Πυρκαγιές: «Αργοπορημένη η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα» – «Να εξεταστεί η αντίδραση των πρώτων 90 λεπτών» (ηχητικό)

Από την πυρκαγιά της Σολιάς το 2016 μέχρι και σήμερα συντελέστηκε μεγάλο πισωγύρισμα στην προστασία του δασικού περιβάλλοντος δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Επιστημονικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Κλείτος Παπαστυλιανού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Επικαιρότητα Αλλιώς», επεσήμανε ότι οι δαπάνες που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία μειώθηκαν από το 2016 κατά 50% καθώς το 2016 ανέρχονταν στο 0.6% ΑΕΠ, ενώ σήμερα είναι μόλις στο 0.3%.

Ειδικότερα, είπε, στον τομέα προστασίας του φυσικού τοπίου οι δαπάνες σήμερα είναι στο μηδέν. Υπέδειξε ότι οποιοδήποτε νοήμον κράτος επιθυμεί να λέγεται συντεταγμένη πολιτεία και θέλει να αντιμετωπίσει φαινόμενα πυρκαγιών που θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια τότε οφείλει να επενδύσει σε μηχανισμούς πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης μεγάλων οικολογικών καταστροφών.

Την ίδια ώρα ο κ. Παπαστυλιανού επεσήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων δομικών αιτιών πρόκλησης πυρκαγιών όπως η σύγκρουση χρήσεων γης, ενώ τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο ανέγερσης εξοχικών και μεμονωμένων κατοικιών και τουριστικών ζωνών.

Χαρακτήρισε δε ως αργοπηρημένη αλλά ουσιαστική τη σημερινή παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα προς τα Υπουργεία Εσωτερικών Δικαιοσύνης και Γεωργίας για ανεθεώρηση των ποινών για πρόκληση φωτιάς.

Το ηχητικό με τις δηλώσεις του κ. Παπαστυλιανού:

 

«Να εξεταστεί η αντίδραση των πρώτων 90 λεπτών στην πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής»

Απαιτούνται τροποποιήσεις για αυστηρότερες ποινές αλλά παράλληλα χρειάζεται και καλλιέργεια παιδείας και ατομικής εξωτερικής ευθύνης δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κώστας Κωνσταντή με αφορμή την ανυπολόγιστη καταστροφή που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στην Ορεινή Λεμεσού και Λάρνακας.

Τόνισε παράλληλα ότι απαιτείται η καλλιέργεια εξωτερικής ατομικής ευθύνης και καλλιέργεια παιδείας. Σε σχέση με την πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η αντίδραση των πρώτων ενενήντα λεπτών τα οποία ήταν καθοριστικής σημασίας στην αντιμετώπισή της έτσι ώστε να αξιολογηθεί το τι μπορούμε να μάθουμε από το πάθημα μας και να λειτουργήσουμε ακόμη γρηγορότερα σε επόμενες παρόμοιες καταστάσεις.

Όπως ανέφερε στη δέσμη προτάσεων που συντάσσει το ΕΤΕΚ για αντιμετώπιση των πυρκαγιών περιλαμβάνονται ζητήματα που αφορούν αξιοποίηση της τεχνολογίας των δορυφόρων και των drones, ενώ εξετάζονται η πολιτική μεμονωμένης κατοικίας σε περιοχές έντονης βλάστησης, η δημιουργία έργων όπως αντιπυρικές ζώνες, ο εκσυγχρονισμός των ποινών και η αυστηροποίησή τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy