Στο χείλος της καταστροφής οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία

Ζητούν την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να «παραμείνουν στη ζωή»

 

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται συμπολίτες μας, οι οποίοι αναγκαστικά έχασαν τις δουλειές τους λόγω των μέτρων που έφερε ο κορονοϊός. Στη χειρότερη κατάσταση από όλους βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εργάζονται στον τουριστικό τομέα και άλλα παρεμφερή επαγγέλματα, ειδικότερα στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου.

Οι πιο πάνω επαρχίες έχουν πληγεί περισσότερο από όλες, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ασχολούνται με τον τουρισμό, ο οποίος είναι μειωμένος κατά περίπου 90%. Οι επηρεαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, τότε θα καταστραφούν εκατοντάδες οικογένειες και επιχειρήσεις, κάτι που θα παρασύρει και την οικονομία.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας και Αμμοχώστου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εάν αφεθεί να καταστραφεί ο τουρισμός, θα είναι πολύ μεγάλο πλήγμα» και σημείωσε ότι «ολόκληρη η επαρχία Αμμοχώστου ζει από τον τουρισμό. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην υποφέρει σήμερα».

Από την επαρχία Πάφου οι επηρεαζόμενοι ανέφεραν ότι το επίδομα των €500 δεν είναι ποσό με το οποίο μπορεί να ζήσει μια οικογένεια.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου οι επηρεαζόμενοι έθεσαν επί τάπητος μια σειρά από προτάσεις οι οποίες είναι παράταση της αναστολής δόσεων τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, πάγωμα εξώσεων για 3 χρόνια και επιμερισμό των ενοικίων κατά 1/3 σε ενοικιαστές ενοικιαζόμενους και κράτος.

Επίσης σημειώνουν ότι πρέπει να κηρυχθούν ως πληγείσες περιοχές, κάτι το οποίο φαίνεται να προωθείται από τους βουλευτές των εν λόγω επαρχιών.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ συναγωνίζονται για αλίευση ψήφων

Ενώ πλησιάζουν οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, φαίνεται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες γίνονται και πάλι βορά στις ορέξεις των προσωπικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, κάτι που φάνηκε για ακόμη μια φορά στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η πρόταση για κήρυξη πληγέντων περιοχών έφερε την έντονη αντιπαράθεση του βουλευτή ΔΗΣΥ Λεμεσού και προέδρου της Επιτροπής, Αντρέα Κυπριανού, με τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματός του σε μια προσπάθεια πλειοδότησης. Σημείωσε ότι ο τουρισμός έχει πληγεί το ίδιο είτε στην Πάφο, είτε στην Αμμόχωστο, είτε στη Λεμεσό, παραγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των 2 επαρχιών. Η αντιπαράθεση κράτησε αρκετή ώρα, με τον κ. Κυπριανού να καλεί τους βουλευτές να πάρουν πρόταση νόμου.

Σε αυτό το σημείο επενέβη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να λέγονται αλήθειες στον κόσμο, καθώς η Βουλή δεν μπορεί να φέρει νομοσχέδιο που να αυξάνει τον προϋπολογισμό, αφού αυτό είναι αντισυνταγματικό, και υπέδειξε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος ζήτησε να εκπονηθεί ένα ξεχωριστό σχέδιο στήριξης για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ διαφορετικά από τις άλλες επαρχίες, χωρίς αυτό να παραγνωρίζει τα προβλήματα και την ανάγκη στήριξης και των άλλων επαρχιών.

Γιάννης Κακαρής

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy