Σημαντική συμβολή στην Ιστορία της σύγχρονης Κύπρου το βιβλίο του Π. Παπαπολυβίου, είπε ο ΥΠΠΑΝ

Αποτελεί σημαντική συμβολή στην Ιστορία της σύγχρονης Κύπρου το νέο βιβλίο του Καθηγητή Ιστορίας δρος Πέτρου Παπαπολυβίου με τίτλο «Πτυχές και Διαθλάσεις του κυπριακού 1821: πρόσωπα, σχέδια και σκιές», είπε στον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου. Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι το βιβλίο έρχεται να εμπλουτίσει τη γνώση για μια σχετικά άγνωστη, ιστοριογραφικά περίοδο, “το μερίδιο της Κύπρου στη μεγάλη εξέγερση του Γένους”.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι το 2021, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης δυο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, ο Πέτρος Παπαπολυβίου έδωσε σειρά διαλέξεων και συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια απόδοσης τιμής στην επέτειο, αλλά και στο να καταστεί κτήμα του ευρύτερου κοινού η ιστορική μνήμη και συνείδηση. Επιπλέον, συνέβαλε στην καταγραφή της ξεχωριστής κυπριακή διάσταση της παλιγγενεσίας και των διαχρονικών και πανανθρώπινων μηνύματα της εθνικής ανάτασης που στηρίχτηκε στην προηγηθείσα επίδραση του νεοελληνικού και ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Το μερτικό της Κύπρου στην Εθνική Επανάσταση, όπως τεκμηριώνεται πλέον και από την έρευνα, δεν περιορίζεται μόνο στο μαρτύριο των «Ιουλιανών», σημείωσε ο Υπουργός, αλλά συμπληρώνεται με αθρόα συμμετοχή Κυπρίων, ως αγωνιστών, στην ίδια την Επανάσταση, στην κυρίως Ελλάδα. Αυτό μαρτυρεί εξάλλου, είπε, και η κυπριακή σημαία της ελληνικής ελευθερίας με την οποία προχώρησαν στο μέτωπο Κύπριοι, που φυλάσσεται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο και διαδόθηκε από το Υπουργείο και την Εκκλησία το 2021.

Οι Κύπριοι που πολέμησαν στην Ελληνική Επανάσταση ήταν αρκετές εκατοντάδες και κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί και να έφταναν και σε χίλιους, πρόσθεσε ο Υπουργός. “Μέσα σε ένα πληθυσμό, όπου οι Έλληνες Χριστιανοί στην Κύπρο αριθμούσαν γύρω στις 60 χιλιάδες, είτε 500-600 οι Κύπριοι που πολέμησαν για την Επανάσταση είτε περισσότεροι, ίσως και χίλιοι, αν συνυπολογίσουμε και όσους μαρτύρησαν στην Κύπρο από τα εκδικητικά μέτρα των Τούρκων, σίγουρα αντιστοιχούσαν σε ποσοστό της τάξης 5-10% των ενηλίκων αρρένων. Αν το σκεφτούμε, αναλογιζόμαστε τις διαστάσεις της αφοσίωσης του κυπριακού ελληνισμού στο εθνικό πεπρωμένο”, σημείωσε.

Άλλη μαρτυρία της συμμετοχής των Κυπρίων είναι και η αναφορά μέσα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη στον αγωνιστή Μιχάλη Κυπραίο, καθώς και τα γραφόμενα που άφησε ο Ιωάννης Σταυριανός από τη Λόφου, μαρτυρίες που τώρα τεκμηριώνονται και επιστημονικά, είπε ο κ. Προδρόμου.

Στη συνέχεια ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των τριών μητροπολιτών την 9η Ιουλίου 1821, αλλά και τη θυσία εκατοντάδων άλλων προκρίτων ή και απλών ανθρώπων.

“Το ενωτικό κίνημα ξεκίνησε από τότε, με το σκίρτημα του Διαφωτισμού, με έναν Ιωάννη Καρατζά που μαρτύρησε στον στενό κύκλο του Ρήγα Βελεστινλή, πέρασε μέσα από την κρύπτη στα υπόγεια της τότε Ελληνικής Σχολής -σήμερα Παγκυπρίου Γυμνασίου- όπου φαίνεται ότι φιλοξενούνταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας που έφταναν κρυφά, διατρανώθηκε σε διακηρύξεις των φυγάδων του 1821 που έφτασαν σε άλλους τόπους της Ευρώπης και στερεώθηκε στην τοποθέτηση του Ιωάννη Καποδίστρια” ανέφερε, προσθέτοντας πως ο Καποδίστριας ορίζοντας τα δυνητικά και δικαιωματικά όρια του ελληνικού έθνους είχε σαφώς συμπεριλάβει και την Κύπρο.

“Μια τέτοια διαδρομή των δράσεων και των ιδεών αποκαθιστά και η ιστορική διερεύνηση που παραδίδεται σε αυτό τον τόμο. Αποκαθιστά τη φορά και το νόημα της νεότερης κυπριακής Ιστορίας. Δίνει υπόσταση και κάνει ορατό και απτό αυτό το νήμα της Ιστορίας που μας συνέχει μέσα από τη μακρόσυρτη διάρκεια του ιστορικού χρόνου”, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι οι αλυτρωτικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα προς τους Άγγλους αποικιοκράτες, η αντίσταση και ο αγώνας για την ελληνική παιδεία στα χρόνια του Μεσοπολέμου και η αντιαποικιακή εξέγερση του 1931 και ο μεγάλος Αγώνας της ΕΟΚΑ, ήταν ουσιαστικά συνέχεια ενός ρεύματος ιδεών που κρατάνε “από το τέλος του 18ου αιώνα, όταν ο Κύπριος λόγιος Ιωάννης Καρατζάς έπεσε για την ελευθερία στο Βελιγράδι, από τότε που οι Κύπριοι ιεράρχες και πρόκριτοι απαγχονίστηκαν ή σφαγιάστηκαν από το οθωμανικό κατοχικό καθεστώς”.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι “μέσα από τις περιδινήσεις των καιρών και τον θόρυβο φευγαλέων αναζητήσεων ή και ιδεών προκλητικού αναθεωρητισμού, η ιστορική γνώση και επίγνωση στην οποία μπορεί να μυηθούμε μέσα από τέτοιες εργασίες, δίνουν κατεύθυνση και έρεισμα συνείδησης για τον σύγχρονο κυπριακό ελληνισμό”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy