Στο σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου και στην ποιήτρια Νασιέ Γιασίν το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2021

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο διοργανώνει τελετή απονομής του «Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2021».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤο βραβείο θα απονεμηθεί στον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου και στην ποιήτρια Νασιέ Γιασίν. Αφορμή για την βράβευσή τους αποτελεί η συνεργασία τους για τη δημιουργία των ντοκιμαντέρ «To Τείχος μας» και «Η Δική μου η Πατρίδα». Το πολύπλευρο έργο τους επενδύει στην αξία της επαφής μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αναδεικνύοντας παράλληλα ένα σπάνιο ανθρωπισμό, που λειτουργεί ως πρωτεύον στοιχείο στις διαδικασίες επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Οι δύο Κύπριοι νικητές του Βραβείου θα τιμηθούν με την επίδοση των σχετικών μεταλλίων σε μία υβριδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία, παρά τω Λήδρα Πάλλας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, ωστόσο η μετάδοση της θα γίνεται και διαδικτυακά μέσω Facebook Live από τη σελίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 στις 17:30μ.μ.

Στην απονομή θα παρευρεθούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και Γιώργος Γεωργίου.

Κάθε έτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» που θεσπίστηκε το 2008. Το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα στους ακόλουθους τομείς:

• Έργα για την προαγωγή καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης σύνδεσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Έργα ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

• Έργα που συνδέονται με το τρέχον Ευρωπαϊκό Έτος.

• Έργα που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νιαζί: Άξιζαν να βραβευθούν

Οι Πανίκκος Χρυσάνθου και Νεσέ Γιασίν άξιζαν να βραβευθούν με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ λίγο πριν την επίδωση του βραβείου στους δύο ανθρώπους του πολιτισμού, η συνεισφορά των οποίων επενδύει στην αξία της επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βράβευση σημειώνοντας ότι από τη μια ο Πανίκκος Χρυσάνθου συνέβαλε στη δημιουργία του κυπριακού κινηματογράφου ενώ από την άλλη η Νεσέ Γιασίν συνέβαλε στην εμπέδωση της ειρήνης μέσα από την τέχνη της ποίησης την οποία υπηρέτησε από παιδική ηλικία.

Η βράβευση των δύο ανθρώπων του πολιτισμού έγινε με πρόταση των δύο ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.