Πρωτοφανές προβάδισμα της Λεπέν επί του Μακρόν σε δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές

Για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού (RN) στη Γαλλία προηγείται του LREM, του κόμματος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση που διεξήχθη ενόψει των ευρωεκλογών της 19ης Μαΐου 2019. Τα ακροδεξιά κόμματα συνολικά έχουν προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει το κεντρώο “Η Δημοκρατία Μπροστά” (LREM) να λαμβάνει το 19% της πρόθεσης ψήφου από 20% στα τέλη Αυγούστου, ενώ το ακροδεξιό κόμμα (RN), πρώην Εθνικό Μέτωπο, της Μαρίν Λεπέν λαμβάνει 21% από 17% που είχε πρωτύτερα.
Μαζί με το 7% που λαμβάνει το ευρωσκεπτικιστικό δεξιό κόμμα του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και 1% για καθένα από τα κόμματα “Frexit”–υποστηρίζουν την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ– υπό τον πρώην σύντροφο της Λεπέν, τον Φλοριάν Φιλιπό, και τον Φρανσουά Ασελινό, τα κόμματα της άκρας δεξιάς λαμβάνουν ποσοστό 30% της πρόθεσης ψήφου, από 25% που είχαν στα τέλη Αυγούστου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ερωτηθέντων στις 30 και 31 Οκτωβρίου, των οποίων ζητήθηκε η πρόθεση ψήφου στην περίπτωση που οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή.
Το συντηρητικό κόμμα “Οι Ρεπουμπλικάνοι” (LR) υπό τον Λοράν Βοκιέ υποχώρησε κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες στο 13%, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ανυπότακτη Γαλλία” υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν υποχώρησε από 14% στο 11%. Η πτώση αυτή καταγράφεται μετά τις έντονες επικρίσεις σε βάρος του Μελανσόν, όταν αυτός προπηλάκισε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια εφόδου στα γραφεία του κόμματος η οποία έγινε στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς.
Σε δημοσκόπηση της Odoxa-Dentsu που δημοσιεύτηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα κόμματα του Μακρόν και της Λεπέν συγκέντρωναν περίπου 21% το καθένα, το συντηρητικό LR ήταν στην τρίτη θέση με 14% και η “Ανυπότακτη Γαλλία” του Μελανσόν τέταρτη, με 12,5%.
Δημοσκόπηση του Ifop τον Μάιο έδειχνε το LREM να αναδεικνύεται νικητής των ευρωεκλογών με 27% και να προηγείται μακράν της άκρας δεξιάς που λάμβανε 17%, αλλά και του ίδιου του Μακρόν που είχε λάβει 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2017.
Στις Ευρωεκλογές, οι δυνάμεις της ακροδεξιάς διαφόρων αποχρώσεων επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα ζητήματα μετανάστευσης/προσφύγων προκειμένου να πετύχουν εκλογικά κέρδη και διευρυμένη παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια ώρα ωστόσο, “φιλοευρωπαϊκά κόμματα” της δεξιάς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τηρούν στάση ανοχής ή και σε περιπτώσεις συνεργασίας με ακροδεξιά κόμματα. Παράλληλα υπάρχει έντονη κριτική ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε τόσο η δεξιά όσο και η σοσιαλδημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν τέτοια κοινωνικοικονομικά αποτελέσματα που οδήγησαν τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην απόγνωση, τη συντηρητικοποίηση και τελικά στην ακροδεξιά.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου που έχει ρόλο συννομοθέτη σε μια σειρά από τομείς πολιτικές και έχει επίσης λόγο στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης είναι σημαντικός δείκτης συναισθήματος για τα 500 εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ.

Δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε τη δημοτικότητα του Μακρόν να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό της μετά την εκλογή του το 2017, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την πολιτική του. Η φήμη του Μακρόν έχει πληγεί μετά την ξαφνική αποχώρηση δύο σημαντικών υπουργών του και ένα σκάνδαλο που ξέσπασε το καλοκαίρι σε σχέση με έναν σωματοφύλακά του. Η σταθερά υψηλή ανεργία, οι μεγάλοι φόροι και οι αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα ενισχύουν τη γενική αίσθηση δυσαρέσκειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy