ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ: Θέλουν να καταλήξουν την ΑΗΚ όπως τις Κυπριακές Αερογραμμές και την Επιτροπή Σιτηρών

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα οι συντεχνίες της ΑΗΚ, οι οποίες φωνάζουν και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αδράνεια και απουσία ανάληψης ευθυνών που παρατείνουν τα προβλήματα, δυσχεραίνουν το θέμα επάρκειας, αυξάνουν το κόστος του ηλεκτρισμού και οδηγούν τον τομέα σε πιθανή κατάρρευση.

Ο πρόεδρος της ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι οι συντεχνίες της Αρχής θα ξεκινήσουν άμεσα ενημερωτικές συγκεντρώσεις με το προσωπικό της ΑΗΚ, προκειμένου να ζητήσουν εξουσιοδότηση από τα μέλη τους για λήψη δυναμικών μέτρων.

Σημείωσε ότι η χθεσινή συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας, δεν επηρεάζει τις επόμενες κινήσεις των συντεχνιών. Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το προσωπικό της ΑΗΚ, το οποίο δουλεύει πολλές ώρες, έφτασε στα όριά του, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Όπως είπε, η ΑΗΚ θα πρέπει να ανακτήσει την επιχειρησιακή της επάρκεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ενεργειακές προκλήσεις. Σημείωσε ότι αν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, ο οργανισμός θα οδηγηθεί σε μαρασμό, λέγοντας ότι δε θέλουν να καταλήξουν όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές και Επιτροπή Σιτηρών που έκλεισαν. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι το Υπουργείο Ενέργειας τους θεωρεί παράρτημα του κράτους ενώ σημείωσε ότι είναι γνωστές οι βλέψεις κάποιων για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββα τόνισε ότι δε μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ολόκληρη η ΑΗΚ και να την κόψουν όπως είπε χαρακτηριστικά μικρά κομμάτια. Αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης, λέγοντας ότι δεν έχει εγκριθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για 370 θέσεις στην ΑΗΚ. Επίσης είπε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού εμποδίζεται στο να εμπλακεί στις ΑΠΕ, παρόλο που ιδιώτες μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων θέλουν να έχουν την επιλογή να πουλούν την φθηνή ενέργεια που παράγουν στην ΑΗΚ γιατί όπως είπε αυτό θα είναι προς όφελος των πολιτών. Επίσης ξεκαθάρισε πως δεν είναι αίτημα των συντεχνιών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για 370 θέσεις στην ΑΗΚ, λέγοντας ότι εγκρίθηκε από τα δυο ΔΣ της Αρχής.

Ο κ. Σάββα είπε ακόμα ότι μέχρι στιγμής οι κυβερνώντες δεν προχώρησαν στην αντικατάσταση 6 παλαιών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στη Δεκέλεια, που στόχο θα είχε τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα είπε ότι η Υπουργός Ενέργειας δεσμεύθηκε χθες ότι θα μεταφέρει τις θέσεις τους στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.