Ποιος θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο;

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

«Δεν θα δεχθούμε να μετατραπεί η Κύπρος σε τουρκικό προτεκτοράτο», λέει και επαναλαμβάνει καθημερινά ο υποψήφιος του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, Ν. Παπαδόπουλος. Καλά ποιος αποδέχεται να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο; Υπάρχει Κύπριος πατριώτης που θέλει την πατρίδα του να είναι προτεκτοράτο της Τουρκίας; Αν ο κ. Παπαδόπουλος γνωρίζει κάποιους που θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας οφείλει να τους κατονομάσει κατά τρόπο συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνεχίζει να μιλά για «υποχωρήσεις» στο Κυπριακό, για ανάγκη «νέας στρατηγικής». Δεν αρκεί, όμως, να λέει ότι δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, δεν αποδέχεται τις ρυθμίσεις για το περιουσιακό και τις τέσσερις ελευθερίες, δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, δεν αποδέχεται τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα ομοσπονδιακά όργανα. Οφείλει για καθετί που θεωρεί ότι είναι υποχώρηση να μας πει τι εναλλακτικό και πατριωτικό προτείνει ο ίδιος και πώς μπορούμε να πείσουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα να το δεχθούν. Αν, όμως, ο κ. Παπαδόπουλος θέλει να αναζητήσει προτάσεις και λύση εκτός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε και πάλι έντιμα και ωραία οφείλει να βγει δημόσια και να το πει στον κυπριακό λαό, όπως έπραξαν και οι πολιτικοί του συνεργάτες κ.κ. Μ. Σιζόπουλος, Ελένη Θεοχάρους και Γ. Περδίκης. Δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τη φράση «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά με σωστό περιεχόμενο» και να καταθέτει προτάσεις που οδηγούν σε ενιαίο αντί σε ομόσπονδο κράτος.

Ο απορριπτισμός και η «νέα στρατηγική» δεν οδηγούν πουθενά ή καλύτερα οδηγούν σε εκείνο που επιδιώκει και η τουρκική πλευρά -στην αναζήτηση λύσης εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Αν ακολουθήσουμε μια τέτοια πολιτική, είτε θα οδηγηθούμε σε νατοϊκές και κακές λύσεις, είτε το Κυπριακό θα παραμείνει άλυτο και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής θα εδραιωθούν επί του εδάφους. Είναι τότε που θα μιλάμε για προσάρτηση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία. Είναι τότε που η Τουρκία θα παραμείνει εσαεί στην Κύπρο, με τα όπλα της στραμμένα και στην υπόλοιπη μισή μας πατρίδα.

Συνεπώς, όχι την όποια λύση, αλλά πατριωτισμός είναι να εξεύρουμε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα ενώνει Ε/κ και Τ/κ σε μια κοινή ομόσπονδη πατρίδα χωρίς ξένες επεμβάσεις και εξαρτήσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.