από κάποια ΜΜΕ χθες και πρόσθεσε ότι η παροχή διοικητικών υπηρεσιών είναι ρυθμιζόμενο επάγγελμα από το 2012, και αυτό σημαίνει ότι δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει αλλά αδειοδοτείται και εποπτεύεται από τρεις αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΣΕΛΚ και Δικηγορικός Σύλλογος) για τη δουλειά που κάνει.

“Στην Κύπρο υπάρχει ένα αρκετά αυστηρό νομικό και θεσμικό περιβάλλον, το οποίο διέπει τις εργασίες των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες με ιδιαίτερη ενίσχυση από το 2012 και μετά, με την ψήφιση του περί της ρύθμισης των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών νόμου”, τόνισε ο κ. Ιορδάνου.

Ανέφερε επίσης ότι “όλες οι διαδικασίες για τη δημιουργία του πλαισίου και της εποπτείας μας έχουν γίνει σύμφωνα με υποδείξεις της Τρόικας, δηλαδή αναπτύχθηκε ένα μοντέλο στη βάση των υποδείξεων και καθοδηγήσεων της Τρόικας”.

Ο κ. Ιορδάνου είπε ότι προς το παρόν ο ΣΕΛΚ δεν έχει ενώπιον του στοιχεία για το κατά πόσον εμπλέκονται εταιρείες στην Κύπρο και σημείωσε ότι φαίνεται πως οι περισσότερες συναλλαγές γίνονταν μέσω τραπεζών, παγκοσμίως.

Ανέφερε ότι “ο ΣΕΛΚ θα αξιολογήσει την όλη κατάσταση και νοουμένου ότι έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό θα μπούμε σε πιο ενδελεχείς έρευνες”.

Ο ΓΔ του ΣΕΛΚ υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο και εξήγησε ότι δεν υπάρχουν υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο με τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2002, που διαφοροποίησε το φορολογικό πλαίσιο της χώρας και κατάργησε τις υπεράκτιες εταιρείες, καθώς όλες οι εταιρείες φορολογούνται με το ίδιο ποσοστό.

Σημείωσε ότι ισχύουν οι πρόνοιες του περί εταιρειών νόμου σε ό,τι αφορά τους μετόχους και τους διευθυντές των εταιρειών αυτών οι οποίοι δεν είναι σκιώδεις διευθυντές αλλά έχουν ποινικές ευθύνες αν κάτι πάει λάθος.

Είπε ακόμη ότι αν υπάρχουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τα οποία διατηρούν εταιρείες ή λογαριασμούς δεν σημαίνει ότι είναι και εγκληματίες, σημειώνοντας ότι για αυτά τα άτομα “γίνονται πιο αυστηρές διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και ζητούνται περισσότερα στοιχεία για βεβαίωση των στοιχείων εταιρειών και των μετόχων”.

Ο κ. Ιορδάνου σημείωσε ότι από την εξέταση των στοιχείων της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) “θα δει κάποιος `αξιόπιστες χώρες` να είναι πολύ πιο εμπλεκόμενες”, όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, που θεωρείται μια από τις βασικές χώρες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, Σιγκαπούρη και άλλες.

Είπε ακόμη ότι μπορεί αυτή η έκθεση να μην είναι αρνητική αλλά θετική για την Κύπρο γιατί εκτίθενται προορισμοί όπως Μπαχάμες, Σεϊχέλες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και είναι δυνατό αυτό να οδηγήσει περισσότερη επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα πιο αυστηρά ελεγχόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον και να αναζητήσουν εξυπηρέτηση από την Κύπρο.

Ο ΓΔ του ΣΕΛΚ είπε στο ΚΥΠΕ ότι αν εξετάσει κάποιος το πίνακα με τις τράπεζες που φέρονται να διενεργούν συναλλαγές είναι κατά κύριο λόγο ελβετικές.

Σύμφωνα με τον κ. Ιορδάνου, υπάρχει διεθνώς μια εκστρατεία για ενίσχυση της διαφάνειας μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου οι χώρες ανταλλάσσουν φορολογικές πληροφορίες.

Όλα τα ονόματα που εμπλέκονται μέχρι στιγμής:

