Προς ψήφιση ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 5% για τα πρώτα 130 τ.μ.

Αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής υπό την πίεση της επιβολής προστίμου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην ολομέλεια της Βουλής τίθεται σήμερα η πρόταση για επιβολή μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 5% για 1η κατοικία και όπως κατέληξαν τα κόμματα αυτό θα ισχύει για τα πρώτα 130 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι μειωμένο ΦΠΑ για τα πρώτα 110 τετραγωνικά.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών επί του θέματος, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση του ορίου των 110 τ.μ. στα 130 τ.μ., ώστε να συνάδει με τα δεδομένα της αγοράς και ικανοποιεί παράλληλα στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας, ενώ παραμένει, σε συνδυασμό με την ανώτατη αξία συναλλαγής, ως δεύτερη ασφαλιστική δικλίδα, κοινωνικά στοχευμένο μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο νομοσχέδιο  που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προνοούσε την αναθεώρηση των ανώτατων ορίων εμβαδού και την εισαγωγή ανώτατων ορίων αξίας κατοικίας, ώστε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (5%) να εφαρμόζεται για τα πρώτα 110 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας, χωρίς διαχωρισμό μεταξύ διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, μέχρι την αξία των 350 χιλ. ευρώ, νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις 475 χιλ. ευρώ και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 190 τ.μ. Προβλέπεται επίσης μεταβατική περίοδος, ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να μην εφαρμόζονται στις περιπτώσεις που έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια ή έχει υποβληθεί αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται ότι «τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί και ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να υποστεί πρόστιμο «είναι ψηλαφητός». Αναφέρεται επίσης ότι σε τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατό να διεκδικήσει τη λήψη ολόκληρου του ποσού των ιδίων πόρων, προσαυξημένου με τόκους υπερημερίας που απώλεσε από τη μείωση των ιδίων πόρων. Ακόμη, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και σημειώνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να προκαταβάλει την έγκριση των αρμόδιων Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα σεβαστεί ως θέμα αρχής την πρόταση που έχει διαμορφωθεί από τη Βουλή. Στη βάση των πιο πάνω δεδομένων, προστίθεται, η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτή την πρόταση στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορούσε τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε ο μειωμένος συντελεστής φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ύψους 5% να εφαρμόζεται για τα πρώτα 140 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) κατοικίας στην περίπτωση παράδοσης ή ανέγερσης κατοικίας της οποίας το μέγιστο εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ.

Σημειώνεται επίσης ότι την 1η Ιουνίου του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο δίνοντας στη χώρα προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν. Προειδοποίησε παράλληλα με παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών αποδέχτηκε την πρόταση των κομμάτων και αυτήν θα παρουσιάσει στην Κομισιόν.

Ο κύριος Λουκαΐδης σημείωσε ότι η τελική πρόταση αποτελεί συμβιβασμό από μέρους όλων και τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πείσει την Ε.Ε αφού παραμένει κοινωνικά στοχευμένο μέτρο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι αν εγκριθεί αυτή η πρόταση από μέρους της Κομισιόν τότε θα σταματήσει και η διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ευχήθηκε να εγκριθεί η πρόταση από την Ε.Ε και να σταματήσει η διαδικασία επί παραβάσει.

Ο κύριος Μουσιούττας τόνισε ότι από εδώ και πέρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει αφού επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη επιβλήθηκε μειωμένος ΦΠΑ για κατοικίες αξίας εκατομμυρίων, στο πλαίσιο της χορήγησης χρυσών διαβατηρίων.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy