Στην Αγία Νάπα θα εκτίθενται 140 έργα που προέρχονται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου

Συνολικά 140 έργα Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών, που βρίσκονταν ή φιλοξενούνταν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, εκτίθενται από το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Μουσείο “Θάλασσα” στην Αγία Νάπα, που θα λειτουργεί ως προσωρινή πινακοθήκη Αμμοχώστου. Τα εγκαίνια τέλεσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «σε χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τα διασωθέντα έργα που είχαν την τύχη να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και θα εκτίθενται προσωρινά στο Δημοτικό Μουσείο της Αγίας Νάπας, θα θυμίζουν στον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και στους ξένους επισκέπτες ότι το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου παραμένει άλυτο και ότι ο πόθος για επιστροφή στη γη που νοστάλγησε περισσότερο κάθε Κύπριος, στη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο, παραμένει άσβεστος».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ως Πρόεδρος της Βουλής και ως βουλεύτρια θα στέκεται με ειλικρίνεια δίπλα σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ενημέρωση και διαφώτιση για τον αγώνα της πατρίδας μας προς μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. «Θεωρώ ύψιστης σημασίας τη μετάδοση της γνώσης όσον αφορά στον σύγχρονο κυπριακό πολιτισμό, ειδικότερα για τις νεότερες γενιές», είπε και σημείωσε πως «οι νέες και οι επόμενες γενιές πρέπει να ξέρουν ότι εμείς πρέπει να τους μάθουμε γιατί η βιωσιμότητα των μικρών λαών βασίζεται θεμελιωδώς στην πνευματική τους περιουσία, που δεν υπολογίζεται ούτε με χρόνο ούτε με χρήμα».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου στη δική του ομιλία χαρακτήρισε «την τέλεση των εγκαινίων της Προσωρινής Πινακοθήκης ένα σημαντικότατο πολιτιστικό γεγονός που στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού και υπόσχεσης πως ουδέποτε ξεχνούμε και αέναα αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της Αμμοχώστου ελπίζοντας και διεκδικώντας την απελευθέρωση του τόπου μας».

Εξέφρασε επίσης περηφάνια για το γεγονός ότι «από σήμερα οι σύγχρονοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι χώροι του Μουσείου «Θάλασσα» αποτελούν το θησαυροφυλάκιο των 140 διασωθέντων εμβληματικών έργων κορυφαίων Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών είτε που ανήκαν στη συλλογή της Πινακοθήκης ή φιλοξενούνταν, όπως των Κυπρίων Πολ Γεωργίου, Στέλιου Βότση, Διαμαντή, Κάνθου, Κάσιαλου, Χριστόφορου Σάββα, Νίκου Νικολαΐδη, και των Ελλήνων Μόραλη, Κόντογλου, Τσαρούχη, Χατζηκυριάκου- Γκίκα».

Σημείωσε ακόμα ότι «η προσωρινή Πινακοθήκη του Δήμου Αμμοχώστου επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κιβωτός της κυπριακής και της ελληνικής τέχνης της τότε εποχής. Είναι μια απάντηση στην ιστορία πως ενωμένοι, συνεργάτες της ειρήνης και πιστοί στην άνοιξη μπορούμε να απαντήσουμε σε όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μέχρι τη μέρα της πολυπόθητης επιστροφής τα εμβληματικά έργα της Πινακοθήκης της Αμμοχώστου θα κοσμούν το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα», την προσωρινή της έδρα, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της απελευθέρωσης και διαφωτίζοντας το κοινό για το πολιτικό πρόβλημα της πατρίδας μας».

Σε χαιρετισμό του Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, που ανέγνωσε εκπρόσωπος του «εξέφρασε βαθύτατη συγκίνηση για την εκδήλωση, αφού στη διαδικασία της επιστροφής είχε ενεργό εμπλοκή», ενώ αναφέρθηκε στο ιστορικό της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Ο κ. Τουμαζής «ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιστροφή των πινάκων καθώς και στη λειτουργία της προσωρινής Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου στο Μουσείο «Θάλασσα» και ευχήθηκε όπως η συγκεκριμένη έκθεση, αλλά και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις να γίνουν μέρος της καθημερινότητας, ως κοινωνοί ελπίδας και εκφραστές της αποφασιστικότητάς μας για επιστροφή και επανένωση της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου χαρακτήρισε «τεράστια η τιμή για τον Δήμο, να φιλοξενεί τα εικαστικά έργα της κυπριακής Βασιλεύουσας». Ο Δήμος διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών του κάθε πρόσφυγα και του κάθε Αμμοχωστιανού, αλλά και ότι το προσωρινό αυτό κληροδότημα, η ιερή αυτή παρακαταθήκη, θα διαφυλάσσεται από τη δημοτική αρχή ως κόρη οφθαλμού στο Μουσείο «Θάλασσα» μέχρι την πολυπόθητη επιστροφή του στη γενέτειρά του.

Πρόσθεσε ότι «οι συγκεκριμένες δημιουργίες αποτελούν αυτούσια κατάλοιπα του μητροπολιτικού μας Δήμου, καταπίστευμα ανεκτίμητης υλικής και προπάντων συναισθηματικής αξίας, γι’ αυτό το χρέος μας είναι βαρύ και η επιστροφή επιβεβλημένη. Μέσα από την τέχνη, το πλέον λυτρωτικό καταφύγιο της ψυχής, μπορούμε να τροφοδοτούμε τη μνήμη και να κρατάμε τον σηματοδότη της επιστροφής ζωντανό για εμάς, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ενώ η επιμελήτρια της Πινακοθήκης Πειραιά Ευαγγελία Μπαφούνη ανέγνωσε χαιρετισμό του Δημάρχου Πειραιά. Στους χαιρετισμούς τους χαρακτήρισαν τη 18η Ιανουαρίου, ημέρα ορόσημο για την Κύπρο αφού 49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου βρίσκει πάλι μία έδρα έστω και προσωρινή.

Στη συνέχεια ο επιμελητής της έκθεσης Ξένιος Συμεωνίδης παρουσίασε εκτενώς τη Πινακοθήκη, ενώ απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από τους Δημάρχους Αγίας Νάπας και Αμμοχώστου.

Ακόμα προβλήθηκαν δύο ταινίες, μία για την Αμμόχωστο και μία για την Πινακοθήκη, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Μαριάννα Χατζηχρήστου στο τραγούδι, την Μάρα Φιλίππου στο πιάνο και την χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου/Συνθέτη Νίκου Βήχα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy