«Συμπόρευση με όλους τους δημότες για τη Δρομολαξιά-Μενεού που μας αξίζει»

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Η δημαρχία Κύπρου Ανδρονίκου στη Δρομολαξιά – Μενεού αγκάλιασε και αντιμετώπισε όλους τους δημότες ισότιμα, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει, αλλά επιβάλλει στον κ. Ανδρονίκου, με την επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας, να καλεί «όλους τους δημότες σε συμπόρευση μαζί μας για να πάρουμε τον τόπο ολονών μας εκεί που του αξίζει».Παρόλο το νεαρό του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, τις επιπτώσεις στα οικονομικά των δήμων γενικότερα από την οικονομική κρίση, το έργο που έχει να παρουσιάσει ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο είναι αισθητό για τους δημότες καθώς ο δήμος παρουσιάζει υγιή οικονομικά, έχουν υλοποιηθεί έργα υποδομής και ανάπτυξης τα οποία αποτελούν στολίδι για το δήμο, ενώ άλλα έργα ξεκινούν άμεσα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες. Πέραν αυτών, ο δήμος έχει δώσει τεράστια βαρύτητα στον κοινωνικό τομέα.

Ο Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού ήταν από τους τελευταίους που συστάθηκαν και μετρά μόλις πέντε χρόνια ζωής με εσάς επικεφαλής. Ποιες ήταν οι δυσκολίες σας και πώς τις αντιμετωπίσατε;

Ο δήμος μας συμπληρώνει μόλις πέντε χρόνια ζωής. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ως Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες και προκλήσεις. Πρώτα απ’ όλα η πρώτη μας θητεία συνέπεσε με τη χειρότερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της κρατικής χορηγίας προς τους δήμους αλλά και άλλες σημαντικότατες απώλειες εσόδων λόγω αυτής της κατάστασης. Δεύτερο, λόγω της οικονομικής στενότητας στην οποία περιήλθε το κράτος, αδυνατούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με την αποπεράτωση των έργων υποδομής στους συνοικισμούς αυτοστέγασης, όπως είναι η κατασκευή των πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, ασφαλτοστρώσεων, η βελτίωση των υφιστάμενων πάρκων, χώρων στάθμευσης κ.ά.. Τρίτο, αντιλαμβάνεστε, τόσο εμείς όσο και το προσωπικό του δήμου είχαν να λειτουργήσουν μέσα από ένα νέο θεσμό και χρειαζόμασταν όλοι κάποιο χρονικό διάστημα προσαρμογής με τα νέα δεδομένα.

Θεωρείτε ότι κινδυνεύει ο δήμος σας να διαλυθεί ως οντότητα στην περίπτωση που μειωθεί ο αριθμός των δήμων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Εγώ προσωπικά είχα εξ αρχής δηλώσει ότι μέσα από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχω πεισθεί ότι θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, όπως ονομάζονται. Και ούτε απ’ όλα όσα έχουν λεχθεί και παρουσιαστεί αποδεικνύεται κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι υπάρχουν τρόποι, αρκετά απλούστεροι και πιο εφαρμόσιμοι, για να πετύχουμε εξοικονομήσεις. Επιπρόσθετα, να σημειώσω ότι ήδη έχουν γίνει μεγάλες εξοικονομήσεις από τους δήμους. Κάποιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να συμπλεγματοποιηθούν με στόχο πάντοτε να προσφέρουμε ποιοτικότερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στους δημότες. Αμα αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μεταρρύθμισης και είναι και οικονομικότερο τότε ναι, να προχωρήσουμε. Μια σωστή μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει ποτέ να θέτει σε κίνδυνο διάλυσης της οντότητας κανενός Δήμου. Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση που συζητείται, προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου.

Ενα μεγάλο μέρος των κατοίκων του δήμου σας είναι πρόσφυγες. Αυτό πώς μεταφράζεται στις έγνοιες και τις προτεραιότητές σας για το σύνολο των κατοίκων; Θέλω να πω, αυτό το κομμάτι των κατοίκων ποιας σημασίας έτυχε στον προγραμματισμό του δήμου με εσάς ως επικεφαλής;

Ναι, ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού του δήμου μας είναι εκτοπισθέντες και κατοικούν σε συνοικισμούς αυτοστέγασης που κτίστηκαν πάνω σε τ/κ γη, κάτι το οποίο τους στερεί ο δικαίωμα να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας με όλες τις συνεπακόλουθες παρενέργειες που μπορεί αυτό να έχει. Εχουμε την άποψη ότι το κράτος θα έπρεπε να προσφέρει, να πράξει περισσότερα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής αυτού του πληθυσμού. Αυτό αφορά τα έργα υποδομής, πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πάρκα, ασφαλτοστρώσεις, που ακόμη να υλοποιηθούν στο σύνολό τους. Παράλληλα, το κράτος θα έπρεπε να φροντίσει ούτως ώστε να υπάρχουν περισσότερα εμπορικά κέντρα στους συνοικισμούς, καλύτερα πάρκα, Κέντρο Νεολαίας, Κέντρο Απασχόλησης Ηλικιωμένων κ.ά. Ενα καλό παράδειγμα αποτελεί το πάρκο-αμφιθέατρο του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε από τη θητεία μας ως Κοινοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς και αποπερατώθηκε στη θητεία μας ως Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού.

Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του δήμου και πώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων το διεθνές αεροδρόμιο;

Το 33% του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας εμπίπτει στα δικά μας δημοτικά όρια και το υπόλοιπο στα δημοτικά όρια του Δήμου Λάρνακας. Εκτός αυτού, τεράστια και μεγάλης αξίας γη στο Μενεού έχει μηδενικό συντελεστή ανάπτυξης, λόγω του ότι βρίσκεται ανάμεσα στις λεγόμενες καμπύλες απογείωσης και προσγείωσης των αεροπλάνων. Να προσθέσουμε την ηχορύπανση και τη ρύπανση από τα καυσαέρια, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο αρνητικά όλα αυτά επηρεάζουν γενικά το δήμο μας. Αν λάβουμε υπόψη ότι οποιαδήποτε επιχείρηση λειτουργεί στα όρια κάποιου δήμου ή και κοινότητας υποχρεούται να πληρώνει Αδεια Λειτουργίας και Επαγγελματικό Φόρο, τότε δεν θα έπρεπε να πληρώνει αυτή η τεράστια επιχείρηση – διότι για επιχείρηση πρόκειται -του αεροδρομίου; Εχουμε πολλές φορές προβεί σε διάφορες παραστάσεις και διαβήματα προς το κράτος, αλλά μέχρι σήμερα δεν πήραμε τίποτα. Είχαμε συμφωνήσει με το Δήμο Λάρνακας να αναθέσουμε σε κάποιο οίκο να διεξαγάγει μία έρευνα σχετικά με το τι γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εξετάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ανάλογα να κινηθούμε και εμείς προς διεκδίκηση συγκεκριμένων πάγιων δικαιωμάτων από τη λειτουργία του αεροδρομίου στα δικά μας όρια. Δυστυχώς μάς πρόλαβαν κάποιες καταστάσεις και πάγωσε το θέμα. Για εμάς είναι ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας με τη νέα μας θητεία.

Παρόλο το νεαρό του δήμου, εντούτοις έχετε προχωρήσει σε έργα ανάπτυξης που πρόσθεσαν αξία στην καθημερινότητα του δημότη. Πώς τα καταφέρατε;

Ως Δήμαρχος μαζί και με το Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε εργαστεί σκληρά, με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα και πετύχαμε να κτίσουμε ένα αξιοζήλευτο δήμο. Τι σημαίνει αυτό; Εχουμε εξυγιάνει τις οικονομικές καταστάσεις του δήμου και μέσα από τη χρηστή διοίκηση που εφαρμόσαμε και την περισυλλογή, έχουμε ως αποτέλεσμα ο δήμος μας να έχει μια υγιή οικονομική κατάσταση, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε έργα υποδομής και ανάπτυξης, τα οποία αποτελούν στολίδι για το δήμο μας. Ταυτόχρονα, έχουμε σχεδιάσει και ωριμάσει έργα των οποίων η υλοποίησή τους ξεκινά άμεσα. Εχουμε την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσουμε έργα που σχεδιάσαμε και θα υλοποιηθούν σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες. Το έργο του δήμου όμως δεν περιορίζεται στα έργα υποδομής και ανάπτυξης. Εχουμε δώσει τεράστια βαρύτητα στο κοινωνικό έργο του δήμου. Ιδρύσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο μέσω του οποίου στηρίζουμε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Εχουμε εισαγάγει μειωμένα τέλη για πενταμελείς και πολύτεκνες οικογένειες και για συνταξιούχους. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο δήμος έχουν αυξηθεί, αναβαθμιστεί και έχουν γίνει ποιοτικότερες δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες μας να έχουν ένα ποικίλο και πλούσιο πολιτιστικό προϊόν.

Στα όρια του δήμου υπάρχει μια σημαντική παραλία. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα και για εισροή εσόδων στα ταμεία του δήμου;

Το κομμάτι της παραλίας το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί από εμάς είναι ένα μικρό τεμάχιο, το οποίο είναι εκμισθωμένο από το κράτος με συγκεκριμένους όρους στο Κοινοτικό Συμβούλιο Μενεού – άρα τώρα στο δήμο. Για να μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό το μέρος της παραλίας θα έπρεπε να αλλάζαμε τους όρους εκμίσθωσης. Εχουμε προχωρήσει πολύ με αυτό το θέμα και σύντομα θα πρέπει να έχουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι το αρμόδιο όργανο, για αλλαγή αυτών των όρων, έτσι ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σ’ ανάπτυξη του παραλιακού αυτού τεμαχίου.

Σαν Δήμαρχος και Τοπική Αρχή δώσατε το «παρών» σας στον αγώνα των επηρεαζομένων από τα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας στην Αραδίππου. Ποιο το αποτέλεσμα;

Οντως ως Δήμαρχος, μαζί με κατοίκους του δήμου μας είχαμε αγωνιστεί ενάντια στη χωροθέτηση αυτών των εργοστασίων πλησίον κατοικημένων περιοχών του δήμου μας. Εχουμε έντονες ανησυχίες σε σχέση με θέματα που άπτονται της υγείας τόσο εμάς αλλά κυρίως των παιδιών μας. Ως δήμος, μέσω των νομικών μας συμβούλων, έχουμε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο διεκδικώντας και νομικά αυτό το οποίο θα έπρεπε να θεωρείται από όλους δεδομένο – τίποτα δεν θα έπρεπε να τίθεται πάνω από την υγεία των ανθρώπων.

Αγάπη και αφοσίωση για τον τόπο και τον άνθρωπο

Τι δεν προλάβατε να κάνετε και γιατί, έτσι ώστε να διεκδικείτε και δεύτερη θητεία;

Θεωρώ ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόλαβε να υλοποιήσει σε απόλυτο βαθμό αυτό που είχε ως όραμα για τον τόπο του. Η ίδια η ζωή γεννά καθημερινά ανάγκες και μας αναγκάζει συνεχώς να θέτουμε νέους στόχους. Αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Τώρα, γιατί δεύτερη θητεία; Οπως είπαμε και πιο πάνω ο δήμος μας είναι μόλις πέντε χρονών. Οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι δύσκολες. Υπάρχουν αρκετά εκκρεμή ζητήματα σε πολλά επίπεδα για τα οποία αγωνιζόμαστε καθημερινώς. Ο δήμος χρειάζεται γνώση, εμπειρία και ευθύνη για να συνεχίσει απρόσκοπτα και μακριά από πειραματισμούς την ανοδική του πορεία για πρόοδο και ανάπτυξη. Χρειάζεται αφοσίωση και αγάπη για τον τόπο και τον άνθρωπο. Αποδεδειγμένα η δική μας δημαρχία αγκάλιασε και αντιμετώπισε όλους τους δημότες ισότιμα, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Συνεπώς καλούμε όλους τους δημότες σε συμπόρευση μαζί μας για να πάρουμε τον τόπο ολονών μας εκεί που του αξίζει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy