ΠΣΕ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, τη διχοτόμηση και το ΝΑΤΟ

Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) παρακολουθούμε με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συζήτηση που ανοίγεται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τις ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις. Οι συνεχείς παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μας προβληματίζουν ως προς τις πραγματικές του προθέσεις. Ως ΠΣΕ καταδικάζουμε την όποια προσπάθεια σύνδεσης λύσης του Κυπριακού με την εφαρμογή εγγυήσεων, και ιδιαίτερα  καταδικάζουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη περί ΝΑΤΟϊκών εγγυήσεων.

Με τις ενέργειες και τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν φτάνει που επιχειρεί αλλαγή γραμμής στο Κυπριακό ως προς τη μορφή λύσης είτε για συνομπονδία, είτε για δύο κράτη, την ίδια ώρα ανοίγει το θέμα για ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ Κύπρου δήλωσε πως «εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να αγνοηθεί».


Η Κύπρος και ο λαός της υπέφερε και υποφέρει ακόμη από τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού στην πατρίδα μας. Οι θύμησες είναι νωπές και οι πληγές είναι ανοικτές στον τόπο μας από τις αποφάσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των μελών του, καθώς και από τα πληρωμένα όργανα του, τη Χούντα των Αθηνών, την ΕΟΚΑ Β’ και την Τουρκία. Συνεπώς είναι εξωφρενικό να λέγεται ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να εγγυηθεί την Κύπρο και η Κύπρος να γίνει μέλος του. Αν γίνει αυτό θα καταστήσουν την Κύπρο μόνιμο ορμητήριο ενάντια στους λαούς, που εδώ και πολλές δεκαετίες υποφέρουν από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Διερωτόμαστε πότε και με ποιο τρόπο το ΝΑΤΟ βοήθησε τους λαούς και τώρα θα βοηθήσει και εμάς! Το συμφέρον για τους λαούς απαιτεί την άμεση διάλυση του ΝΑΤΟ!

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επικεντρωθεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στο συμφωνημένο πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, το οποίο δεν οδηγεί σε καμιά περίπτωση σε λύση είτε συνομοσπονδίας, είτε δύο κρατών. Να αξιοποιήσει παράλληλα τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης που αποκλείει τους εγγυητές.

Το ΠΣΕ δηλώνει ακόμα μια φορά ότι δεν θα δεχθούμε κανένα συμβιβασμό με την κατοχή, τη διχοτόμηση και το ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην στρατικοποίηση της Κύπρου, προτάσσοντας το σύνθημα του «Έξω όλοι οι στρατοί ανεξάρτητο νησί» καθώς και το «Ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.