ΠτΔ: «Ηχογραφήσαμε και εμείς τη συνομιλία με Τσαβούσογλου» – Τι υποστηρίζει για πρόταση ΑΚΕΛ

Για την επερχόμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, τη συνομιλία με τον Τσαβούσογλου και την πρόταση του ΑΚΕΛ, μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στον Alpha, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για τις κόκκινες γραμμές της Ελληνοκυπριακής πλευράς, την συνομοσπονδία αλλά και την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Σε ερώτηση για το αν η επιστροφή της Μόρφου αποτελεί κόκκινη γραμμή, ο ΠτΔ ανέφερε πως «είναι εκ των ων ουκ άνευ, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία να δίδει την εικόνα αν μη τι άλλο, το αίσθημα της δικαίας κατανομής αν μη τι άλλο εδαφών τα οποία ας μην ξεχνούμε έχουν κατακτηθεί και υπερδιπλασιάζουν το τι ήταν η τ/κ ιδιοκτησία. Είναι σημαντικό το εδαφικό, το θέμα των περιουσιών και ο τρόπος που θα έπρεπε να διασφαλιστούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Οφείλω να πω είναι κάτι που το έχουμε συμφωνήσει και τον Ιανουάριο του 2017 η τ/κ κοινότητα υπαναχώρησε όσο αφορά το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας. Ήθελαν να μπει μια οροφή σε όσους θα επιτρέπετο ελεύθερα να αποκτούν περιουσία στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Είχαμε συμφωνήσει ακόμη για λόγους διασφάλισης επειδή η ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι πλειοψηφούσα ότι όσοι θα επέλεγαν να κατοικήσουν, να ασκήσουν επάγγελμα κτλ, αν δεν είχαν την εσωτερική υπηκοότητα δεν θα εδικαιούντο να ψηφίσουν πλην μόνο εκείνων που θα είχαν δικαίωμα επιστροφής με βάση που ετίθεντο και θα αποκτούσαν την εσωτερική ιδιότητα πολίτη της μίας εκ των δύο πολιτειών και μόνο στις τοπικές εκλογές».

Ερωτηθείς για τις εξουσίες που πρέπει να μεταφερθούν στις πολιτείες, ο Πρόεδρος απάντησε λέγοντας πως «καταρχήν θα μπορούσαν να συμφωνηθούν και πρέπει να συμφωνηθούν οι εξουσίες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση. Όπως πχ η μια διεθνής προσωπικότητα σημαίνει εξωτερική πολιτική. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, εσωτερικής ασφάλειας και οικονομίας. Οικονομίας σημαίνει προσαρμογή οι εξουσίες και σε ότι αφορά την ιδιότητα μας ως προς το φυσικό περιβάλλον και φυσικοί πόροι».

Σχετικά με το φυσικό αέριο, πρόσθεσε πως «η Κύπρος ήταν και παραμένει μέλος της Σύμβασης για το δίκαιο της θαλάσσης ότι η κατανομή θα γίνεται από την κεντρική κυβέρνηση, εξ αυτών τα 5/6 για μια περίοδο ενός ποσοστού θα διετίθεντο προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και το 1/6 στην ε/κ όχι του συνόλου, ένα ποσοστό, μέχρι 10-13 χρόνια ή μέχρι ενωρίτερο αν επιτευχθεί ο ισοσκελισμός του βιωτικού επιπέδου ώστε να βοηθηθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Σε ερώτηση για τη θετική ψήφο, ο Πρόδρος υποστήριξε πως την αποδέχεται εκεί όπου «οποιαδήποτε πρόταση, προτεινόμενη απόφαση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά είτε την τ/κ συνιστώσα πολιτεία είτε την τ/κ κοινότητα. Εκεί θα είχαν το δικαίωμα της θετικής ψήφου ως δικαίωμα προστασίας αρκεί να υπήρχε και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην υπάρχει κατάχρηση ότι για οποιονδήποτε θέμα αν μας επηρεάζει αρνητικά πρέπει να έχουμε θετική ψήφο».

Όσον αφορά τη συνομιλία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε πως «η δική μας πλευρά ουδέποτε αποδέχθηκε τα δύο κράτη, όσα και αν λέει ο κύριος Τσαβούσογλου. Δράττοντας την ευκαιρία να σας πω ότι όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέχθησαν, το πράξαμε και εμείς. Χαίρομαι να πω ότι εζητήθηκε και απέστειλε απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, η οποία συμπίπτει απολύτως με τη δική μας. Παρέλειψε ορισμένα που αφορούσαν τι θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι, πως θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό κράτος αλλά το πιο σημαντικό είναι η επισήμανση από την αρχή της συνομιλίας μας όταν του επεσήμανα ότι τα δύο κράτη είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτά είτε από την διεθνή κοινότητα είτε από την ΕΕ. Και είναι και στο δικό του κείμενο το ίδιο, το οποίο κατέχουμε και στο δικό μας κείμενο».

«Δεν θα είχα καμία ένσταση αν ήθελε να δημοσιοποιήσει τη συνομιλία μας ο κ. Τσαβούσογλου. Την πλήρη συνομιλία όμως», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για εμμονές, λέγοντας πως «να συμφωνήσω λέει ή να συμφωνήσουμε στον διαμοιρασμό ή την διαχείριση των υδρογονανθράκων. Να συμφωνήσουμε λέει αν όλα πάνε καλά και να δηλώσουμε ότι ο αγωγός θα περνά από την Τουρκία. Έχουμε υπογράψει μνημόνιο με το Ισραήλ και την Ελλάδα και απομένει και η Ιταλία, για τον EastMed. Συνεπώς αυτό που μου ζητούν είναι να αναιρέσω ως κράτος την υπογραφή μου αλλά το χειρότερο. Αν τα δώσω τούτα τι θα διαπραγματευτώ επιτέλους;

«Δεν είναι δυνατόν προτού καν θέματα τα οποία χρίζουν διαλόγου, που πρέπει να πάρεις για να δώσεις να έρτεις απριόρι να τα παραχωρήσεις. Γιατί να διαπραγματευτεί ο άλλος; Εδώ εποικίζουν την Αμμόχωστο, γνωρίζουμε τα σχέδια και θα πάω να τους πως ελάτε να μοιραστούμε;», υποστήριξε.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.