Προειδοποιήσεις για κίνδυνο κινεζικής κατασκοπείας στη Γερμανία

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις από την κινεζική κατασκοπεία. Λόγω της «συνολικής τακτικής της στη συλλογή πληροφοριών, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη απειλή όσον αφορά την οικονομική και επιστημονική κατασκοπεία, αλλά και σε σχέση με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη Γερμανία», αναφέρει η έκθεση για το 2022, την οποία παρουσίασαν σήμερα στο Βερολίνο ο επικεφαλής της BfV Τόμας Χάλντενβαγκ μαζί με την ομοσπονδιακή Υπουργό Εσωτερικών Nάνσι Φέζερ.

Οι ενέργειες των κινεζικών υπηρεσιών σχετίζονται με τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Κίνας, υποστηρίζει η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο διάστημα επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Κίνας στο Βερολίνο για διακυβερνητικές διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της BfV πίσω από τις φιλοδοξίες αυτές βρίσκεται ο στόχος που έθεσε η κινεζική ηγεσία, «να γίνει η Κίνα έως το 2049 παγκόσμια δύναμη τουλάχιστον επί ίσοις όροις με τις ΗΠΑ και να επιβάλει τις αξιώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο». Αυτό σημαίνει ότι «θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων κατασκοπείας και επιρροής από κινεζικούς κρατικούς φορείς».

Στον πρόλογο της έκθεσης, η Φέζερ κατονομάζει και χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και η Βόρεια Κορέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται «έντονα σε επίπεδο Μυστικών Υπηρεσιών» στη Γερμανία.

Οι κινεζικές επενδύσεις στη Γερμανία αντιμετωπίζονται σε κάποιες περιπτώσεις επικριτικά από την BfV, καθώς «επιτρέπουν την πρόσβαση σε τεχνολογίες, τεχνογνωσία ή Πνευματική Ιδιοκτησία». Προκειμένου να εφαρμόσει τη φιλόδοξη Βιομηχανική της Πολιτική, η Κίνα επιχειρεί να εξαγοράσει το σύνολο ή μέρος των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες αιχμής. «Οι άμεσες επενδύσεις όχι μόνο προσφέρουν στην Κίνα την ευκαιρία να καλύψει τα κενά της στην Καινοτομία και να επιτύχει τεχνολογικό πλεονέκτημα, αλλά ανοίγουν και την πόρτα σε πολιτικές παρεμβάσεις, κατασκοπεία και δολιοφθορά».

Η BfV βλέπει επίσης κινδύνους για τη Δημόσια Ασφάλεια στη Γερμανία, εφόσον πραγματοποιηθούν άμεσες επενδύσεις σε τομείς ευαίσθητων τεχνολογιών ή κρίσιμων υποδομών.

Αναμένεται ότι η κινεζική ηγεσία θα αξιοποιήσει τις συνομιλίες με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για να αντιταχθεί στους αυστηρότερους περιορισμούς στη δράση των κινεζικών επιχειρήσεων στη Γερμανία. Οι Κινέζοι είναι επίσης πιθανό να θέσουν ως ζήτημα τους αναμενόμενους περιορισμούς στη Huawei σε σχέση με την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G.

Κατά τη γνώμη της BfV, η Κίνα εγκυμονεί κινδύνους για το γερμανικό οικονομικό μοντέλο. «Η έκταση αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί (…) να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας ως βιομηχανικής και τεχνολογικής τοποθεσίας και να υπονομεύσει τους κανόνες της Οικονομίας της Αγοράς. Σε τελική ανάλυση υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ευημερίας και, κατά συνέπεια, κίνδυνοι για τη Δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και την ανεξαρτησία της Γερμανίας».

Στους στόχους κατασκοπείας της Κίνας περιλαμβάνονται επίσης η πολιτική και η διοίκηση. Πληροφορίες για τις θέσεις της Γερμανίας έναντι της Κίνας θα λαμβάνονται από σημεία υποστήριξης των Μυστικών Υπηρεσιών που ενεργούν «μεταμφιεσμένα» εντός των επίσημων αντιπροσωπειών, για παράδειγμα μέσα σε μια Πρεσβεία. Με τον τρόπο αυτό, η κινεζική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες «να κερδίσει (ενεργούς και πρώην) Γερμανούς πολιτικούς με καλές διασυνδέσεις ως λομπίστες των κινεζικών συμφερόντων».

Η BfV καταγράφει επίσης περισσότερη κατασκοπεία στον Κυβερνοχώρο «σε σχέση με τη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις θέσεις της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε ζητήματα γερμανικής και ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής που αφορούν το κινεζικό κράτος», αναφέρει η έκθεση. Το 2022, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος παρατήρησε «συνεχιζόμενες εκστρατείες επιθέσεων» από κινεζικούς κρατικούς φορείς στον Κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα εναντίον πολιτικών στόχων στην Ευρώπη –συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Η κυβερνοκατασκοπεία αποσκοπεί κυρίως στη λήψη ευαίσθητων πληροφοριών από τους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σύμφωνα με την BfV, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για μελλοντικές τεχνολογίες όπως η Βιοϊατρική, η Αεροδιαστημική Τεχνολογία, τα νέα υλικά, η Ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ναυτιλιακές Τεχνολογίες, η ηλεκτροκίνηση, η Πληροφορική και οι ημιαγωγοί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy