Σεξουαλική αγωγή για να αντιμετωπιστούν οι αμβλώσεις

Άνοιξε ο δρόμος για τροποποίηση του ποινικού κώδικα που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για τροποποίηση του ποινικού κώδικα ώστε να αποποινικοποιηθεί ο τερματισμός της εγκυμοσύνης με τη σύμφωνο γνώμη της εγκύου και όταν αυτό γίνεται από ιατρό μαιευτήρα-γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου και σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση η οποία συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής προνοεί ότι μια άμβλωση θα επιτρέπεται εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης, η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης ή σεξουαλικής κακοποίησης γυναίκας με μειωμένο νοητικό, αιμομιξίας και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης, έπειτα από γνωμοδότηση ιατρού ότι έχουν διαπιστωθεί από προγεννητική διάγνωση ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται στη γέννηση παθολογικού νεογνού.

Επίσης έπειτα από γνωμοδότηση γιατρού ότι υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας αυτής και μετά από γνωμοδότηση γιατρού ότι πρόκειται για περίπτωση πολλαπλής κύησης στην οποία πρέπει να τερματιστεί η κύηση αριθμού εμβρύων, εφόσον η συνέχιση της κύησης αυτής κρίνεται επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα του συνόλου των εμβρύων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αμβλώσεων που γίνονται στην Κύπρο. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι αυτές γίνονται ακόμη και από νεαρά κορίτσια. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, αρκετές γυναίκες καταφεύγουν ακόμη και στα κατεχόμενα για να προμηθευτούν παράνομα σκευάσματα διακοπής της εγκυμοσύνης.

Επίσης, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε και σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είχε ψηφιστεί το 2008 και η οποία αφορούσε και τα 47 κράτη-μέλη του οργανισμού, μέσα από την οποία διαπιστώνεται ότι στις χώρες όπου υπήρχαν αυστηρές νομοθεσίες ο αριθμός των αμβλώσεων δεν παρουσιαζόταν μειωμένος.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι στόχος της πρότασης νόμου είναι ο εκσυγχρονισμός, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Τόνισε ακόμη ότι για να τερματιστεί το πρόβλημα με τις αμβλώσεις χρειάζεται εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία από καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, έτσι που πραγματικά να αποτραπούν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν κέντρα οικογενειακής καθοδήγησης.

Αναφερόμενη στις διαφωνίες της Εκκλησίας, η Σκεύη Κουκουμά υπέδειξε πως είναι δικαίωμα της Εκκλησίας να διαφωνεί και να μεταφέρει τις απόψεις της στο ποίμνιό της, ωστόσο το θέμα αφορά το κράτος το οποίο και οφείλει να νομοθετεί. Χθες ακούστηκαν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τα τέλη Μαρτίου και να οδηγηθεί για ψήφιση.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy