Πηλείδου: Στόχος να εξάγουμε φυσικό αέριο το πολύ σε 4 χρόνια

Πολύ θετικά για την Κύπρο ήταν τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής της ΕΕ εκτιμά η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Η Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξαν αλλαγές στο λεκτικό του τελικού κειμένου και γίνεται συμπερίληψη αναφοράς για τη σημασία εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για την ανάγκη συνεργασίας των κρατών μελών ιδιαίτερα αυτών που έχουν ενεργειακά αποθέματα και για το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην απεξάρτηση από το ρωσικό ΦΑ.

Σημείωσε παράλληλα ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ πριν μια βδομάδα η κοινοτική αξιωματούχος ζήτησε γραπτώς από την Κύπρο, η λεπτομερής εισήγηση για τον πιθανό ρόλο της στον ενεργειακό τομέα.

Ανέφερε ότι έχει κατατεθεί επιστολή στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι ευκαιρίες που πιθανόν να παρουσιάζονται από τα κυπριακά κοιτάσματα για εξαγωγές προς την ΕΕ αλλά και ο ρόλος της Κύπρου ως εταίρος στην τριμερή και πολυμερή συνεργασία που κτίζεται εδώ και αρκετά χρονια με γειτονικά κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές σε σχέση με τις υποδομές αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων όπως το να συνδεθούν με αγωγό προς την Αίγυπτο.

Στόχος είπε, σε τρία με τέσσερα χρόνια να είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε από τα δικά μας κοιτάσματα πρωτίστως από το κοίτασμα Αφροδίτη.

Εκτίμησε παράλληλα ότι ο αγωγός μεταφοράς αερίου προς την Τουρκία είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα το οποίο αντιμετωπίζει τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κι άλλοι αγωγοί .

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.