Αρχηγοί κρατών

  • Μαουρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής
  • Πέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας
  • Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, πρωθυπουργός της Ισλανδίας
  • Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Άμπου Ντάμπι
  • Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
  • Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας
  • Πάβλο Λαζαρένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας (έχει καταδικαστεί το 2004 για ξέπλυμα χρήματος)
  • Αχμάντ Αλί Αλ-Μιργκάνι, πρώην πρόεδρος του Σουδάν
  • Χαμάντ Μπιν Καλίφα αλ-Θανί, πρώην εμίρης του Κατάρ
  • Χαμάντ Μπιν Γιασίρ Μπιν Χαμέντ αλ-Θανί, πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ
  • Αγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ
  • Συγγενείς/ άτομα στον στενό κύκλο αρχηγών κρατών αρχηγών κρατών
  • Ίαν Κάμερον, πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον
  • Σεργκέι Ρολγκούντιν, στενός φίλος του Βλάντιμιρ Πούτιν, νονός της κόρης του, Μαρία (αναλυτικά η υπόθεση εδώ )
  • Ραμί και Χαφέζ Μαχλούφ, ξαδέρφια του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ
  • Η οικογένεια του πρωθυπουργού του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχαμ Αλίγιεφ
  • Τρία παιδιά του προέδρου του Πακιστάν, Ναβάζ Σαρίφ
  • Mohd Nazifuddin bin Mohd Najib, γιος του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Ναζίμπ Ραζάκ
  • Ντανιέλ Μουνιόθ, προσωικός γραμματέας και σύμβουλους της πρώην προέδρου της Αργεντινής, Νέστορ Κίρχνερ
  • Πιλάρ ντε Μπορμπόν, αδερφή του πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος
  • Λι Ξιαολίν, κόρη του πρώην πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Πενγκ
  • Αλάα Μουμπάρακ, γιος του πρώην δικτάτορα της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ
  • Μουνίρ Μαγίντι, προσωπικός γραμματέας του βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ του 6ου
  • Κλίβε Κουλουμπούσε Ζούμα, ανιψιός του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα
  • Τζον Άντο Κουφουόρ, γιος του πρώην προέδρου της Γκάνας, Τζον Αγιεκίν Κουφουόρ
  • Μαμαντιέ Τουρέ, χήρα του πρώην δικτάτορα της Γουινέας, Λανσανά Κοντέ
  • Ζαν Κλοντ εν Ντ’Αμέτσι, σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό
  • Χουάν Αρμάντο Χινοχόσα, «αγαπημένος εργολάβος» του προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο

Πολιτικοί/αξιωματούχοι

  • Ζερόμ Καουζάκ, πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γαλλίας
  • Μπγιάρνι Μπενέντικσον, υπουργός Οικονομικών της Ισλανδίας
  • Όλοφ Νόρνταλ, υπουργός Εσωτερικών της Ισλανδίας
  • Πάβελ Πισκόρσκι, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην δήμαρχος Βαρσοβίας
  • Mohammad bin Naif bin Abdulaziz Al-Saud, πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας
  • Πάμελα Σαρπλς, βαρώνη και ισόβιο μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου
  • Μάικλ Άσκροφτ, πρώην μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων
  • Μάικλ Μέιτς, Βρετανός βουλευτής
  • Μοχάμαντ Μουσταφά, πρώην αντιπρόεδρος της Παλαιστίνης
  • Πέδρο Ντελγκάδο, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Εκουαδόρ
  • Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος
  • Jaynet Désirée Kabila Kyungu, βουλευτής της Λαικής Δημοκρατίας του Κονγκό
  • Νουράλι Αλίγιεβ, πρώην αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας του Καζακστάν
  • Ρικάρντο Φρανκολίνι, επικεφαλής της κρατικής τράπεζας του Παναμά
  • José Maria Botelho de Vasconcelos, υπουργός πετρελαίου της Ανγκόλας
  • Νέστορ Γκριντέτι, πρώην υπουργός Οικονομικών της διοίκησης του Μπουένος Άιρες
  • Αμπντελσλάμ ΜΜπουτσουαρέμπ, υπουργός Βιομηχανίας της Αλγερίας
  • Σέζαρ Αλμέιντα, πρώην επικεφαλής της περουβιανικής υπηρεσίας πληροφοριών
  • Αν Βονγκ Βαθάνα, υπουργός Δικαιοσύνης της Καμπόντια
  • Κόνραντ Μίζι, υπουργός Ενέργειας και Υγείας της Μάλτας
  • Ζοάο Λίρα, κάποτε ο πλουσιότερος βουλευτής της Βραζιλίας
  • Γκάλο Τσιριμπόγα, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Εκουαδόρ
  • Ζολτ Χόρβαθ, μέλος της ουγγρικής εθνοσυνέλευσης
  • Καλπάνα Ραβάλ, πρωην ανώτατος δικαστής της Κένυας
  • Χεσούς Βιλανουέβα, αξιωματούχος πετρελαικης εταιρείας της Βενεζουέλας
  • Ίαν Κίρμπι, ανώτατος δικαστής της Μποτσουάνα
  • Μπρούνο Ζαν – Ρισάρντ Ιτούα, πρώην υπουργός, Κονγκό
  • Βίκτορ Κρουζ Γουέφερ, πρώην στρατηγός Βενεζουέλας

Συγγενείς πολιτικών

  • Κότζο Ανάν, γιος του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν
  • Συγγενείς τριών κορυφαίων Κινέζων πολιτικών, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
  • Micaela Domecq Solís-Beaumont, σύζυγος του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης της Ισπανίας και Επιτρόπου Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε
  • Κάρλος Γκουτιέρεζ Ρομπάγιο, κουνιάδος του δημάρχου της Μπογκοτά, Γκουστάβο Πέτρο
  • Σεζάρ Ρόζενθαλ, γιος του αντιπροέδρου της Ονδούρας, Χαϊμε Ρόζενθαλ

thepressproject.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy